Усвојен план за ванредне ситуације

У Бијељини је данас одржана сједница Градског штаба за ванредне ситуације на којој је усвојен план активности за наредну сезону.

Република Српска 27.10.2016 | 11:30
Усвојен план за ванредне ситуације
Главне тачке дневног реда биле су разматрање и усвајање Плана активности на спровођењу посебних мјера заштите и спасавања од сњежних падавина и снијега од интереса за Републику Српску у 2016-2017. години на подручју Града Бијељина, разматрање и усвајање Оперативног плана активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од земљотреса у Граду Бијељина за период од 2016-2019. године и упознавање Штаба о појави заразне болести „плави језик" на подручју Града Бијељина.

"Када је ријеч о чишћењу снијега ангажована су предузећа која имају највећи број машина за чишћење снијега. Оквирни буџет биће спреман, а зависиће од количине падавина. Оно што је сигурно, зимске службе у Семберији увијек су биле на висини задатка и снијег нас ни ове године неће изненадити", истакао је командат Градског штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине Томица Стојановић навео је да ће градске улице од снијега чистити „Бијељина пут", сеоске, локалне и некатегорисане путеве фирма „Бук промет", док ће јавне површине и тротоаре по граду чистити А.Д. „Комуналац".

За ове послове из градског буџета биће издвојено око 230.000 КМ.



"Абразивни материјали и возила ће бити спремни на вријеме, тако да наши грађани могу бити спокојни када је ријеч о заштити од сњежних падавина", најавио је Стојановић.

Ветеринарски инспектор Младен Јовановић навео је да се болест „плавог језика" у Семберији појавила 25. септембра, те да је до сада регистрована у 18 домаћинстава.

"Број регистрованих преживара за сада је 25, а око 80 грла пратимо. Основни преносници су комарци, муве, буве и ваши, а највише се преносе на дивље папкаре. Ова болест се не може пренијети на људе, али су економске штете због болести животиња огромне", навео је Јовановић.

Он је додао да су нека од мјеста гдје је до сада регистрована болест „плавог језика": Бањица, Суво Поље, Бјелошевац и Доња Буковица.

"Формирана је комисија за процјену штете, а тренутна активност је обиљежавање животиња. Након обиљежавања радиће се еутаназија обољелих и нешкодљиво закопавање", истакао је Јовановић.

Градска управа, Бијељине