У Илијашу сиромашнима бесплатно дијеле храну

Овдје може добити бесплатни дневни оброк свако ко то себи не може да приушти, риједак је натпис у нашој земљи, али се може прочитати на пицерији "Мехдијано" у Илијашу.

Република Српска 28.10.2016 | 15:57
У Илијашу сиромашнима бесплатно дијеле храну
Већ другу годину тако у овој пицерији топли оброк свакодневно добија 13-14 стандардних особа, али је већи број оних који одавде нису отишли гладни а нису морали да плате јело.

У почетку је било и донација, углавном странаца кад дођу током љета у туристичку посјету БиХ, али данас донатора готово и нема. Ипак, упорни су у накани да помогну гладнима власник пицерије Мехдија Хоџић и породица. Њега, нажалост, нисмо затекли приликом посјете, али његови упослени истичу да је "газда увијек био такав".

Могуће да је то и зато што је и сам, како причају, са 15 година дошао у Сарајево из Санџака без ичега, а успио је. Осим пицерије, има и агенцију за некретнине, док је раније имао бутик, па је и тада сиромашнима дијелио обућу и одјећу која му остане.

"Сваком значи сигуран оброк, а поготово сиромашном. Има доста оних што не могу да плате јело. Има избјеглица, људи који немају примања. Била је баш жена са дјететом са посебним потребама. Она је платила јело, али смо оброк њеног дјетета писали на газду. Дође нам троје-четворо из 'самачке куће'. То је као колективни центар. Има један човјек који живи у подруму зграде. Знамо све људе у Илијашу, знамо ко има и ко нема, а и види се на човјеку", прича радник пицерије Арнес Омеровић.

Каже да, наравно, дозволе сиромашним људима да изаберу шта би појели тај дан, а нуде пице, кухана јела, пилетину...

Игор Богдановић, који на неки начин води ову радњу, истиче да су у питању већином породице па оброк носе кући, али и да они сами из пицерије достављају храну људима за које знају да немају, али не могу да дођу.

"Носим, рецимо, за двоје старих људи у Малешићима. Има људи и из Доње Вогошће. Наше кухарице кажу кад чују да некоме треба. Имамо и купоне. Сви добри људи могу уплатити оброк за некога ко то себи не може приуштити. Оброк је пет КМ. Тај купон могу дати и некоме коме они хоће. Наравно да овдје дођу и могу доћи људи који немају тај купон", прича Игор.

Нагласио је да газда, ако процијени да је неко способан да ради а тражи оброк, зна понудити људима и посао јер им посебно пред сезону треба радника, али и да је до сада то прихватило њих двоје-троје.

"Био је један момак из Нишића, социјални случај. Добио је посао, био је пријављен. Газда му је дао да живи код њега, обукао га и обуо. Радио је једно вријеме и касније се вратио кући јер су му родитељи остали сами, али је нашао посао у близини", испричали су радници пицерије, која седмично пицом почасти чланове Удружења дјеце са посебним потребама.

Посјетили смо и такозвану самачку кућу. Неки од станара нису ни знали за ову акцију пицерије, истичући да је ту доста сиромашних којима би јело добро дошло.

Неки су чули да њихова комшиница иде по тај оброк, али су из стана на који су нас упутили то негирали.

Комшије су прокоментарисале да их је можда и срамота.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Даидза

28.10.2016 14:14

Сва цаст ХАДЗИЈИ Мехдију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

02.08.2018 07:48

Дај ми адресу Сиромасних Караула Диња вогосца Да однесем Гардаробе Молим те

Name

вогосца

28.10.2016 21:19

Некад смо сви ми из Вогосце,Семизовца,Рајловца,Брезе,Високог,Вареса,Олова и свих околних мјеста и села излазили у Илијас.....петак,субота и недеља су знациле пуне улице а суботом кад је пијаца у Илијасу тада полиција регулисе саобрацај и све буде блокирано колико народа и камиона са робом буде.Кад сам послије Дејтона пролазио кроз Илијаса исто да је атомска пала.Нигдје никог,рат се види на сваком цоску.Говорио је Бакир да це ту правити 400 станова па ако их слазе нека га мјењају/Гвно је себи натрпало милионе а сад народ гладује и то у Сарајевској опстини са најразвијенијом пољопривредом прије рата.

ОДГОВОРИТЕ