Пау Гасол: Како старим, све више уживам у кошарци!

„Он је најважнија личност у тиму. Одувек ми је привлачило пажњу његово размишљање и поглед на кошарку. Грег Попович је недодриљиви вођа, вољени вођа. Нешто као што је Фил Џексон био у Лејкерсима".

Кошарка 31.10.2016 | 14:45
Пау Гасол: Како старим, све више уживам у кошарци!
Постоји та, посебна група играча који су попут вина - што су старији, све су квалитетнији и бољи. Једноставно, класа. Такав је и Пау Гасол, који успешно одолева изазову времена и противницима задаје најстрашније муке. Можете да га волите, можете и да га мрзите, али оно што легендарни Шпанац ради на паркету права је магија. И упркос томе што има 36 година, делује да патике неће скоро окачити о клин. А и зашто би - када је и данас можда и најбољи европски центар!

Гасола сада чека нови изазов у каријери. Још жели да буде шампион. И то са клубом у којем је одувек желео да заигра. Мада ће му ово бити шеснаеста НБА сезона у каријери, сечиво којим је бушио мрежице свих ових година и даље је оштра. 

"Налазим се у идеалној фази каријере, и даље имам висок ниво мотивације и стимулације, посебно откако сам дошао у нови клуб. И даље желим да се такмичим, да играм кошарку на највишм нивоу. Пресрећан сам и захвалан што и даље имам могућност да радим оно што највише волим", каже Гасол у разговору за Марку. 

Никада Гасол није крио жељу да једног дана задужи опрему Спарса. Сада, када више нема непоновљивог Тима Данкана, Шпанац је стигао да постави нове темеље, јер жели да клуб врати на шампионски трон.

„Доћи у Сан Антонио велика је привилегија за сваког кошаркаша. То је тим на посебном нивоу, с највишим техничким и инфраструктурним могућностима, а уједно има играче који су већ освајали титуле. Ово је један од најјачих, уједно и клуб који има најдужи континуитет у 21. веку. Направио сам велики корак напред доласком у Сан Антонио. Покушаћу да помогнем тиму да се поново нађе на врху, али то је велики изазов и знам да ћу уживати, јер радим посао који волим“.

Сан Антонио спада у ред ретких клубова чија се филофозофија заснива на европском стилу кошарке.

„Дивим се очигледним стварима, филозофији тима, начину на који се лопта креће, како тренер користи све играче, али и баланс који прави у саставу. Сан Антонио је кошаркашки тим и никада се не гледа индивидуални, већ тимски квалитет. То ме је одувек привлачило и зато и јесам овде“.

Као главну фигуру Гасол је одмах издвојио „Лудог Србина“ - Грега Поповича.

„Он је најважнија личност у тиму. Одувек ми је привлачило пажњу његово размишљање и поглед на кошарку. Грег Попович је недодирљиви вођа, вољени вођа. Нешто као што је Фил Џексон био у Лејкерсима. Спарси имају много снажне фигуре у свлачионици и тим који може да достигне највише висине. Ту је Тони Паркер, који је ту 15 година, а Ману Ђинобили је 14 сезона. Потом су ту и играчи попут Ленарда и Олдриџа, они су кошаркаши високе класе. А да не причам о свим осталим играчима у тиму. Снага Спарса су сви“.

Мада је комотно могао да остане у Чикагу и буде главна фигура у тиму, Гасол је одлучио да ипак похрли за новим изазовима у каријери.

„Најлакше ми је било да остане, то је свима јасно. Сан Антонио је за мене много амбициознији избор, јер иде уз мене, мој карактер и прати моје вредности. Мислим да је екипа у добром положају да узме титулу и јако сам поносан што имам приливегију да будем део система“.

Сада се треба вратити на почетак текста и присетити се уводне реченице. Е, управо је то оно о чему је Гасол причао.

„Уживам у кошарци све више како ми се приближава крај каријере. Волим време које проведем на терену. Јесте да сам већ доживео толико тога и стекао велико искуство, али сада свако ново искуство више ценим“.

Прву утакмицу нове сезоне, у ноћи између уторка и среде, Сан Антонио ће одиграти против Голден Стејта, клуба који сви већ виде на трону.

„Дурантов долазак много значи клубу, посебно због амбиција које имају. Али видећемо како ће се снаћи. Нас не брине како ће Вориорси играти, већ како ћемо ми изгледати на паркету. Наравно, јасно је да ће бити јако тешко играти против њих. Кошарка је игра која се доста мења, сада је све много брже, има много више шутева с дистанце, много агилних и разноврсних играча. Али најважније је да имате свој идентитет и да то чувате. Јер најбитније је знати шта су ваше врлине, а шта мане“.

Мада и сам признаје да се НБА лига много променила од тренутка када је први пут дошао у САД, уверен је да се све дешава с разлогом.

„Када причамо о томе да ли је неки играч преплаћен или не, не треба то посматрати из тог угла. Једноставно, тржиште је то које одређује цену. Раст НБА кошарке омогућио је многим играчима да порасту, а самим тим расту и њихове цене. То је ствар од које сви имају профит“.

Као ствари које највише воли у новом граду истиче то што ће имати много времена да ужива у операма и што неће имати зиму, као што је то био случај у Чикагу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар