Није тачно да је у БиХ запослено 25.000 људи

Реформска агенда усвојена је прије више од годину дана уз, како је казао Араповић, велику помпу, а до сада је реализовано 43 одсто мјера.

Босна и Херцеговина 26.10.2016 | 10:42
Није тачно да је у БиХ запослено 25.000 људи
"Ово статистички гледано и није лош резултат. Савјет министара БиХ има најбољу реализацију властитог Акционог плана, али и најмањи број мјера. Акциони план Владе Републике Српске реализован је у највећем обиму. Акциони план на нивоу Федерације БиХ најмање је реализован", казао је менаџер ЦЦИ-ја и нагласио да ствари не иду у правом смјеру због "политичке кризе и инструментализације агенде".

Незапосленост, болна тачка бх. друштва, умањена је, али не онако како се "воле похвалити у владама".

Премијер Владе ФБиХ Фадил Новалић је раније казао како се ове године отворило 25.000 радних мјеста. Араповић ове тврдње сматра неистинитима.

"Стварна цифра је негдје 16.000 запослених, на што 10.000 отпада на ФБиХ. Разлика од десет хиљада је манипулативни податак који долази из Пореске управе која као запослене третира и оне који су на Уговор о дјелу пријављени на нпр. 20 дана. Добар дио људи који су ове године запослени, близу 8.000, добили су посао путем Владине Одредбе о првом запошљавању, путем које се из буџета дају плате запосленима у привреди, па је ових 8.000 људи практично 'на буџету'", објаснио је Араповић за Н1.

Владавина права, ниво корупције, јавна потрошња, сива економија, задуживање, ниво пензија, ниво просјечних плата, ниво инвестиција, те стопа незапослености, категорије су без значајних промјена током шест посљедњих година. Реформском агендом се морало стати у крај сивој економији која гута милијарде КМ, што се није десило.

"Једини задатака политичког естаблишмента је да задржи 'статус qуо'. Постоји једна огромна завјера против сопствене државе", тврди Араповић.

Двије просјечне плате и четири пензије су потребне за једну потрошачка корпу. Најгоре је, истиче Араповић, што ни те скромне плате и пензије не долазе на вријеме. Пензиони фондови су скоро урушени.

"Порески дуг јавних предузећа угрожава пензиони и здравствени систем, те производи дефицит. Укупни дуг по основу неплаћених пореза и доприноса само у ФБиХ износи 2 милијарде и 100 милиона КМ. Владе су допустиле јавним компанијама да не плаћају деценијама порез који је могао довести до стабилизације пензионог фонда".

Када је усвојена агенда најављене су пореске олакшице. Међутим, како је подсјетио, десило се сасвим супротно. Уведена су нови порези.

Данашње владе се понашају врло ауторативно као да су још у неком комунистичком систему, истакао је Араповић.

"Наша влада би направила највеће ефекте када не би радила ништа попут система "Лаиссез-фаире" из 17. вијека када су француски привредници тражили од државе да се не уплиће у тржишне токове", поручио је менаџер ЦЦИ-ја.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Босњак_Приједор

26.10.2016 09:14

Гледао и слусао сам много пута овог Момка (Цовјека) и цини ми се врло компетентан. Назалост његове анализе и његови ставови бас никог од "вазних" фактора (3-глава аздаја) незанима односно знају они то све али посто ми зивмо у диктатури њега се ниста непита. Како брзо вријеме пролази а ми данима, мјесецима, годинама па цак и деценијама увијек исто слусамо и цекамо плате, пензије или неке кредите који це нас кобајаги спасити. Медјутим умријет цемо цекајуци. Надам се за ове младје генерације да це бити мало паметнији ма да нисам оптимистицан. Вјерујем да јесу паметнији али њихова зеља је да напусте ову земљу а не да је цупају из го_ана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напустило?

26.10.2016 10:23

Значи ако 10.000 људи напусти државу и посао у БИХ, а 8.000 нових се запосли, то значи да се у Босни запослило -2000 људи. Тако се рачуна. 20 људи напусти муп а запосли се 15 то значи да је 5 људи изгубило посао... а не да се 15 запослило.

Name

артс

26.10.2016 11:04

Сви они преко оваквих организација узимају фине плате и прицају фину прицицу да оправдају ту плату. Све остало није вриједно наглабања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харyсон

26.10.2016 12:19

ДОКЛЕ ЦЕ НАС САЛТАТ ПОЛИТИЦАРИ, НА СЦЕНИ ЈЕ ТИПИЦНА НАЦИОНАЛНА ЗАВАДИ И ВЛАДАЈ

ОДГОВОРИТЕ