Грађани Србије новац чувају у сламарицама

Грађани Србије у "сламарицама" чувају 3,5 милијарде евра. Разлог за то су све ниже камате на орочену штедњу, тако да 36% грађана чува новац код куће.

Србија 29.10.2016 | 20:20
Грађани Србије новац чувају у сламарицама
Око 29% грађана ипак више вјерује банкама и штеди код њих, иако камате не прелазе 0,6%. Са друге стране, 17% грађана свој новац улаже у некретнине, показује истраживање.

Нема зараде

И економиста Данило Шуковић слаже се да су људи изгубили повјерење у банке.

"Можда се неко осјећа сигурније да је новац у банци, али никакву зараду од тога нема пошто су камате драстично пале. Али постоји и неповјерење према банкама јер су многе пропале, продате су, па људи не вјерују. Срби традиционално воле да имају 'живи' новац у рукама, па га све чешће држе код куће", каже он.

Он додаје да у посљедње вријеме људи све мање улажу и у некретнине. 

"Када би људи улагали своју уштеђевину, покренуло би се грађевинарство и онда би привредна активност била у развоју. Многи су у страху да ће изгубити посао, па углавном штедимо паре за црне дане", каже Шуковић.

Стручњаци из "Каматице" слажу се да су ниске камате за штедњу "отјерале" људе из банака, али да је ипак боље да је новац на рачуну.

"Најсигурнији вид штедње упркост ниским каматама је банка. Новац на тај начин ипак циркулише, а на дужи временски период и орочени већи износ ипак се нешто и заради", поручују економисти са овог портала.

Пазите се лопова
Међутим, са чувањем новца у "сламарици" треба бити веома обазрив, објашњава криминолог Златко Николић.

"Остављање новца у кући није баш паметно и треба мислити на безбједност. Лопови често типују жртве за које се сумња да имају новаца у кући и честе су провале. Најбезбједније је држати новац у банци. Када провалник упадне у стан за који сумња да скрива драгоцјености, он је спреман на све, па чак и да убије оног ко му се нађе на путу", објашњава Николић.

Он додаје да провалници вребају када нема никог код куће или ако сазнају да су укућани отишли на пут.

Извор: Информер

Коментари / 0

Оставите коментар