Због чега жене имају повећан апетит прије циклуса?

Студија објављена у магазину “Анали ендокринологије” указује на оно што је већ опште познато, наводећи да пред менструални циклус, жене имају повећану жудњу за слатким и чоколадом. Али, због чега је то тако?

Здравље 31.10.2016 | 11:04
Због чега жене имају повећан апетит прије циклуса?
Истраживачи верују да ова жудња код жена, која се јавља неколико дана пре добијања циклуса, моће бити објашњена флуктуацијом “хормона среће” серотонина, који је задужен и за промену расположења, пише Даилy Маил.

Одговарајући на студију, нутрициониста Лимор Баум каже: ”Једно објашњење женске жудње за слатким је нижи ниво серотонина који изазива раздражљивост и нестабилност расположења.”

“Угљени хидрати повећавају ниво серотонина и самим тим могу учинити да се жене у тим тренуцима осећају боље, па је жудња за њима нормално биолошко објашњење”, додаје он.

Овсене пахуљице, смеђи пиринач, слатки кромпир, суво воће, хлеб са житарицама, јогурт, воће и пасуљ су пример здравих угљених хидрата, наводи Браум.

“Ако се ова храна конзумира регуларно током предменструалмног периода, жудња за слатким и нездравим намирницама ће бити мања.”

У ово истраживању Националног института дијеталних и хранљивих технологија у Тунису, учествовало је 30 здравих жена између 18 и 45 година.

Они су сазнали да су жене, између првог и трећег дана циклуса конзумирале просечно 1.688 калорија дневно. Међутим, број је скочио за 476 калорија дневно три дана пред почетак циклуса. То је показало разлог због којег жене најлакше добију на тежини углавном у овом периоду.

У дискусији о резултатима, истраживачи су навели да би све то могло бити објашњено променом нивоа хормона у јајницима током менструалног циклуса.

Свакако, жене могу да троше више енергије у перидоу пре циклуса, што може да помогне у спречавању добајања вишка килограма, јер је студија показала да се њихов обим струка није повећао. Такође, треба узети у обзир и надусто којој су жене подложне током циклуса.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар