БиХ најгора за пословање у региону

БиХ се нашла на 81. позицији у конкуренцији 190 земаља рангираних по лакоћи пословања и има најлошији рејтинг у региону.

Босна и Херцеговина 27.10.2016 | 20:45
БиХ најгора за пословање у региону
На листи за 2017. годину, коју су објавили Свјетска банка и њена чланица Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), БиХ је назадовала за двије позиције у односу на прошлу годину када је такође била на регионалном зачељу.

Поређење земаља је обављено на основу десет параметара - покретања бизниса, добијања грађевинских дозвола, прикључка на струју, регистрацији имовине, доступности кредита, заштити мањинских акционара, плаћању пореза, прекограничној трговини, принудном спровођењу уговора и рјешавању несолвентности.

Листа показује да БиХ има најлошији рејтинг у најважнијим категоријама. По лакоћи покретања бизниса нашла се на 174. позицији, јер је за почетак пословања потребно проћи 12 процедура и 65 дана.

"БиХ је олакшала покретање бизниса смањењем цензуса за минимални капитал за друштва са ограниченом одговорношћу и повећањем ефикасности нотарског система" истакнуте су у извјештају и неке од позитивних промјена.

Тек четири степенице више БиХ се нашла по добијању грађевинских дозвола. За то је потребно проћи 15 процедура, а добијање дозволе траје у просјеку 179 дана. Трећа најлошија оцјена односи се на плаћање пореза, а аутори извјештаја су навели да је годишње неопходно обавити 34 плаћања и за то потрошити 411 часова.

С друге стране, БиХ најбоље котира у прекограничној трговини и по том параметру је сврстана на 36. позицију у свијету. Доступност кредита је означена прилично добром и по том основу БиХ је сврстана на 44. позицију, док је трећа најбоља област рјешавање несолвентности по чему смо 41. у свијету.

Међу земљама региона највише комплимената побрала је Србија, која се са прошлогодишњег 54. попела на 47. мјесто.

Србија је сврстана међу првих десет земаља у свијету, које су оствариле највећи напредак. За напредак Србије на листи највише су заслужне три привредне реформе - издавање грађевинских дозвола, регистрација имовине и започињање бизниса. Занимљиво је да је у двије од те три области БиХ најлошије рангирана.

Већи напредак од Србије остварила је једино Албанија. Најбоље у региону котира Македонија, која је напредовала за шест позиција и налази се на десетом мјесту. Хрватска је назадовала за четири степенице и налази се на 43. мјесту, а Црна Гора за три на 51. позицију.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Татјана Проскурјакова рекла је да пред БиХ и даље стоји изазов унапређења пословног окружења.

"Један од циљева нове стратегије Свјетске банке за БиХ је унапређење живота и стандарда грађана, а самим тим и креирање нових радних мјеста. Да би била отварана радна мјеста, БиХ мора подстаћи послодавце да их креирају. Свјетска банка блиско сарађује са властима на нивоу БиХ и ентитета како би сагледали на који начин се може унаприједити пословно окружење. Ми смо опредијељени да технички и финансијски помогнемо БиХ у развоју пословног окружења" казала је Проскурјакова.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је поразно да БиХ не може да буде конкурентна ни земљама у региону, а да је о остатку Европе сувишно и говорити.

"Политичке структуре учиниле су пословни амбијент толико неинтересантним да ни домаћи инвеститори не желе да улажу у своју земљу, а стране не морам ни да помињем. Власти треба да се понашају другачије, односно да анализирају оцјене стручњака и да виде да су потребне корјените промјене како бисмо коначно почели да развијамо пословно окружење. Међутим, то никога не интересује, јер људи у администрацији и ресорним министарствима уопште нису заинтересовани за свој посао" рекао је Павловић.

Његове ријечи дијелом су потврђене изостанком реакције домаћих званичника на објављивање извјештаја, док је он у Србији био једна од топ тема.

Свјетски поредак

На челу листе остао је прошлогодишњи лидер Нови Зеланд, а док је Сингапур преузео друго мјесто од Данске, која је сада трећа. На зачељу листе су Либија, Еритреја и Сомалија.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пикси

28.10.2016 06:24

То сви знамо. Али је питање шта сад?

ОДГОВОРИТЕ