Био је бољи од Дуранта, а сад је “старац“ са 28 година: Тужна прича Грега Одена...

Први пик са НБА драфта 2007. године дефинитивно окачио патике о клин и постао помоћни тренер на универзитету Охајо!

Кошарка 31.10.2016 | 15:15
Био је бољи од Дуранта, а сад је “старац“ са 28 година: Тужна прича Грега Одена...
Када је 28. јуна 2007. године изашао на бину у њујоршком Медисон Сквер Гардену како би као први пик НБА драфта ставио на главу качкет Портланд Трејл блејзерса, Грег Оденвероватно није могао ни да претпостави како ће тужно изгледати и завршити његова играчка каријера.

А како је и могао када су му тада у леђа гледали играчи попут Кевина Дуранта, Ала Хорфорда, Мајкла Конлија, али и нама у Европи занимљивих Рудија Фернандеза, Марка Гасола и Јоргоса Принтезиса.

Некада један од најталентованијих америчких центара дефинитивно је завршио играчку каријеру у 28. години, одбацивши сваку могућност повратка на паркет. Иако су му предвиђали блиставу каријеру, у протеклој деценији овај 213 центиметара високи момак из Бафала више је времена провео опорављајући се од повреда и вероватно се са сетом присећао дана када је у дресу универзитета Охајо бацао у транс навијаче.

“Ево, кунем се да ће он бити један од најбољих играча икад у НБА лиги“, рекао је његов тадашњи тренер Тад Мата.

Али, ко је могао да претпостави шта ће све да се деси од 2007. до данас и да ће последње мечеве у каријери Оден одиграти у дресу кинеског Ђангсуа. А да ће онда доћи да ради као помоћник истом том Мати на универзитету.

“Волео бих када би могао још да играм, али готово је. Не могу да кажем да жалим за било чим. Само бих неке ствари покушао боље да урадим“, рекао је Оден локалним медијима.

Већ на старту НБА каријере све је кренуло по злу јер је прве сезоне морао да оперише колено. А то је био само почетак црне серије проблема са коленима која је трајала практично до краја каријере.

Због тога је у пет сезона са Портландом, практично играо само две, све заједно, спојио је 88 утакмица у дресу Трејлблејзерса. Пробао је да настави НБА каријеру у Мајамију, али једноставно, није ишло.

“Вратио сам се после 10 година на место успеха, али осећам се као старац“, врло директно је објаснио Оден.

Јака констатација за човека који је у јануару напунио 28 година. Ваљда ће му тренерска каријера бити знатно успешнија него ова у НБА лиги. 



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар