Дрвопрерађивачи признали да подмићују политичке странке

Незадовољни дрвопрерађивачи из Републике Српске тврде, у допису упућеном Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, да су у предизборној кампањи финансирали Социјалистичку партију, чији кадар се налази на челу „Шума Републике Српске“, како би добили дрвне сортименте од овог јавног предузећа, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 27.10.2016 | 15:40
Дрвопрерађивачи признали да подмићују политичке странке
Дрвопрерађивачи, у анонимном допису које су упутили министру пољопривреде Стеви Мирјанићу, тврде да немају довољно сировина, јер „Шуме Српске“ дозвољавају да одлив трупаца букве и храста, те мање количине четинара ван Републике Српске.

„Већина дрвопрерађивача припада нашој страници, СНСД-у, а били смо принуђени финансирати СП у предизборној кампањи, да би добили минималне количине шумских дрвних сортимента за прераду, што се може провјерити увидом у рачуне ОО СП Модрича“, наводи се у допису и додаје да су се поједини прерађивачи обратили и Министарству унутрашњих послова и другим институцијама у вези са овим радњама.

Иначе, министар Мирјанић којем су се дрвопрерађивачи обратили је члан СНСД-а, а директор Шума РС Ристо Марић је члан Социјалистичке партије због чега су је, како кажу, „били присиљени финансирати“.



Дрвопрерађивачи су у допису навели и да им је руководство „Шума“ рекло да има сагласност министра да сировина иде ван РС те замолили да то спријечи.

„Молимо Вас да спријечите „Шуме“, које тврде да имају Вашу сагласност за то, да продају сировину директно или преко фиктивних фирми из РС у ФБиХ, а да ми поново останемо без сировине“, наводе у допису.

Посебно су, како истичу, угрожени дрвопрерађивачи из источног дијела Републике Српске који први пут од када постоје не могу добити шумске дрвне сортименте у свом региону, „већ су присиљени да сировину купују у Крајини“.

„Страхујемо да политика у „Шумама“ коју подржавате не води у правом смјеру. Око трећине шумских газдинстава нема шта сјећи у наредним годинама, јер су прекомјерним сјечама већ посјекли количине дозвољене за десет година. Поставља се и питање шта ћемо ми прерађивати у будућем периоду кад ви забраните сјечу у већини газдинстава“, пише у допису.

Министарство: Тражили смо од „Шума“ провјеру навода из дописа
У Министарству пољопривреде су ЦАПИТАЛ-у потврдили да су добили допис од дрвопрерађивача, али су нагласили да се ради о анонимном допису.

„Без обзира на то, већ смо затражили провјеру навода из дописа од „Шума РС“, рекли су у Министарству.

Марић: Нису тачни наводи дрвопрерађивача

Вршилац дужности директора „Шума РС“ Ристо Марић негира све наводе из дописа. Он је за ЦАПИТАЛ рекао да су наводи дрвопрерађивача да су финансирали СП у предизборној кампањи „класичне инсинуације“.

Он је рекао да „Шуме“ не могу извозити шумске дрвне сортименте у окружење, а да се све што се тиче ФБиХ може провјерити јер је све транспарентно.

„Нису тачне тврдње из тог дописа. Ако је неки купац из РС од нас купио сировину, па је затим препродао у ФБиХ или Србију, ми то не можемо знати. То можемо знати на крају године када будемо радили расподјелу сортимената за идућу годину. Ако утврдимо да је неки купац продао трупце у ФБиХ или било коју државу бивше Југославије, одузимају му се бодови и неће имати могућност да добије количине дрвета које је добио у овог години“, казао је Марић.

Потврдио је, ипак, да је добио захтјев од Министарства пољопривреде да се изјасни о овим наводима.

„Министарство нам је наложило да се одредимо о овим питањима и ми ћемо се сутра на сједници управе одредити на овај начин како сам вам рекао, јер ми нисмо контролни орган“, казао је Марић.

Шиник: Постоје проблеми у испоруци на истоку

Осим анонимног дописа који је послат прије неколико дана, Министарству је прије два мјесеца стигао и један званичан допис који је упутило пет фирми из источног дијела РС.

И у овом допису дрвопрерађивачи тврде да сировина одлази у Србију и да се то врло лако може провјерити.

Да проблема има у испоруци сировине дрвопрерађивачима посебно у источном дијелу потврдио је за ЦАПИТАЛ и секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник.

 „Један дио сировине одлази у Србију. У „Шумама“ тврде да не извозе сировину, али је проблем што је дају купцима који извозе. „Шуме“ су дужне да, уколико утврде, да неко купује, а не прерађује сировину, прекину снабдијевање таквих купаца и то је оно што ми очекујемо од „Шума“, нагласио је Шиник.




Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

камелеон

27.10.2016 14:00

Ова информација је 1000посто тацна јер је директор сумског газдинства генерални звао људе да уплацују од хиљаду до две хиљаде марака за кампању провјерите му листинг позива рацуне фирме и странке социјалистицке партије ко је улацивао када и цим се ти људи који су уплацивали баве буквално су људи уцјењивани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

27.10.2016 14:59

Сваста,немогу вјеровати да се ово код нас мозе десити

Name

фк-а на брентама

27.10.2016 15:01

а ко то није кога уцјењивао око избора,.јесте ли ви нормални..видите ли"јунаштво"данашњих хајдука на сваком пољу...са оваквим да се бранимо сутра...уздигне се да је сила па убије човјека,а онда се одмах преда полицији-шта бијаше од тог газијства кад је дизао руку на човјека кога је убио...тако и у политици...шта је са оном"и у ватру и гору"...таквих нема више...на референдум су изашли они који никад неби бранили рс..нас двадесетак посто што нисмо изашли(мислим од оних 40 посто)су прави борци који су референдумали од почетка до краја на линији и такви би је опет бранили...ја више никад...радије клањам,жалосно али тако је...шта сад дрвопрерађивачи кукају...ко им је стао на пут да не израбљују људи што тегле на бренти по 12 сати..нико..а и ови што им дају све те привилегије су свјесни да је ово уништење рс од политичких јадника који је воде...свјесни да је одавно под хипотеком,сад је сви черапају као лешине стрвину ...и дај пусти те жалопојке за чорбаџијама..што прије дође друга вјера да нас води и цијени колико ко вриједи можда неки од нас који су неподобни политички и добију какав посао...толико

Name

Ана

27.10.2016 15:06

Нека су мало окрњили колача СНСД-у. СНСД би приграбио све за себе. Ето какви су и оно мало мјеста настоје да отму коалиционим партнерима. Никако се не могу помирити да је директор Шума социјалиста.

Name

Србац

27.10.2016 15:48

Тацно је све. Вец сада бивси нацелник Драго Цириц је добијао паре за изборе од дрвопрерадјиваца. Наравно угледни цлан Социјалистицке Партије

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОС

27.10.2016 16:11

ТАЦНО,У ФОЦИ на ЛИСТИ ДНС,све инзињери СУМА,На целу са СПОМЕНКОМ ДИРЕКТОРОМ,па нема балвана ко не гласа за ДНС,ОВЕ ИЗБОРЕ ТРЕБА ПОНИСТИТ,БРУКА ЗА СТА СЕ БОРИСМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социјалисти Бањалука

27.10.2016 17:24

Врацајте Драгана Грабовца ,који није слусао мафијаску власт и радио све како треба зато је изаврисо гдје је заврсио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отимају лопови

28.10.2016 12:37

Колики проценат Јанко Голијан узима?

ОДГОВОРИТЕ