Шта је Ноћ вјештица и зашто се обиљежава?

"Халлоwеен", како га Американци зову, или Ноћ вештица, је ноћ уочи Свих светих и обележава се у вечерњим сатима 31. октобра.

Занимљивости 31.10.2016 | 10:37
Шта је Ноћ вјештица и зашто се обиљежава?
Ова ноћ се обележава на специфичан и занимљив начин, догађајима и забавама у којима учествује скоро цела друштвена заједница у којој се овај датум обележава.

Обележава се првенствено у земљама попут Ирске, САД-а, Канаде, Порторика, Аустралије и Новог Зеланда. Касније се обележавање Ноћи вештица проширило и на многе друге земље, нарочито оне у којима је већинско католичко становништво јер се обележава управо уочи Свих светих.

Једно од објашњења због чега се обележава Ноћ вештица каже да су још Келти сматрали како је 1. новембар заправо почетак нове календарске године па су прославу ноћ раније посвећивали богу Сунца и господару смрти. Веровали су такође како у ноћи између 31. октобра и 1. новембар мртви излазе из својих гробова и обилазе места где су живели на овом свету, а живи тада у страху од њих праве буку како би их отерали бојећи се сусрета с њима.

Римљани су касније такође дали значај овој ноћи, а сматрали су је преласком у зиму, мрачни период године. Они су у Ноћи вештица гасили ватре у огњиштима и веровали су такође да мртви долазе на овај свет па су различито поврће, које су претходно издубили, остављали на својим кућним вратима како би отерали умрле.

Сада је то најчешће бундева, што је већи део света где се обележава ова ноћ прихватио од Американаца.

"Халлоwеен" је сада попримио размере световне прославе. Уједно је ово датум којем се радују и трговци који задовољно трљају руке јер продају велики број маски и костима, као и осталих реквизита потребних за модеран начин обележавања Ноћи вештица.

Тамо где се Ноћ вештица обележава, одређене ТВ куће чак прилагоде свој програм овом датуму, па тако пуштају хорор филмове да би они који обележавају овај датум имали бољи угођај и наравно како би привукли публику тог дана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Никола Озрен

31.10.2016 12:13

Класицни сатанистицки празник они који мало висе прате овакве теме знају да се у свијету америци и другим земљама зртвују дјеца сатани .Треба га забранити у свим српским сколама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

31.10.2016 13:21

Халлоwеен се и не слави у српским сколама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Озрен

31.10.2016 17:02

Долази вријеме када це неки мислити да је потпуно нормално да нам и ово уведу у сколе .Ово куца и нама на врата.Све ми увозимо са запада тако да данас сутра и ово це да додје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

парламент

31.10.2016 17:59

Фасистицка слава... не хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуп[с

01.11.2016 08:13

Свако има право да слави оно сто хоце. Само би најбоље било да то слави иза својих врата.

ОДГОВОРИТЕ