Колико се Њемачка плаши Русије?

У Немачкој се редовно спроводе анкете о сарадњи са Русијом и односу немачких грађана према Русији, резултати се често преносе бомбастично, па истина остаје у запећку, а истина је негде на средини, наводи "Дојче веле" (ДW).

Свијет 29.10.2016 | 14:51
Колико се Њемачка плаши Русије?
"Сваки трећи Немац сматра да је могућ рат са Русијом" - тако је гласио наслов у медијима који су пре неколико дана објавили резултате анкете. Агенцијски наслов се ширио и друштвеним мрежама. Понеко је реч "могућ" заменио речју "вероватан". Настао је утисак да трећина Немаца одобрава могући рат са Русијом.

Међутим, пише ДW, ако погледамо изворну анкету коју је институт Форса спровео за недељни магазин "Штерн", видећемо да се у њој уопште није радило о могућем немачко-руском војном сукобу ни о било каквом рату. Питање је гласило: "Да ли сте због тренутне напетости у односима забринути да би могло доћи до оружаног сукоба Русије и Запада?" На тако формулисано питање је 32 одсто испитаника одговорило потврдно, а 64 одсто је одговорило са "не".

У новембру 2015. Турска оборила руски борбени авион на турско-сиријској граници што би се могло означити као "оружани сукоб" једне од чланица западне војне алијансе и Русије. Ситуација у самој Сирији је изузетно лоша. Тамо је могућност инцидената и даље велика. Кад се све то зна, онда испада да је 32 одсто Немаца који су забринути - поприлично мала бројка. Војни стручњаци и политичари у Немачкој су што се тога тиче далеко више забринути.

ДW наводи да није велики број Немаца који сматра да је угроженост од Русије већа од угрожености исламистичким тероризмом. Фирма "Сајви" је специјализована за анкете на интернету.

Према истраживању спроведеном у септембру, само 15,6 одсто испитаника сматра да је опасност од руске агресије већа, док 30,9 процената њих далеко реалнијом сматра опасност од исламистичког терора, на који би НАТО требало да се припреми.

Приметно је да старији грађани имају мање страха од Русије. У групи између 50 и 64 године старости због Русије је "забринуто" свега 13 одсто људи, а испитаници од преко 65 година готово да никако не брину - забринутих је свега 4,4 одсто.

Ако фокусирамо млађу групу, онда је ситуација обрнута. Институт за испитивање јавног мњења Емнид даје податке према којима Русија не угрожава Немачку по мишљењу 56 одсто немачких испитаника.

ДW наводи да углавном трезвен однос Немаца према могућој опасности од Русије не значи да имају позитивно мишљење о унутрашњој и спољној политици Кремља или руског председника.

Форса наводи да веома висок или висок степен поверења према Путину има само 13 одсто Немаца. Међу њима је чак 35 одсто присталица деснопопулистичке странке Алтернатива за Немачку.

Четири петине Немаца не верује Владимиру Путину, а њих 64 одсто не сматра више да је Русија поуздан и предвидљив партнер са Путином на челу.

Само шест процената Немаца сматра да Европска унија И Русија имају добре односе. Од тога је мање само поверење у руско-америчке односе, јер њих као добре оцењује само четири одсто испитаника.

Упркос свему томе 84 одсто Немаца не жели прекид дијалога са Москвом и заступа наставак дијалога, слично немачкој канцеларки, без превелике наде у скорије позитивне резултате.

ДW наводи да најпротивречније одговоре анкете показују када је реч о санкцијама које су уведене због руске анексије Крима и подршке сепаратистима на истоку Украјине.

Ако се прате коментари и преовлађујућа мишљења на друштвеним мрежама онда се стиче утисак да већина Немаца захтева укидање санкција. То не би требало да чуди с обзиром на активност интернет-ботова који раде за Кремљ.

Озбиљна социолошка истраживања долазе до друкчијих резултата, али ни они не могу послужити за једнозначне закључке. Емнид, рецимо, наводи да је 62 одсто Немаца за задржавање или чак пооштравање санкција, а Форса тврди да је 69 одсто испитаника за њихово укидање.

Притом, више од половине испитаника у истој анкети истовремено заговара политику немачке владе према Русији, а немачка Влада сматра да су санкције ефикасна мера и не жели да их укине, наводи ДW.

Извор: Агенције
Фото: АП

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дијаспора

29.10.2016 13:34

....много се пласе и на тај нацин их њихови политицари могу да врте око малог прста

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОДЈАНИН

29.10.2016 13:49

нијемци се плаше русије ко она ствар кише

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

29.10.2016 14:25

Једино их је страх ако би пар милиона рускиња досло на рад .Угрозили би их здравствено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

29.10.2016 14:57

Колико се пласе Американаца ??? Сто би се пласили кад Руси ником непријете????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

29.10.2016 16:55

Довољно је процитати гдје се налазе НАТо базе ста писе???Окупационе снаге......!

Name

боле

29.10.2016 21:30

Мало сте досадни са Русијом ... Турска им је оборила авион али они нису смјели ниста тако да не вјерујем да их се Немацка пласи јос је цитава ЕУ и САД са њима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемац

30.10.2016 01:03

Сто да се ми у Њемацкој пласимо Руса. Немамо разлога. Ми се не пласимо никога, ни Амера. Супље су то прице!

ОДГОВОРИТЕ