Вишенамјенски хеликоптер догодине

Хеликоптерски сервис Републике Српске обавио је до сада више од 60 евакуација животно угрожених лица, а у плану је набавка још једног хеликоптера који ће бити опремљен најсавременијом медицинском опремом, истакао је директор овог сервиса Бобан Кустурић.

Република Српска 28.10.2016 | 13:43
Вишенамјенски хеликоптер догодине
Кустурић у интревјуу Срни наводи да ће то био вишенамјенски хеликоптер, који би, осим медицинских летова, био кориштен и за гашење пожара.

"Влада Српске донијела је одлуку о набавци вишенамјенског хеликоптера који ће бити опремљен комплетном најсавременијом медицинском опремом, али и са дизалицом и куком да би се помогло цивилном становништву у елементарним непогодама. Имаће и опрему за гашење пожара, тако да ћемо проширити зону дјеловања", прецизирао је Кустурић.

Он очекује да ова одлука буде реализована половином сљедеће године, а једна од летјелица могла би одређени дио године бити стационирана у Херцеговини да би се реаговало брже на медицинске евакуације или неке друге хитне случајеве спасавања цивилног становништва.

"Лет од Бањалуке до Требиња траје сат и десет минута. Из Требиња има доста евакуација пацијената за Београд, а тај лет траје око сат времена. То је неупоредиво са копненим транспортом", наглашава Кустурић.

Медицински летови уведени су 2014. године, уведен је и систем дежурства 24 часа дневно, а десет минута након добијања позива хеликоптер је спреман да полети.

Кустурић наглашава да су ови летови бесплатни за грађане, јер доктор одређује да ли је неопходан ваздухопловни медицински транспорт на основу здравственог стања пацијента, а не његове платежне моћи.

Он наводи да је углавном ријеч о инфарктима, можданим ударима, преломима кичме и другим случајевима који захтијевају хитну интервенцију.

"Тешко је искључити емоцију у тим тренуцима, посебно када транспортујемо бебе. Сваки минут је битан, а морате бити професионалац, јер некада сложенији временски услови не дозвољавају реализацију лета. Посада је веома срећна што има могућност да бар малим дијелом помогне у спасавању нечијег живота, а незахвално је да ми говоримо колико смо живота спасили овим летовима", наводи Кустурић за Срну.

Оправданост медицинских летова није само у "златном сату", спасавању живота, већ и у значајном унапређењу здравствене заштите у Српској и уштеди средстава фондова здравственог и пензијско-инвалидског осигурања.

"Уштеде се састоје у чињеници да је код сваког радно способног становника, којем је захваљујући служби ваздушног медицинског транспорта пружена помоћ на вријеме, спријечена трајна инвалидност.

То у великој мјери представља уштеду у Фонду здравственог осигурања, у смислу трошкова рехабилитације, лијекова и слично, а да не говоримо о пријевременом пензионисању", објашњава Кустурић.

Он напомиње да је овај сервис грађана Републике Српске вршио и медицинске транспорте из Федерације БиХ, јер не праве разлику између пацијената.

Говорећи о проблемима са којима се суочава Хеликоптерски сервис, Кустурић наводи релативну старост летјелица, чије је одржавање тешко и скупо.

"Имамо три оперативна хеликоптера, просјек старости је већи од 30 година, али са овим начином одржавања и професионалним односом према хеликоптерима функционишемо добро. Направили смо десетине хиљада летова и никада се није догодио ниједан инцидент", наводи Кустурић.

Буџетом од 1,5 милиона КМ успјешно исплаћују плате за 15 запослених, дневнице, одржавање, гориво и остале трошкове, што потврђују и увијек позитивни ревизорски извјештаји без примједби и препорука.

Осим медицинских евакуација, Хеликоптерски сервис је на услузи Министарству унутрашњих послова за специјалне операције, затим највишим званичницима Републике Српске, као и за помоћ цивилном становништву у ванредним ситуацијама.

Овај сервис је 2010. године за вријеме поплава помагао становништву Српске, када је обављено 49 летова у спасавању становништва, те превозу значајних количина хране и лијекова, као и 2014. године када је у само шест дана изведено 196 летова и превезено 65 животно угрожених пацијената.

Усљед елементарних непогода изазваних сњежним падавинама 2012. године, изведене су летачке операције достављања лијекова и хране на 222 локације, те 43 медицинске евакуације.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

28.10.2016 12:16

Браво за ово показали су да је ово добра ствар. Чак им желим што мање интервенције јер су животи у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

28.10.2016 18:52

Другим ријецима, да вецина летова буде предсједника по васарима...!

Name

мрвица

28.10.2016 22:32

Све то дивно звучи, али кад их позовете, хиљаду и један разлог да за тог пацијента није неопходан хеликоптерски транспорт .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гооол

29.10.2016 11:00

Њима хеликоптери и авиони, народу укинути и возове.

ОДГОВОРИТЕ