Проблеми у Бриселу коче европски пут БиХ

Процес проширења Европске уније објективно је заустављен те се ни државе кандидати немају чему надати све док се унутар Уније не рашчисте концептуалне дилеме, поручио је јуче Миле Ласић, професор европских интеграција на Свеучилишту Мостар и један од водећих аналитичара у регији, на питање да прокоменарише посљедње ставове Франка Валтера Штајнмајера, њемачког шефа дипломатије, који је у својим изјавама довео у питање опстанак вриједности на којима почива ЕУ, па и сам опстанак ЕУ.

Република Српска 25.10.2016 | 08:55
Проблеми у Бриселу коче европски пут БиХ
Ласић каже да Штајнмајеров став није чуо ни прочитао, али да може рећи оно што зна већ дуго и на шта се осврће на свом блогу и у својим чланцима.

"У ЕУ су на сцени супротстављене опције. На једној страни је концепт језгра Европе, а на другој повратка суверенитета држава чланица, којег заступају Виктор Орбан и Вишеградска скупина", истиче Ласић.

Поручује да ова два концепта не омогућавају наставак живота темељних начела ЕУ, онаквих какве познајемо, уоквирених у правну стечевину Уније.

"Права је штета што нико не брани постојећи концепт! БиХ? Ми смо задња рупа на свирали, заједно с Косовом, али све то не значи да не морамо радити на европеизацији наших политика, па никад не били члан ЕУ", поручује Ласић.

Да је опстанак ЕУ неизвјестан у контексту било каквих предвиђања, сматра и Срећко Латал, уредник БИРН-а за БиХ и директор аналитичке организације СОС, закључујући да су поједине вриједности на којима почива Унија доведене у питање.

"Проблеми унутар ЕУ су евидентни већ годинама и они су у довољној мјери ослабили привлачност ЕУ као једне дугорочне перспективе. Ја Штајнмајеров став видим као нешто изузетно позитивно, јер је он први пут јасно и гласно потврдио постојање тих проблема", каже Латал.

Појашњава да је ЕУ у посљедње вријеме радила управо оно што бх. политичари раде протеклу деценију, забављени међусобним свађама и препуцавањима.

"Одавно је јасно да међународна заједница не одлучује у БиХ, већ је одговорност на свим сегментима бх. друштва. Сада се надам да ЕУ може ући у реформе, можда и неку врсту реорганизације, чиме би нам помогли да лакше изађемо из својих проблема", истиче Латал.

Закључује да је у Штајнмајеровом ставу добро то што та питања коначно треба ставити на сто, те да ће од одговора на та питања зависити многи процеси.

Професор Есад Бајтал, филозоф, социолог и политички аналитичар, сматра да је Европа на мети, јер некоме смета стабилна и велика.

"То је процес и ја вјерујем да ће Европа опстати, јер нису тамо неки небитни људи на челу. Има Европа и чиме трговати и чиме се бранити", истиче Бајтал.

Оно што нас треба да тангира, како каже, јесте што смо ми брига "сами себи".

"Не треба толико да се бавимо Европом, треба да се бавимо собом. Ми смо себи највећи проблем и боримо се сами са собом! Наше политичке структуре треба да се баве одговорним политикама, а не указивањем на процесе у Европи. Нигдје није стабилно и то није оправдање", закључује Бајтал.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар