Да ли Србија подржава БиХ или Додика?

Некадашњи предсједник Хрватске Стипе Месић, који је на листи СДП-а неуспјешно покушао да се врати у политику пошто му је бивша власт укинула кабинет, рекао је данас да би Србија требало да се изјасни да ли подржава цјеловиту БиХ, или Милорада Додика "који растура БиХ", а Месић се противи и оснивању трећег (хрватског) ентитета.

Босна и Херцеговина 23.10.2016 | 21:39
Да ли Србија подржава БиХ или Додика?
Месић, који је био посљедњи предсједавајући Предсједништва СФРЈ, професорима и студентима Правног факултета Универзитета у Зеници говорио је о теми "БиХ јуче, данас и сутра" и истакао да Босна и Херцеговина нема алтернативу приступању Европској унији. При томе, како је рекао, на том путу БиХ мора да испуни и предвидјене услове.

"Босна и Херцеговина мора да нађе своје мјесто у Европи, а политичке елите БиХ морају и саме да предузимају све да се створе стандарди, да се остваре услови да би се ушло у ЕУ, а то значи онда и фокусирати се на уставне промјене, да би БиХ функционисала као цјеловита држава, не као унитарна, јасно, ни као поцијепана, него као цјеловита држава", поручио је Месић.

Према његовим ријечима, БиХ иде према ЕУ и питање је само брзине којом ће тај процес ићи. Месић тврди да Дејтон јесте зауставио крвопролиће, али да није довољно учинио на функционисању државе БиХ, па се сада појављује Република Српска, која одудара од процеса за улазак у ЕУ, а кључ у тој причи је, по Месићу, у званичном Београду.

"Политички врх Београда даје изјаве да је за јединствену и целовиту Босну и Херцеговину. Дакле, Србија се залаже за ту политику, али, кажу, у свему подржавају Републику Српску, односно (предсједника РС) Милорада Додика, који не признаје БиХ.

Сада ја себи постављам логично питање: за шта се залаже Београд? Да ли за цјеловиту БиХ или за онога који разбија БиХ? И када се Београд изјасни, уз медјународну асистенцију, ја очекујем да ће онда брже доћи рјешења и у вези са Републиком Српском", казао је Месић.

Он тврди да све што се у БиХ догађа не зависи од њеног становништва и од политичке елите БиХ, већ и од медјународне заједнице, али додаје како је она сада фокусирана на ратна подручја и тражење тамо прихватљивих рјешења.

"Али то не значи да треба због тога мировати. Треба стварати атмосферу да је мјесто Босне и Херцеговине у Европи, да БиХ нема некакве друге могућности осим прикључења Европској унији. А то одговара онда и свим сусједима БиХ", рекао је Месић.

Он указује да није у ситуацији да оцјењује потезе политичког врха БиХ, али тврди да Хрватима не одговара трећи ентитет.

"Ја сматрам да би погубно било за Хрвате кад би добили трећи ентитет, јер очигледно да нико од оних који предлажу трећи ентитет не помишља да се Посавина врати у тај трећи ентитет, него се више ради о томе да се подијели Федерација.А ви знате, ако се дијели држава, то може само да изазове нове сукобе, нове ратове који никоме нису потребни", нагласио је Месић.

Из питања студената Месић је закључио како види да млади прихватају политику приближавања и уласка БиХ у ЕУ и отварања граница према својим сусједима.

Извор: Фена

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

СУ 35

23.10.2016 16:17

Јок, тебе подрзава и Килари која те плаца матора дртино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дошао да узме коју кинту

23.10.2016 16:20

Месић је као и његов стриц усташки потпуковник из другог свјетског рата Марко који када је видио да ће фашизам да изгуби рат долази код комуниста крајем 1944 и почиње да се нуди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

23.10.2016 16:25

Србија подржава Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домацица

23.10.2016 16:32

Овакве "дедице" не могу висе да смислим. Унистиле су СФРЈ за свога мандата и ста јос имају да некоме савјетују? Како пропасти до краја? Ма иди бре дедице одакле си и досао! Доста те је било убога милог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

23.10.2016 16:36

Колико дуго је трајао аплауз посље излагања овог фосила.Ста је баби мило у сну јој се снило.Показао је он ста о њему мисле његови сународњаци на изборима а досао у федерацију и лози Муслимане јос им гарант дебело наплатио да прица оно сто њиховим усима прија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

23.10.2016 16:41

Политика је слатка па се Стипе неце да повуце, треба пара јос узети... Стипе брани хрватстски народ од исламиста а мани се Срба. Додје ли вам само један Мујо и дигне се у зрак на плази са њемцима забиљезит цете те најгоре године хрватског туризма, ни један Свед вам неце доци на одмор, ни један Њемац нико! Немој се увлацити Муји у дупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

24.10.2016 11:26

Игоре из Шведске обавезно кеву да поздравиш.

Name

Драган

23.10.2016 16:47

Зао ми је ових студената сто су слусали предавање Месица који је изнио низ неистина.Додик јесте против БиХ све дотле док се константно Република Српска негира и тврди да је 49 посто БиХ под окупацијом.Свако нормалан би тако реагирао а ово за треци ентитет дзаба им само под условом да одмакну своје прсте далеко од Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

23.10.2016 18:53

Имењаце свака ти цаст на коментару. Потпуно се слазем с твојим коментаром

Name

Перо

23.10.2016 16:48

Ма ста се ти јављас. Ко тебе ста пита?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пилсен

23.10.2016 17:23

О цуј цуј ујке,па зар си ти зив јос злотворе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

23.10.2016 19:23

Јел обишао и Стару Градишку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.10.2016 19:36

Овај политички мртвац покушава да се преко РС врати у седло. У Хрватској пролази мржња према Србима али је исувише оних који је вештије користе од овог излапелог пајаца. Влада.Србије треба да објасни да није дужна да даје одговоре на питања грађана Хрватске. Ставити га на место...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

23.10.2016 21:33

Месиц с.ре је ли нема другог посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

24.10.2016 09:50

Прича за интересе оног ко га плаћа. Само га ставити на ИГНОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ