Ствари које не смијете дијелити са другима

Сигурно сте већ чули да четкицу за зубе, бријач, сунђер за туширање, дезодоранс и пешкир није пожељно делити с другим људима јер то може изазвати разне здравствене проблеме. Овој листи треба додати још две ствари које често позајмљујемо.

Здравље 31.10.2016 | 11:01
Ствари које не смијете дијелити са другима
1. Сапун.

“Након сваке употребе сапун је прекривен живим организмима с ваше коже, од безазлених бацила до озбиљних патогена које људи носе на себи”, казала је др Витни Бов, амерички дерматолог.

Чак и када је у питању антибактеријски сапун, морате бити свјесни како он сам по себи није довољно јак да уништи све бактерије. Чувамо га у влажном и мокром окружењу због чега бактерије, гљивице и вируси лакше ‘расту’ на његовој површини.

Стручњаци се слажу како је опасност од заразе пуно мања ако ваш сапун користе особе с којима сте свакодневно у непосредном физичком контакту попут нпр. деце или партнера јер је ваш организам навикнут на бактеријску флору тих људи. Међутим, ипак савјетују да ваш сапун служи искључиво за вашу личну употребу.

2. Слушалице.

Ово се односи на мини слушалице које се стављају у ухо, а не на његову спољну страну. Истраживања су показала да се на њима скупља велики број бактерија из унутрашњости уха. Њихов развој се убрзава ако их користите док вежбате јер додатак топлине и влаге погодује даљњем скупљању бактерија.

“Када делите слушалице, бактерије попут стафилокока или стрептокока могу остати у воску који се налази унутар вашег уха и изазвати инфекције. Ако их баш морате позајмити неком другом, након тога пребришите их алкохолом”, саветује она.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар