Изложено Христово гробно мјесто

Први пут након више векова, научници у Храму Васкрсења Христовог изложили су површину онога што се традиционално сматра гробом Исуса Христа.

Занимљивости 28.10.2016 | 10:45
Изложено Христово гробно мјесто
Гробно место се налази у Храму Васкрсења Христовог у Старом граду у Јерусалиму, а прекривено је мермером од 1555. године, а вероватно и вековима раније.

„Мермер који прекрива гробницу је уклоњен, а изненадило нас је колико се материјала налази испод њега“, рекао је Фредерик Хиберт, археологНационалне географије (Натионал Геограпхиц) и партнер у пројекту рестаурације.

„Биће ово дуга научна анализа, али ћемо коначно моћи да видимо оригиналну камену површину на којој је, према традицији, било постављено Христово тело.“

Према хришћанској традицији, тело Исуса Христа је стављено на одар након што су га Римљани разапели у његовој 30. или 33. години.

Хришћанско веровање каже да је Христос васкрсао, а да су жене које су дошле три дана након сахране пријавиле да његовог тела нема.

Сада је Христов гроб окружен малом грађевином познатом као едикула (од латинске речи аедицула, у античким храмовима мало светилиште, капелица), која је реконструисана 1808–1810. након што је уништена у пожару.

Тим научника Националног техничког универзитета у Атини, под руководством професора Антонија Моропула, сада обнавља едикулу и унутрашњост гробнице.

Изложен гроб даје истраживачима јединствену прилику да проуче површину онога што се сматра најсветијим у хришћанству.

Анализа оригиналног камена омогућиће научницима да истраже не само оригинални облик гробнице већ и шта се с њом дешавало током векова, све до 326. године, када ју је пронашла Света Јелена, мајка римског цара Константина.

„Технике које користимо у документовању овог јединственог споменика омогућиће људима да стекну увид у наше налазе као да су и они сами посетили Христов гроб“, рекао је Моропулу.

Извор: РТС/НАТИОНАЛ ГЕОГРАПХИЦ
Фото: НАТИОНАЛ ГЕОГРАПХИЦ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Патриот

30.10.2016 09:40

Ово је чиста измишљотина, нико незна где се заиста налази Христов гроб. Поред тога гробови у то време нису изггледали овако него сасвим другачије (били су усечени у стену као нека врста фијоке, а испред отвора је био накотрљан округао камен, који се налазио у једном у камену исклесаном каналићу.Тако су гробови у то време изгледали и тако су се затварали. Што са овим на слици нема никакве сличности). Међутим то некима није важно, важно је да људи верују да је то тако и да се од њих може лепо зарађивати и живети а кога брига за истину. Не треба славити Христов гроб па макар да је и прави, него треба славити Христа Спаситеља, јер је он устао из гроба, и то је радосна вест. Неки би ипак хтели да га нађу у гробу, али је то узалудан посао, он је на небу с десне стране Силе. Али су људи на жалост спремни да славе мртве предмете а нису спремни да славе живог Бога. "Зато им Бог даде дух преваран да верују лажима." Разговарао сам са једним библијским археологом и он каже да тамо локални водичи питају туристе прво, којој цркви припадају, дали су православци, католици или протестанти. Када је једног од њих питао зашто је то важно, он му је одговорио зато што за свакога од њих он има другачију причу у коју овај верује. Ако је то тако где је онда истина? Нема везе где је важно је да прича доноси паре и од једних и од других и од трећих, а народ изгледа више воли да га лажу, него да му говоре истину, поготову ако му та истина не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгомир

30.10.2016 12:45

Браво Патриот, нека си им рекао "истину". Једино сто је проблем вјеровати у све то. Оволико смрти, патње, болести, сиротиње а помоци од Бога ни трага. Оволико зла од црквених слузбеника а казне нигдје.

Name

ре-Патриот

31.10.2016 09:59

Прочирао сам цео твој коментар и могу ти рећи да контрола ума и дресирање од стране цркве код тебе је утемељено иако делимично ипак је ушла несвесно у ум у потпуности.Очекују кажеш да нађу тело Христа типична Јеврејска размишљања и чисто су разочарани што га ту нема.Њега ту јаране нема већ 2000 година ал веруј ми није он далеко само је пренет у другу гробницу.Сједи са десне стране оца својега ,,хајде,,баш са десне.ПРВО христ НИЈЕ СИН бога НЕГО ДУХА СВЕТОГА ПРОЧИТАЈ ЈЕВАНЂЕЉЕ У КОМЕ КАЖЕ,,И ДУХ СВЕТИ СЕ СПУСТИ НА МАРИЈУ И ОНА СПОЗНА ДА ЈЕ ОСТАЛА ТРУДНА ОД ДУХА СВЕТОГА.Дакле није Божији него духа светога.ХРИСТ не може бити дио тројства јер тројство не постојиод почетка како нас црква учи.Да тројство постоји од почетка онда би и ИСУС сам себи био отац који је спавао са сопственом мајком да би добио сина и да би га мајка родила као сина божијег коме би он сам био отац,небулозе.Оченаш који исус христос или ЕМАНУЕЛ како му је име није данашњи изворни него је дописани у делу,,у име оца и сина и духа светога...амин,,.У време молитве ИСУСА није било сина божијег.21 СТИХ ЈЕВАНЂЕЉА ПО МАРКУ каже,,и господ рече то је мој љубљени син и дј му име ИСУС,23 поглавље одмах у истом пасусу каже,,и ГОСПОД РЕЧЕ ТО ЈЕ МОЈ ЉУБЉЕНИ СИН И ДАЈ МУ ИМЕ ЕМАНУЕЛ,,...то је дакле или два брата или је Бог имао два сина одатле име ТОМА БЛИЗАНАЦ и сада ја вас питам ако је ИСУС имао близанца Тому а то родовник који је у то време Римска РЕПУБЛИКА обавезно водила док су јеврејски фарисеји имали свој родовник у оба је исус имао брата ТОМУ.Како је могуће да томино јеванђеље се не практикује а у њему ИСУС није син божији нити је васкрсао него је проглашено за јерес и постало је гностичко.Како је могуће да ни један писани стих и ни једно јеванђеље његове браће и сестара није црква узела за извор него је јеванђеље по петру иако знамо да је то јеванђеље настало у риму а петар никад није ни био у риму.У петровом јеванђељу ИСУСА је Петар назвао сином Божијим и од тада тај термин.Да не дужим само да вам објасним простим гласањем 313 године је простом већином изгласано да је ИСУС син Божији и да иконе остају као слике унутар цркава иако по одмах другој Божијој заповести ,,не прави идола себи,не режи му лика ни облика,нити му се клањај нити га поштуј јер ја сам једини Господ Бог твој.Све ово је најобичнија бајка.