"Књиге у руке" - 450 издавача на Сајму

Уз звуке фанфара и музичке нумере "Што те нема" оперског првака Оливера Њега и пијанисте Николе Рацкова, вечерас је званично почео 61. Међународни београдски сајам књига. Под слоганом "Књиге у руке" представља се 450 домаћих и иностраних излагача.

Србија 23.10.2016 | 21:35
"Књиге у руке" - 450 издавача на Сајму
Сајам су отворили писац, професор Филозофског факултета у Новом Саду и председник Матице српске проф. др Драган Станић (познатији као Иван Негришорац) и иранска редитељка и списатељица Наргес Абјар, пошто је Иран ове године земља почасни гост.

Наргес Абјар, која је захвалила на части да њена земља буде почасни гост Међународног београдског сајма књига, подсетила је да је роман "На Дрини ћуприја" Иве Андрића, пре 40 година објављен у Ирану, додавши да је то књига од око 400 страница чијим читањем се "може закорачити у свет житеља малог места који на обали Дрине живе четири века".

"Ненаметљива моћ књиге лежи управо у томе што је у стању да са четири стотине папирних страница подигне мост који повезује четири стотине година живота и, затим, тај исти мост продужи до сваке куће у свету, до сваког језика и културе. Листање ове књиге, док седим у свом дому удаљеном неколико хиљада километара, попут птице ме одводи на реку: у летњу жегу, петнаести век, у маштарије деце која лове рибу, међу отиске стопала древних јунака", наставила је иранска књижевница.

На крају свог обраћања Абјар је упутила позив званичницима Међународног београдског сајма књига и издавачима из Србије да дођу на Међународни сајам књига у Ирану, чији је овогодишњи мото гласио: "Сутра је касно за читање".

"Зато, почнимо да читамо већ данас", закључила је свој говор овим речима гошћа из Ирана.

Негришорац је поздрављајући угледне госте упутио позив присутнима речима -отворимо књиге, удубимо се у њих, па ће се и нама свет отворити пред очима и удубити се у нашу свест.

"Свет око нас јесте управо то, најсложенија могућа књига коју ваља ишчитавати без наде да ће се икада дочитати до некаквог фиктивног краја", приметио је Негришорац.

Београдски сајам књига, истакао је Негришорац, "педставља место стварнога сусретања учесника књижевне комуникације, а од тога суочавања очи-у-очи сви учесници имају многоструке користи и драгоцених подстицаја".

"Овај сајам означава тренутак славља којим се у језику, посредством књиге, пред нама отвара читав свет, са многим својим језицима и тајнама, лепотама и ругобама због којих вреди живети", истакао је Негришорац.

Отварању су присуствовали министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, секретарка за културу Града Београда Ивона Јевтић, представници амбасаде Ирана, земља почасни гост сајма, предсатавници јавног и културног живота Србије.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар