Вируси хватају замах

Вирусне инфекције горњих дисајних путева праћене повишеном температуром, кијањем, кашљањем и слинављењем напуниле су чекаонице и амбуланте домова здравља.

Здравље 31.10.2016 | 11:08
Вируси хватају замах
ВИРУСНЕ инфекције горњих дисајних путева праћене повишеном температуром, кијањем, кашљањем и слинављењем напуниле су чекаонице и амбуланте домова здравља. Највеће гужве су код педијатара који дневно прегледају око 60 малишана.

Докторка Радмила Косић, педијатар Дома здравља Звездара, каже да је реч углавном о деци старости око годину дана која су у септембру пошла у вртић:

- С обзиром на то да је реч о вирусној инфекцији основна мера лечења коју примењујемо јесте изолација детета из колектива, јер ова врста инфекције траје најмање недељу дана и то ако дете има идеалне услове неге код куће.

Топле супе, што више воћа и течности најважније су мере за оправак најмлађих. Од подједнаког значаја јесте и редовно чишћење носа, јер се на тај начин спречава настанак бактеријске инфекције.

- Мој савет је да све мајке или очеви који могу да чувају децу до треће године то и раде, јер деца млађег узраста имају много слабији имунитет и уместо социјализације у колективу, на којој родитељи беспотребно инсистирају, она проведу период од октобра до јуна по домовима здравља и код куће болесна - прича др Косић.

Старија, школска деца током протеклих недељу дана код лекара су одлазила најчешће због повишене телесне температуре, праћење проливом и повраћањем:

- Реч је о стомачном вирусу, који се, такође, брзо шири у колективу, али је он већ на измаку тако да не очекујемо пораст броја пацијената - напомиње др Косић.

 
МИРОВАЊЕ И ВИТАМИН ЦВИРУСНУ инфекцију праћену повишеном телесном температуром, непријатним "гребањем" у грлу и цурењем носа не би требало лечити антибиотицима, осим у случају појаве бактерија. Прехладу би требало прележати уз што више течности као и повећан унос намирница богатих витамином Ц.

Међу одраслима ситуација је слична као и код деце:

- Повећан број пацијената које прегледамо ових дана су углавном родитељи деце предшколског узраста, јер они најпре буду инфицирани - каже др Невенка Димитријевић из Дома здравља Вождовац. - За разлику од најмлађих, код којих респираторна вирусна инфекција спонтано пролази, код 70 одсто одраслих она се удружује са појавом бактерија и прераста у бронхитис и бронхопнеумонију.

Вирусне инфекције горњих дисајних путева најтеже погађају старије од 65. године, јер код великог броја њих нападају плућа и узрокују пнеумонију.

- Упала плућа код најстаријих пацијената може дуго да буде прикривена јер често изостану кашљање и слинављење и праћена је благо повишеном телесном температуром - објашњава др Димитријевић. - Тек појава опште слабости и отежаног дисања доводи их код лекара и тада је потребно урадити биохемијску лабораторију, рендген плућа и искључити друге пратеће болести да би се одредила најефикаснија терапија.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар