Зашто помјерамо сат и ко је то смислио?

Последњег викенда у октобру месецу померамо часовнике уназад, или то уместо нас ураде компјутерски процесори, те се тако враћамо на зимско, природно рачунање времена. То је зато што сваког последњег викенда у марту померамо сат у супротном смеру и користимо такозвано летње указно време. То је питање које је регулисано законом у већини европских земаља.

Свијет 29.10.2016 | 21:00
Зашто помјерамо сат и ко је то смислио?
Међутим, зашто се уопште користи указно време? Идеја о увођењу указног времена заснована је на астрономској околности да у јануару сунце излази око 8 сати, а залази око 16, док у јулу, кад је дан знатно дужи, излази пре 5, а залази после 21 сат. Будући да људи своје дневне активности започињу у исто време током целе године, обично око 7 сати, средином лета се тако „губи“ скоро два сата дневног светла.

Идеју да се то време надокнади простим померањем сата први је смислио Џорџ Вернон Хадсон (1867–1946), ентомолог са Новог Зеланда, који је 1895. у раду пред Краљевским друштвом у Велингтону предложио летње померање времена за два сата. Међутим, идеја би вероватно остала заборављена да се истог предлога, независно од Хадсона, десет година касније није досетио британски предузимач и градитељ Вилијам Вилет (1856–1915).

Током једног ранојутарњег јахања по околини Лондона, Вилет је у лето 1905. године приметио како је сунце одавно изашло, а велики број људи још увек спава. Знајући да се време сунчевог изласка мења током године и да у летњим месецима обданица почиње раније, Вилет је покренуо велику кампању за увођење такозваног британског летњег времена.

Неуморно лобирајући све до Првог светског рата, Вилет је придобио неке либералне посланике у енглеском парламенту, а за његову идеју се загрејао и будући енглески премијер Винстон Черчил. Међутим, настрадавши у епидемији грипа, Вилет није дочекао да указно време буде озакоњено.

Међутим, његов предлог је прихватила Немачка и 1916. прва законски увела летње рачунање времена, подстакнута ратном потребом за уштедом угља. Британци су их следили 1921, а потом и готово све европске нације и САД.

Данас на свету чак 110 од 192 државе користи летње указно време (даyлигхт савинг тиме). Оно се не користи у Кини, Јапану, Јужној Кореји и широм афричког континента, где ова мера никад није стекла ширу популарност. Но, у већем делу развијеног света овај договор се сматра згодним начином да се у летњим месецима, кад сунце природно залази касније, дневна светлост дуже „задржи“.

Због померања сата поподнева имају више дневног светла него преподнева, људи своје активности обављају по дану пун сат дуже, због чега су углавном и срећнији. Али то није једини разлог. Неке анализе у САД показују да се померањем часовника штеди између 500 милиона и милијарду долара годишње.

Уз више дневног светла, трговачки ланци и угоститељи остварују бољи промет, док истовремено расте број спортских активности и туристичке организације бележе додатан приход.

Занимљиво је и да се број саобраћајних несрећа смањује за око један одсто. Нека локална истраживања показују да је тај проценат и већи, што се објашњава дужим периодом боље видљивости.

Уз то, мање енергије се троши на осветљење и грејање, чиме се током дужег периода, а према истраживању америчког министарства енергије (ДОЕ), постижу енергетске уштеде између 0,5 и 1 одсто.

Како се такав ефекат не би изгубио зими, кад сунце поново почне раније да залази, свуда је до сада било устаљено и да се потом, у зимским месецима, све врати на природно, зимско рачунање времена.

Извор:  ЕЛЕМЕНТАРИУМ/24сата.рс

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

цупс

29.10.2016 20:04

Треба направити сат који це другације да ради. Сат који це да се помјера сваки дан аутоматски у секундама или минутама према изласцима сунца тога дана. Наравно константе би биле по временским зонама. То би доста спасило људски биоритам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс-идеја

30.10.2016 07:28

То неће бити никад спроведено у дјело што ти предлажеш из простог разлога.Религије то никад неће дозволити јер оне природу су приватизовале а свако човјеково праћење природе називају сатанизмом.Поштовање закона природе а не Бога је строго забрањено ако није у интересу религије као у овом случају,,мјесечев циклус одређује време васкрса-постављање три звезде у исту раван у време зимског солисцијума-рођење Христово итд,,или ако се Бог у томе не проналази као створитељ и то не БОГ СВИХ НАС НЕГО БОГ САМО НАШ А НЕ И ЊИХОВ.Биоритам је природни циклус човјека и тада је човјек потпуно свјесно биће е баш то време ти је религија узела за молитве.

Name

МИХАИЛО Микиц

29.10.2016 20:23

Све су то дјаволски лази и преваре са којим сатана зели да људе превари да они зиве у лазном времену. Данас је све лазно и привидно од тренутне лазне љубави коју видимо до вестацке лазне хране који једемо. Сви горе именовани проблеми са којима се правда убодјење лазног љетног времена могу се ресити и без помјерања казаљке на САТУ унапред, тако сто би се пицињало радити на примјер сат времена раније у сест сати ујутро умјесто у седам. Време је створено од Бога раздвајањем таме од свјетлисти и би тако по Библији "Дан први!" Дјаво који завиди БОЗИЈЕМ СТВАРАЊУ и који сам није у стању ниста да створи али јесте у могуцности да род људски наведе својим лазима на злоупотребу његове од Бога добијене слободе и тако цовјека да побуни против Бога, зели да види цовјека несретна и далеко од Закона Зивота. Ми незнамо каква све користи имамо у зивоту свом од зивота у стварним времену али знами да љетно лазно време на људе лосе утице, да цовјек постаје љети неровознији и спремнији на свадје и физицке обрацуне. ЗАТО сваки Православни хрисцанин треба да зна да по уцењу ЦРКВЕ ХРИСТОВЕ рацунању новог дана поциње увеце са заласком сунца и Вецерњом Слузбом Бозијом а рацунање новог дана од поноци је НАСИЛНО увела за инат БОГУ по људском схвацању зивота римокатолицка вјерска заједница !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

29.10.2016 21:24

Поздрављам и цијеним овај коментар. Да неморам на посао ићи и пратити токове друштва никада не бих мијењао вријеме. Мој дедо га никад није мијењао, радо ни ја не бих.

Name

Кос

29.10.2016 22:37

Свака цаст за текст.

Name

бака

30.10.2016 06:41

Хвала Михајло на тако децидном објасњењу.Најљепсе је знати истину Божију.Ја лијежем и устајем по Божијем дјелу,чак и казаљке ми истају како су биле на сату .

Name

ре-Михајло

30.10.2016 07:20

Зар Ђаво и Бог нису заједно Микићу.Ако не идеш у цркву и хулиш против Бога идеш код Ђавола у пакао јер те тако осуди Бог,па зар онда њих двојица нису у дилу скупа заједно против нас.Ниси знао да јесу па увјери се узми Библију и прочитај књигу у ЈОВУ и бит ће ти јасно.Ти очито појма немаш о религији јер да имаш знао би да сати па ни сунце у нашој вјери и у постовима не играју улогу и да ти се пост рачуна по мјесецевим фазама као и јеврејски и муслимански.Рачунање времена је уведено кад и прве цивилизације само се тада време рачунало на сунчани сат.Зашто неке земље не мењају време враћањем сата,зато што су у таквој временској зони која нема толики ,,осцилацију,,распон у времену дневних сати али за то треба ићи у школу.Мој Микићу ако мислиш да таквим размишљањем ћеш заслужити небеско царство онда си ти погрешио и дебело застранио-да има Бога онда би сви свештеници горели у паклу јер за сахрану људима узимају новац.ДОБМА,ДОБМА,ДОГМА е то ти је вјера мој друже.

Name

Ненад

30.10.2016 07:37

Ти Немас појма о зивоту

Name

Алија Сиротановић

30.10.2016 08:22

Мајсторе хитно код психијатра, примице те преко реда

Name

аа

30.10.2016 09:11

Ала и ти луташ са тим богом и божијим законима, о каквом ти богу причаш и ајд молим те објасни како бог гледа на религије и како бог гледа на то да се рођење христово слави два различита датума у двије религије... што се тиче промјене времена ја сам такође против а у тексту се не спомиње да је господин из британије био масон, индустријалац и да је наведену промјену излобирао искључиво ради стварања профита...

Name

Сатана

30.10.2016 09:27

Михаило дивно је имати једног кривца за све. Сатана је крив и за љетње рацунаје времена и за све лоповлуке и крадје и убиства и све лосе у друству. Ма немој. Ја знам да сви имају право мисљења и не спорим и твоје право. Но ти то своје мисљење износис на порталима на интернету а и тај интернет би по неким твојим схватањима требао бити давоља работа. Дакле, ти уопсте ниси принципјелан, оно сто теби одговара то није давоља работа а оно сто ти не одговара је давоље дијело. Михаило несрецо да, по твом схватању, није било ђавола многих добрих ствари не би данас било. У многим од тих ствари ти данас узивас а да је било како су то религије замислиле нико од нас не би имао своје мисљење и сви би били овце које би и данас вјеровале да Земља није округла и којекакве друге глупости због којих су људи спаљивани и убијани у име Бога. А нико нема право да убија у име Бога.

Name

симбиоза

30.10.2016 06:11

хехе....вјероватно Додик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриот

30.10.2016 08:21

То је измислио непријатељ Божји и непријатељ људски, како би изазивао здравствене пробелме код људи и животиња, јер ремети цео биоритам организма. А користио је своје верне слуге да то спроведе у дело, и дан данас спречава оне паметне да укину то безумље које ничему не користи него само наноси здравствену, али и финансијску штету. Прошле године је ЕУ вршила испитивања и установила да од тога нема скоро никакве користи, осим како су заговорници промена рекли неке минималне уштеде енергије у неким јужним земљама. Нема ту никакве уштеде, докле фирме раде светла горе а и грејање мора да ради (тамо где га има), па почели са радом у поноћ или у подне дође му на исто. А колико новаца се потроши на подешавања јавних часовника, јер нису сви модерни да се сами подешавају аутоматски. Немци су за подешавање (мењање целог бројчаника са специјалном дизалицом) једног историјски важног сунчаног сата трошили два пут годишње по 250.000 марака, од тада више не помињу те трошкове, ћуте јер то очито некоме не одговара. Није то једина глупост коју Европа чини, има их још и охохо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

30.10.2016 09:50

Нетреба га дират одма референдум за зимско рачунање за цијелу година кога брига да ли се до 20.00 или 22.00 сата види глупост невиђена

ОДГОВОРИТЕ