Треба ли и у БиХ укинути помијерање сата?

У великом дијелу Европе, укључујући и БиХ, у ноћи са суботе на недјељу почеће зимско рачунање времена. У три сата ујутро казаљке на сату потребно је помјерити један сат уназад.

Босна и Херцеговина 26.10.2016 | 17:45
Треба ли и у БиХ укинути помијерање сата?
Без иницијатива 

У институцијама Европске уније већ дужи период траје дискусија о користи, али и о потенцијалној штети овакве праксе, љетног рачунања времена, за које је међународна ознака ДСТ. О томе ће се на пленарном засједању у четвртак разговарати и на сједници Европског парламента.

Канцеларија Давора Шкрлеца, посланика у Европском парламенту, према писању медија, провела је од 12. до 19. октобра у Хрватској онлине истраживање о томе треба ли такву праксу задржати или укинути у тој сусједној земљи. 

Чак 85 посто од 1.500 испитаника сматра да је потребно укинути љетно рачунање времена у Хрватској. Од тог броја, њих 68 посто сматра да промјена у рачунању времена утиче на здравље људи, док 73 посто тврди да је доживјело неугодности због помијерања казаљки на сату!

У БиХ о овој тематици се не води шира друштвена полемика нити је на нивоу БиХ та област законски регулисана. Како нам је потврђено на више адреса, не постоје институционални захтјеви да у догледно вријеме дође до укидања љетног и зимског рачунања времена.

Ернис Имамовић, помоћник федералног министра рада и социјалне политике, каже за „Аваз“ да се у Федерацији БиХ ова пракса проводи у складу са Законом о рачунању времена донесеним 1997. године, а који је измијењен 2003. 

"Ми као Министарство не разматрамо уопште ту могућност, нити постоје званични захтјеви за укидање ове праксе. У Европи је тај принцип на снази и ми се држимо тога. Допрле су до нас информације да се о томе размишља, али још нема никаквих иницијатива", казао нам је Имамовић.

Искористити дан

Жељко Мајсторовић, експерт за климатологију и метеорологију, истакао је да је за њега одговор на питање зашто се практикује помјерање казаљки на сату, на примјер када наступи љето, сасвим једноставно.

"То је учињено да би се боље искористили љетни сунчани дани. Не знам за аспекте који се тичу утицаја на биоритам људи. Памтим и доба када уопште није било помјерања казаљки због љета или зиме. Живјело се и тада, и то без икаквих проблема. Мислим да то нема толико ефекта како се прича", наводи Мајсторовић.

Русија праксу укинула 2014., а Турска ове године

Помјерање казаљки први пут је уведено у периоду Првог свјетског рата, уз образложење да се тиме продужава дан, омогућава уштеда у потрошњи електричне енергије, повећава продуктивност, побољшава прилагођавање људи и радни дан чини ефикаснијим. Русија и Турска напустиле су ову праксу 2014. односно 2016. године.

Извор: Аваз

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

МИЛЕ

26.10.2016 16:12

ТРЕБА УКИНУТИ ПОД ХИТНО ГРОМ ВАС УБИО КУД ГА И ПОМЈЕРАТЕ СВЕ НАМ НАОПАЦКЕ ИДЕ ВРИЈЕМЕ САД КАД СЕ ВРАТИ НЕК И ОСТАНЕ ТАКО СТА ИЗМИСЉАТЕ ТОПЛУ ВОДУ ГРОМ ВАС УБИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

свеједно

26.10.2016 16:32

Имам дијете у основној школи, и када дођем по њу буде мрак увелико, мозда би прије требало ускладити вријеме почетка прве и друге смјене у многим школама (нпр.: од 7 и 13 часова), па да избјегнемо (колико-толико) одлазак из школе по мраку. Вријеме почетка наставе у зимском периоду ускладити са помјерањем казаљке. У прољеће вратити кад и казаљку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОП

26.10.2016 17:26

СТО НАРОД ПРАВИТЕ БУДАЛАМА КАО ДА СЕ НАРОДА ПИТА ВИДИТЕ СТА БИ С РЕФЕРЕНДУМОМ МИ СМО НАРОД СТОКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

26.10.2016 17:57

Који глупан измисли ово помјерање помјерим му га ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

омерта

26.10.2016 18:37

Укинути обавезно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗБЛ

26.10.2016 18:38

Ајмо ми ставити да нам је поноћ подне. Ионако се само излази и печи свако вече а фабрике немамо.;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

26.10.2016 18:56

Овдје је вријеме одавно стало.сат нам и онако више нетреба,можете га ладно укинути..

ОДГОВОРИТЕ
Name

миса

26.10.2016 19:50

Бог је љети продузио дан колико треба.Људи кад се смраци , као кокоси,морају ици на спавање,јер рано ујутро иду на посао.По мени, није требало никада помјерати сат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

28.10.2016 08:31

Помјерање времена је одлицна и веома корисна ствар.

ОДГОВОРИТЕ