До јуче на врху, а сад су већ прошлост!

Суноврат женског тениса, светла тачка је Олга Даниловић! Није тако страшно, Јелена Јанковић и Ана Ивановић су имале одличне каријере, али не мора да значи да се неће враћати у топ 20 или 30 - каже за “Блиц” Дејан Вранеш, бивши селектор Фед куп репрезентације.

Тенис 29.10.2016 | 11:15
До јуче на врху, а сад су већ прошлост!
Те 2008. српски женски тенис је доживео бум. Ана Ивановић је била прва на свету, освојила је Ролан Гарос, а Јелена Јанковић је ту сезону завршила као најбоља на планети, а играла је и финале УС Опена. Свих ових година, оне су биле у врху, а онда се десио пад. Није вртоглав, али... Добро ћемо запамтити тај понедељак 24. октобар 2016. када у првих педесет нисмо могли да нађемо ни Јелену ни Ану. Јанковићева је 56, а Ивановићева која од УС Опена не игра због повреде пала је на 64. место.

Дејан Вранеш, бивши селектор Фед куп тима Србије, анализирао је тренутно стање у женском тенису.

- Није ово крај света. Био сам оптимиста што се тиче њих две, али постоји и доза разочарања зато што оне које су њихове потенцијалне наследнице нису оствариле оно што се од њих очекивало.

Појаснио је Вранеш став.

- Бојана Јовановски заиста има проблема са повредама дуго, па не може да игра. Весна Долонц исто. Али није лако бавити се тенисом пре свега због финансијског аспекта. Потребно је доста новца да платите тренере, физиотерапеуте... Ту су Ивана Јоровић и Нина Стојановић које стално напредују и од којих очекујем да заблистају у годинама пред нама.

Вранеш тврди да ни Ану ни Јелену још не треба отписивати.

- Ништа још није завршено. Оне су сада у годинама када су веома искусне и требало би да знају то искуство да искористе на најбољи могући начин. То пре свега значи да морају добро физички да се припреме и да буду здраве. Њима иде на руку што нема доминантних играчица, попут Серене које су жариле и палиле на Туру. Не мора да значи да се неће враћати у топ 20 или 30.

Он није имао дилеме када је требало одлучити ко је први пик да наследи Ану и Јелену.

- Олга Даниловић, дефинитивно. Она је сјајна. Велики је потенцијал, ради квалитетно, постижне одличне резултате. Верујте, није далеко време када ће она постизати феноменалне резултате у сениорској конкуренцији - закључио је Вранеш.

Вранеш: Није још касно за гренд слем

Вранеш тврди да ствари могу да се окрену на воденицу некада две најбоље тенисерке света.

- Није још касно да убележе неки трофеј са гренд слема у биографије. Могу, знају, само физички морају да буду спремне и да добро тренирају да би биле заштићене од повреда. Није све тако црно.

ВТА листа

56. Јелена Јанковић 1.110

64. Ана Ивановић 938

134. Ивана Јоровић 440

147. Александра Крунић 392

173. Нина Стојановић 328

224. Јована Јакшић 232

419. Весна Долонц 84

14.јуниорка света је Олга Даниловић

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар