Српска: Тужилаштво БиХ "пикира" ривале СДА

Странка демократске акције /СДА/ врши непримјерен утицај на Тужилаштво БиХ које ревносно штити моћне чланове и савезнике ове странке од процесуирања и "пикира" политичке ривале СДА, наводи се у 16. извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 13:06
Српска: Тужилаштво БиХ "пикира" ривале СДА
У извјештају се подсјећа на замјеника шефа америчке мисије Николаса Хила који је 2015. године примијетио да се "генерално сматра да је главни тужилац под великим утицајем бошњачких политичких снага" и да постоје "притужбе да тужилаштво има превише тврдокорних сљедбеника СДА".

"Под утицајем СДА, Тужилаштво БиХ показало је изражену пристрасност против српских жртава ратних злочина, нарочито када су починиоци Бошњаци. Ситуација није боља упркос вишегодишњим настојањима Републике Српске да укаже на овај озбиљан проблем. Ово предубјеђење сије раздор међу народима и подрива повјерење Срба у институције правосуђа БиХ", наводи се у извјештају.

Република Српска тражи суштинске реформе правосуђа БиХ путем структурисаног дијалога са ЕУ о правосуђу, али је, наводи се у извјештају, СДА снажно блокирала сваки стварни напредак на овим реформама, укључујући реформе за које је ЕУ јасно рекла да су нужне за усклађивање правосуђа БиХ са европским стандардима.

"Штавише, СДА је блокирала реформу Уставног суда БиХ, која је нужна за остваривање пуног суверенитета БиХ и приступање ЕУ", наводи се у овом документу.

У извјештају Савјету безбједности УН указује се на чињеницу да је под притиском СДА, укључујући отворену пријетњу процесуирањем од главног тужиоца БиХ, директор Агенције за статистику БиХ једнострано донио одлуку којом је усвојио јединствени програм обраде пописних података, а чиме је прекршио Закон о попису БиХ.

Методологија садржана у програму је нетачна и супротна обавезама које су изричито наведене у закону, а циљ овако донесеног програма обраде података је - вјештачко увећање броја Бошњака у становништву БиХ.

У извјештају се подсјећа на несмотрене игре чланова СДА - федералног премијера Фадила Новалића и предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића - када је ријеч о ускраћивању потписа на писмо о намјерама према Међународном монетарном фонду /ММФ/, а које су нарушиле репутацију БиХ као дестинације за инвестиције и у финансијске потешкоће довеле ентитете и грађане који се ослањају на њих.

У извјештају се оцјењује да је првобитно одбијање стављања потписа урађено у опасном покушају да присиле Владу Републике Српске да пристане на њихове захтјеве у погледу других, невезаних питања.

Прво су лидери СДА одбили да потпишу писмо о намјерама ММФ-у док Република Српска не прихвати предложено прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ /ССП/, а потом су, подсјећа се у извјештају, иако је питање прилагођавања ССП-а ријешено, поново одбили потписивање у новом покушају да Републику Српску присиле да прихвати измјене раније договорених одлука о механизму координације који ће се користити у процесу приступања ЕУ.

"Један западни дипломата назвао је одбијање лидера СДА да потпишу писмо о намјерама према ММФ-у 'чисто политичком одлуком'. Портпарол ЕУ изјавио је Балканској мрежи истраживачког новинарства да 'споразум о аранжману са ММФ-ом представља кључни елемент Реформске агенде за БиХ, гдје би свако кашњење угрозило напредак у свим областима'", напомиње се у извјештају.

у извјештају се указује да су функционери СДА, да би могли да наставе да финансирају потрошњу Федерације, а истовремено држе средства ММФ-а на леду, помогли да се код локалних банака у Федерацији издејствују кредити по негативној каматној стопи, чиме су највећи терет недозначавања средстава ММФ-а пребацили на Републику Српску.

"Лидери СДА коначно су потписали писмо о намјерама према ММФ-у 31. јула, након што су лидери ентитета и БиХ постигли нови договор о механизму координације", наводи се у извјештају.

У извјештају се закључује да је покушај присиле од СДА донио ризик да ће ММФ тражити нову рунду преговора, што би значило одгађање финансирања за неколико мјесеци и још веће финансијске потешкоће за грађане оба ентитета. 

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бн69

29.10.2016 11:31

Је ли ово писао Перо Симиц.Које небулозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меки

29.10.2016 13:53

Да ли ово неко у УН-у цита?

Name

Драган

29.10.2016 11:32

Врати паре Миле, па ова прича пије воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

29.10.2016 19:59

Парламент БиХ нека разматра рад садасњих тузилаца и афера у правосудном систему ово је неминовно.Криминал у оравосудју је прелио цасу давно.

Name

Боже Сачувај

29.10.2016 11:56

Наредио Миле да институције РС пишу редовне извјештаје СБ УН иако то нико од нас не тражи. Такви "наши" извјештаји одмах по пријему завршавају као тоалет папир и то тамо нико не чита јер непознат је основ писања тих извјештаја. Обавезу да у име БиХ подноси извјештај једини има Високи представник ОХР-а у БиХ и нико више, али како ствари стоје новина је да такве извјештаје пише и Миле Велики Баја.

ОДГОВОРИТЕ