Велики обрт времена уз хладан новембар

У октобру први пут након пет година температуре су испод просјека. У новембру нас очекује прохладно и суво вријеме, а зима би могла бити заиста оштра...

Регион 25.10.2016 | 07:39
Велики обрт времена уз хладан новембар
Метеоролози предвиђају, након нешто топлијег времена посљедњих дана, нови хладни талас за крај мјесеца. Ако се остваре прогнозе, то ће бити први мјесец хладнији од просјека у посљедњих готово пет година.

Наиме, снажна сезона урагана, којих је ове године забиљежено десет, од којих је чак пет било категорије изнад три, такође утиче на временска кретања.

Снажни поремећаји попут урагана и тајфуна појачавају пренос топлога ваздуха према половима, што онда резултира тиме да се поларни ваздух спусти јужније него иначе. Међутим, осим што су пореметили природу, пореметили су и прорачуне. Октобарско вријеме је иначе јако важно за прогнозу зиме.

Прије свега, зима зависи о количини поларног леда којега је сада знатно мање од просјека. Кључан параметар за прогнозу зиме на сјеверној хемисфери је октобарски сњежни покривач, посебно евроазијски.

Њега је знатно више од просјека, цијело подручје Сибира је прекривено снијегом. Затим је ту и температура сјеверног Атлантика који је ових дана топлији од просјека. Наравно, низ параметара циркулације у нижим и у вишим слојевима атмосфере такође утиче на дугорочније процјене прогнозе.

Стога, услијед урагана и тајфуна, те сагледавши актуалну ситуацију на половима и количину снијега, ови педиктори указују на то да су прве прогнозе које су израчунате прије октобра могле бити у криву.

Наиме, засад је већ извјесно да је хладноћа рано почела те да у новембру не треба очекивати веће и трајније топлотне периоде - него наставак прохладног времена, кажу метеоролози.

Дакле, дефинитивно ништа од најављиваног 'Михољског љета', припремите се за хладан и сув новембар.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лопата

25.10.2016 06:10

сваке године иста прица, прије почетка зиме,на сва звона прича о томе како је управо зима која је пред нама најхладнија до сад, како ће снијег бити епских размјера, и тако у недоглед..... Само да би народ што више хрлио у силној неимастини да купује што више огрева, што више лопата,што више ланаца,што више хране, што више зимске гардеробе...... И на крају буде као са референдумом! Једна обична, просечна чак исподпросјецна зима,сваки пут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бик Који Седи

25.10.2016 06:48

Логично. Као у оном вицу о америчком метеорологу и индијанском врачу.

Name

Ааааа

25.10.2016 06:55

Ма та прогноза ће се до Јануара промијенити најмање пет пута, не могу они погодити вријеме за викенд а да не причамо даље!

Name

србин

25.10.2016 10:43

Мислим да је вјероватно Додик крив за хладно вријеме. Хахаха

ОДГОВОРИТЕ