Зашто се слави Ноћ вјештица и шта се ради?

Обиљежава се првенствено у земљама попут Ирске, САД-а, Канаде, Порторика, Аустралије и Новог Зеланда, а касније се обиљежавање Ноћи вјештица проширило и на многе друге земље

Свијет 31.10.2016 | 15:36
 Зашто се слави Ноћ вјештица и шта се ради?
Ноћ вјештица како га Американци зову, или Ноћ вјештица, ноћ је уочи Свих светих и обиљежава се у вечерњим сатима 31. октобра.

Ова ноћ се обележава на специфичан и занимљив начин, догађајима и забавама у којима учествује скоро цела друштвена заједница у којој се овај датум слави.

Обиљежава се првенствено у земљама попут Ирске, САД, Канаде, Порторика, Аустралије и Новог Зеланда. Касније се обиљежавање Ноћи вјештица проширило и на многе друге земље, нарочито оне у којима је већинско католичко становништво јер се обиљежава управо уочи Свих светих.



Једно од објашњења због чега се обиљежава Ноћ вјештица каже да су још Келти сматрали како је 1. новембар заправо почетак нове календарске године па су прославу ноћ раније посвећивали богу Сунца и господару смрти. Вјеровали су такође како у ноћи између 31. октобра и 1. новембар мртви излазе из својих гробова и обилазе мјеста гдје су живели на овом свијету, а живи тада у страху од њих праве буку како би их отјерали бојећи се сусрета с њима.

Римљани су касније такође дали значај овој ноћи, а сматрали су је преласком у зиму, мрачни период године. Они су у Ноћи вјештица гасили ватре у огњиштима и вјеровали су такође да мртви долазе на овај свијет па су различито поврће, које су претходно издубили, остављали на својим кућним вратима како би отјерали умрле.

Сада је то најчешће бундева, што је већи дио свијета гдеј се обиљежава ова ноћ прихватио од Американаца.



Ноћ вјештица је сада попримио размјере свјетовне прославе. Уједно је ово датум којем се радују и трговци који задовољно трљају руке јер продају велики број маски и костима, као и осталих реквизита потребних за модеран начин обиљежавања Ноћи вјештица.

Тамо где се Ноћ вјештица обиљежава, одређене ТВ куће чак прилагоде свој програм овом датуму, па тако пуштају хорор филмове да би они који обиљежавају овај датум имали бољи угођај и наравно како би привукли публику тог дана.



(радиосарајево.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Аска

31.10.2016 14:42

Сатанистицки празник!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

31.10.2016 19:51

Ноц вјестица је празник посвецен дјаволу и слугама његовим. ЗАТО овај празник нема мјеста код Православни хрисцана који славе Бога и Свете Његове. Полиција на Западу је утврдула да се уоци одрзавања прославе вјестица највисе краду МАЛА дјеца цију крв сатанусти на својим сексуалним ритуалима медјудобно пију умјесто прицести а дјецу приносе на зртву Луциферу. Цувајте зато дјецу свој од сатаниста који се претварају у андјеле свјетлисти да би тако преварилу ако могу и изабране!

Name

Даидза

31.10.2016 18:43

Америцким глупостима никад краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

31.10.2016 19:03

Сатанистицко-Пагански празник којем нема мјеста у Православној Републици Српској и Православној Србији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки72

12.09.2017 15:48

Република Србија и Република Српска нису православне земље. По уставу то су секуларне државе у којима су загарантоване верске слободе. У тако уређеној држави ни попови немају шта да траже у школама и да врше црквене обреде ломљења колача, читања молитава и кађење. И то је кршење устава. Ноћ вештица се у школама није никад прослављала, само су се деца кроз радионице упознавала са обичајима и културом других народа. Ако смо тако задрти онда нам ни страни језици нису потребни у школском програму.