Семберија: Успорени јесењи радови

Због честих падавина и прекомјерне влаге на њивама успорени су јесењи радови у Републици Српској на убирању љетине и сјетви стрних жита, али пољопривредници вјерују да ће на вријеме све завршити.

Република Српска 27.10.2016 | 10:26
Семберија: Успорени јесењи радови
Ове јесени у Републици Српској планирано је да се засије на око 68.00 хектара, од чега пшеницом 40.00 хектара, што је исто као и прошле сјетвене кампање.

До сада је обављена половина посла, јер је значајније каснила берба кукуруза, а радове су ометале октобарске кише.



У Семберији је планирано да се засије близу 17.000 хектара, а до сада је засијано око осам хиљада хектара, упркос томе што је сјетва јечма и пшенице почела још првог октобра.

Због тога је на неким њивама усјев већ никао, а на већини површина сјетва би требало да се тек обави, каже др Драган Зарић из Министартва пољопривреде Републике Српске.



Временске прилике ипак иду на руку произвођачима пшенице, јер је у земљишту довбољно влаге за клијање зрна, али и топлих дана да усјев брже и лакше никне, што је један од предуслова за постизање доброг рода.

"Пошто је оптимални рок за сјетву пшенице скоро истекао, ратари би у наредном периоду требало да повећају количину сјемена. Све што сјетва буде касније обављана ово повећање требало би да буде веће", каже др Зарић за БН телевизију.



Берба кукуруза је при крају. У житницама Републике Српске Семберији, Посавини и Лијевче пољу род је био богат и зрна са знатно мање влаге него претходних година, па ће његово складиштење бити сигурније.

Ове јесени доста је кукуруза употребљено за припрему силаже – зимске хране за стоку, која је знатно квалитетнија него раније, јер је у њој доста зрна кукуруза.

Род кукуруза у појединим дијеловима Семберије умањен је због напада болести и штеточина. Првенствено црвенила и златице, али и због олујног невремена и града који су прољетос причинили велике штете у атарима села Попови, Амајлије, Дијелови, Ново Село и у другим.



Ако временске прилике дозволе јесењи пољопривредни радови требало би да се окончају у првој декати новембра, што се, када је ријеч о сјетви стрних жита, оцјењује као ваљано обављен посао.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар