Упитник Европске комисије у децембру

Европска комисија упутиће до краја године Упитник властима БиХ, како би припремила мишљење о захтјеву за чланство у ЕУ – потврђено је “ЕуроБлицу” у Делегацији ЕУ у БиХ.

Босна и Херцеговина 30.10.2016 | 21:57
Упитник Европске комисије у децембру
Портпаролка Делегације Зора Станић рекла је да ће Упитник укључивати на хиљаде питања, која би требало да пруже прецизне информације о БиХ, почевши од процјене испуњавања политичких и економских критеријума, па све до усклађености са законодавством ЕУ у 33 области правне тековине ЕУ, као што су животна средина, саобраћај и заштита потрошача.

"Уобичајено је да земља која је аплицирала добије одређени временски рок да попуни Упитник. Међутим, важнији је квалитет него брзина давања одговора, а могуће је да земљи која аплицира, буде потребно више времена како би се постигао бољи квалитет одговора", рекла је Станићева.

Она је додала да на основу досадашњих искустава земаља, читав процес - од позива Европске комисије да припреми Мишљење до момента коначног достављања Мишљења - траје у просјеку, између 12 и 18 мјесеци.

"Међутим, могуће је да ово траје и дуже, јер је на земљи која је аплицирала да обезбједи квалитетно учешће у овом темељитом процесу преиспитивања њене спремности да даље напредује на путу ка ЕУ", додала је Станићева.

Директор Дирекције за европске интеграције БиХ Един Дилберовић рекао је за “ЕуроБлиц” да је Дирекција већ започела припреме за одговарање на упитник, како би надлежне институције које ће припремати одговоре, што спремније дочекале овај изазов.

"На основу анализе упитника сусједних држава, Дирекција је сачинила листу потенцијалних питања и прослиједила је свим институцијама на свим нивоима. Одговоре ће бити потребно поткрепити, па је Дирекција припремила и листу потенцијалних прописа које ће уз одговоре требати доставити Европској комисији. Око 600 службеника са свих нивоа власти је у Сарајеву, Мостару, Брчком и Бањалуци имало прилику чути најважније информације у вези с овим изазовом. Припремљене су смјернице за давање одговора, како би они били уједначени и јасни", каже Дилберовић.

Он подсјећа да је одговарање на упитник Европске комисије најсложенији посао у процесу интегрисања, јер се ради о обимном задатку у којем је много учесника, а рокови су врло кратки.

Упитник, па мишљење

Упитник је документ којег Европска комисија упућује држави која је поднијела захтјев за чланство у ЕУ како би на основу одговора припремила мишљење о захтеву за чланство у ЕУ.

Циљ упитника је да пружи детаљан преглед политичког, правног, економског и административног система државе која је поднијела захтјев за чланство. Број питања у упитнику различит је од државе до државе.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

31.10.2016 07:37

Једе ли се тај Упитник? Могу ли са њим у књижару да купим дјетету свеске?

ОДГОВОРИТЕ