Дипломе са којима је тешко пронаћи посао

Особе са високом стручном спремом понекад годинама траже посао, а са појединим дипломама скоро је немогуће пронаћи посао у БиХ. Чак и у сарајевској регији, као највећем тржишту рада, поједини дипломанти годинама траже посао у струци.

Босна и Херцеговина 28.10.2016 | 07:15
Дипломе са којима је тешко пронаћи посао
Како су истакли из Службе за запошљавање Кантона Сарајево (КС) послодавци у КС најмање потражују докторе опште медицине, докторе стоматологије, дипломиране инжењере пољопривреде, дипломиране географе, инжињере архитектуре, комуникологе, дипломиране библиотекаре, машинске инжињере и дипломиране ветеринаре.

У КС тренутно на евиденцијама незапослених има и велики број економиста, али како истичу саговорници "Фокуса", они имају веће прилике за проналазак посла од неких других дипломаната.

"Од 1.223 дипломирана економиста на нашој евиденцији, поједини ће се брзо запослити, а неки тешко и након дугог периода чекања. Више је разлога за то, а наша искуства говоре да су то у првом реду: године особе која тражи посао, знања и вјештина којим располаже, као и активности у тражењу посла", истичу из Службе за запошљавање КС.

Тренутно је у КС укупно незапослено 68.871 особа. Од тог броја 8.563 особа су са високом стручном спремом, а 1404 су магистри.

Када је ријеч о особама са средњом стручном спремом до посла најтеже долазе ликовни техничари, машински техничари, пољопривредни техничари, фармацеутски техничари, педијатријске сестре, муалими и комерцијални службеници.

Тржиште рада изгледа "не треба" ни дактилографе, обућаре и оптичаре. На евиденцијама Службе за запошљавање КС налази се чак 426 дактилографа.

(Фокус)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

реално

28.10.2016 06:27

Не треба Босни скола. У будуцности це то бити и остати пољопривредна, сиромасна земља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нула

28.10.2016 06:41

Неће ни пољоприведна.

Name

Купљено

28.10.2016 07:46

Дрзава купљених диплома нема персоективу.Никакву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДартхИнВадер

28.10.2016 12:53

Нема посла за докторе медицине, стоматологије, ветерине, машинске инжињере, али има за менаџере, правнике и економисте са приватних факултета. За неколико мјесеци ћу и сам имати диплому доктора медицине. Са неколико будућих колега похађам курс њемачког и сви без даљњег идемо вани. Нико ко иоле рационално размишља нема жељу ни стрпљење да живи и функционише у циркусу званом Босна и Херцеговина/Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ