"Нисмо требали стати на мајским протестима"

"Морамо бити искрени и погледати се у очи, да видимо шта смо спремни да дефинишемо као заједничке циљеве. Када се прихватимо неких активности морамо их спровести до краја. Имали смо велика очекивања грађана када су били мајски протести. Мислим да тада нисмо требали стати када је у питању изражавање незадовољства грађана РС", истакао је за ТВ1 Бранислав Бореновић, лидер Партије демократског прогреса.

Република Српска 27.10.2016 | 07:26
"Нисмо требали стати на мајским протестима"
Коментаришући увијерење Савеза за промјене да ће грађани Српске показати да се не могу преварити с нечим што је већ прочитана прича и чињеницу да је СНСД ипак побједник ових избора, Бореновић је рекао да је Додик врло вјешто искористио одређене политичке теме.

"Скренуо је пажњу грађана много боље него што смо ми наметали економске теме и поново је манипулацијом добио подршку, али борба се наставља, иде друго полувријеме. Ми смо свјесни одређених грешака које смо чинили у кампањи и све ћемо учинити да до 2018. године будемо јачи и да тада однесемо побједу те коначно кажемо да је крај режима Милорада Додика", каже Бореновић.

"Показало се да су ове све само нису били локални избори", додао је предсједник ПДП-а.

"Говорило се о темама које немају везе са локалним изборима, а Додик и владајућа коалиција су искористили причу везану за одлуку Уставног суда БиХ, посебно референдум који смо и ми подржали знајући да ће имати утицај на локалне изборе, али нисмо знали да ће толико утицати на изборни резултат", појаснио је.

Када је ријеч о анлизи постигнутих резултата Бореновић каже да ПДП може бити задовољан са укупним бројем гласова које су добили, али не може бити задовољан када је у питању избор за начелнике и градоначелнике.

Казао је да ће Савез за промјене наставити да буде досљедан и говориће о темема које су битне за грађане Републике Српске и покушати стварати политички амбијент да се што мање говори о тешким политичким темама које стварају забуну код грађана. 

Мишљења је да опозиција није смјела стати на мајским простестима.

"Морамо бити искрени и погледати се у очи, да видимо шта смо спремни да дефинишемо као заједничке циљеве. Када се прихватимо неких активности морамо их спровести до краја. Имали смо велика очекивања грађана када су били мајски протести.  Мислим да тада нисмо требали стати када је у питању изражавање незадовољства грађана РС", казао је Бореновић.

"Потребно је вршити неку врсту позива према правосудним институцијама да одређене случајеве доведу до краја те кажу да ли је било криминала или не, односно да се каже гдје је новац грађана РС завршио. У двије године објавили смо преко 150 афера са врло јасним документима како је из Републике Српске узето преко три милијарде марака. За тај новац се могло исплатити шест милиона пензија, а све је то кроз криминалне активности узето од грађана РС и на то се морају дати одговори", додаје.

Бореновић је упитан и да прокоментарише јавну подршку Милорада Додика политици ПДП-а, која је неколико пута изазавала спекулације у јавности о могућој коалицији СНСД-а и ПДП-а.

"Било какве похвале неће промјенити политику ПДП-а, немамо намјеру улазити у труле коалиције како бисмо нарушили нашу основну политику, а то је економски опоравак Републике Српске. Никаква врста политичке трговине неће бити могућа када је у питању ПДП, јер он није на продају нити ће то икада бити", јасан је био Бореновић.

Најавио је и састанак са новоизабраним предсједникм СДС-а Вукотом Говедарицом.

"Са господином Говедарицом имам изузетне односе, градимо међусобно повјерење унутар опозиције и добро је да се ствара атмосфера у којој ћемо градити добре политике. Мислим да ће сарадња бити одлична као и почетак једног успјешног периода за опозицију, а резултат тога ће бити побједа на изборима 2018. године", закључио је Бореновић за ТВ1.



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

тери

27.10.2016 05:29

Ма немати ви моода,одлуцности,храбрости за било ста.Зато сте редовни губитници на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

27.10.2016 05:32

А шта ако не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

27.10.2016 05:51

Босицев највеца греска сто је разбојницки ПДП дигао из гроба.Али,оцигледно,опет сте у каналу.Због таквих идиота,овај десперадос и добија изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерон

27.10.2016 05:55

Само се ти држи Милана Швраке, то нама одговара. Захвални смо Швраки, јер смо због његове похлепе успјели да отјерамо Латиновића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобра

27.10.2016 09:05

Треба распустити ОО ПДП у Градишци јер у њој влада група незајажљивих особа. Ојадише неколико поштених привредника.

Name

Истразивац са Стране

27.10.2016 06:02

Треба бити искрен и признати да је СНСД, и његови савезници у власти, за десет година неприкосновеног владања праценог пљацком једноставно задузио толико људи у РС (запосљавања, разни уступци, итд) да се формирала довољна критицна маса гласаца која им омогуцава да сваки пут побједјују. Не мозес оцекивати од људи да гласају сами против себе. Уз то је развијен и политицки маркетинг по пирамидалном принципу, да се тацно зна ко мора да гласа и ко це гласати за те секте, и то се на терену прати до саврсенства. Био сам у прилици да то анализирам на лицу мјеста у неколико конкретних слуцајева. Ту висе није ствар политика и политицких програма, него голи интерес гласаца. Све то СНСД & ЦО обезбиједили су преко јавних установа и предузеца, и задузивањем РС преко свих могуцих граница. СНСДовци на терену (свако село и сваки кварт) сваку бројнију породицу задузили су запосљавањем најмање једног цлана, давањем ситнијих или крупнијих послова, асфалтирањем сеоских путева (до куца гласаца) или сокака, стављањем на посланицке листе, итд. Теско це се СзП у скорој будуцности изборити против тога, поготово сто нема снаге ни знања да то препозна и пронадје адекватну против мјеру. Не пију воду никакве прице о томе да је на резултат избора утицао референду, патриотизам, и остале глупости. Права истина је у формираној критицној маси гласаца која "по сили природних закона" даје глас оном ко му је помогао и од кога му зависи егзистенција. Људи нису свјесни да је то "сјецење гране на којој се сједи" и да це једног дана и они, заједно са свима нама осталим, плацати цијену (са каматама) такве политике и таквог приступа анимацији гласаца. А садасњи високи политицари бице на неким Сејселским острвима и махаце нам уз повике "збогом Босно, збогом зохари"

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

27.10.2016 06:35

Све што сте рекли је истина, само сте требали рећи да се на исти начин одржава власт СДС-а у Бијељини, Добоју, Угљевику, Лопарама, Гацку... Наравно и уз помоћ бошњака који сведушно помоажу вашим кандидатима,а то сигурно не раде џаба (Јања, Атмачићи, Корај...)

Name

дејанпд

27.10.2016 07:11

Потписујем сваку реценицу, то је код нас у Приједору доведено до саврсенства. Локална власт вец 12 година у рукама ДНС-а, њихов ресор саобрацаја вец 20 година, имају локална јавна предузеца, организације,те приватне фирме својих сарадника за запосљавање подобних,а са друге стране СНСД који користи јавна републицка предузеца и установе типа:електрокрајина, ПУРС, Пост

Name

данте

27.10.2016 16:26

Све је исто и на другој страни. На протестима су били цланови партија и по мом мисљењу ти протести су били вриједјање здравог разума. А овог Бореновица не би ни да коментарисем

Name

вајд

27.10.2016 06:26

Мало је бзв прица сви сте подрзали референдум и сад прицате како је Додик то искористио, сто референдум и би остали нисте искористили? Додик је политицар за разлику од вас и крај прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.10.2016 06:32

Ко би тебе пратио? Овај стварно умишљен да је неки битан фактор. Иди и ради, продаји кошуље, џемпере и одела...за политику ниси Бореновићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бутик

27.10.2016 06:40

Мој Бореновицу, о цему ти прицас. Додик вас је и тада насамарио и поклопио. Зато сути и завуци се у мисију рупу. Има ли твојих прстица у Литванској банци???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

27.10.2016 06:54

Е бас ме зиво занима како су сви одједном прихватили овај модерни израз "креиреања политика". Да нису мозда заједно били на неком новом "стипендираном" усаврсавању из демократије? СДС-у овај ПДП не треба, као сто му ни не требају ти нови трендови у виду тих младих филозофа утегнутих у одијела, пуних уста демократије и "креирања политика" (ово је директно из уста једног од припадника новог нарастаја - СДС политицке академије). СДС-у треба Вукота који це једноставним језиком, народу који разумије једноставно, реци на које је све нацине овај криминалац остетио тај исти народ. НИ мање ни висе од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

27.10.2016 09:28

Ти и још неки из СзП нисте још изашли ни из обданишта а камо ли да водите озбиљну политику. Штета је само што је СДС био са вама у коалицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

27.10.2016 09:59

Ако ти ово не разумијеш -шта разумијеш . Бист Беба уби штрањга.

Name

Против папака

27.10.2016 12:20

Паметнији сте ви од додика зато сто паметнији попуста народна је изрека тај мегаломан био би спреман пустити србе на србе само да би сацувао своју дебелу гузицу зато је боље сто нисте наставили да протестима а на крају би ви испали кривци јер би опет додик направио медијску хампу да сте ви све запоцели.Ово су били његови задњи избори за две године неце висе постојати јер је после референдума народ увидио колико их он прави будалама и да на националну карту добија изборе а на крају цех плаца јадни мали сиромасни народ који мора да дизе по два и три кредита да би покрпио куцне рупе па на крају се види да це народ и дрзава бити толико задузени да це нам купити цијелу БиХ само ко понуди висе пара

ОДГОВОРИТЕ