Анализа: Од краткорочног рјешења до човјека одлуке! Оспоравањима је дошао крај!

Навијачи Црвене звезде углавном у неким другим играчима виде потенцијалне хероје у јуришу на победу, али је протекле ноћи то био Марко Симоновић.

Кошарка 25.10.2016 | 23:45
Анализа: Од краткорочног рјешења до човјека одлуке! Оспоравањима је дошао крај!
Ако желиш победу на гостовањима, мораш да позовеш Марка Симоновића. Један од можда и најоспорованијих играча у екипи Дејана Радоњића, чак и од оних највернијих навијача Црвене звезде, протекле ноћи је још једном показао да је неко на кога садашња генерација српског шампиона може и мора да се ослони. Када је изгледало да би београдски тим могао да доживи праву крастрофу у Истанбулу, у игру је ушао српски репрезентативац и разлику која је у једном тренутку ишла и на 14 поена, за 15 минута игре свео на „нулу“.

Али, то није био онај Симоновић, који се ослања само на шут за три поена и беспоштедну борбу у одбрани, био је то један од најразноврснијих играча у екипи Дејана Радоњића, који је својом енергијом, уласцима под кош, истрчавањем контри и закуцавањима, правио и направио разлику на дворани Абди Ипекчи. Био је онај играч који је недостајао црвено-белима на отварању сезоне, неко ко би задао фаталан ударац Дарушафаки у тренуцима када се хватала за сламку спаса у дворани Александар Николић.

Симоновић је синоћ, баш као и пре нешто више од годину дана у Стразбуру, био фактор изненађења у спрском тиму. Тада је са 18 поена поставио лични рекорд по броју убачених поена у Евролиги, а протекле ноћи је ту границу померио на 23. Рекордна је била и цифра индексних поена (24), за шта је био одговоран одличан процентат шута (4/6 за два, 4/6 за три), али и скокови (четири), односно украдена лопа.

Симоновић је прошле године прво потписао краткорочан уговор и био неко ко је требало да „закрпи рупе“ у Звездином тиму, а касније је био један од играча који су изнели највећи терет у сезони. Као неко у кога Радоњић током читаве каријере има велико поверење, није изневерио ни останком у клубу ове сезоне, што је најбоље показао синоћни меч. Чини се да му улога играча из сенке или „џокера“ у екипи Дејана Радоњића у потпуности одговара. Представљао је велико изненађење и за Ергина Атамана, јер је са позиције „четири“ уносио велики немир у домаћи тим, а сасвим сигурно и оно позитивно за навијаче Црвене звезде, који углавном у неким другим играчима виде потенцијалне хероје у јуришу на победу.

Да и самом Симоновићу више пријају гостујући паркети у Евролиги и улога из другог плана показује и чињеница да је девет од десет најбољих и најефикаснијих партија одиграо на страни, али ова синоћна је премашила комплетан досадашњи учинак. Можда то на први поглед не делује тако, али искусни шутер је и прошле сезоне био један од статистички најуспешнијих играча Црвене звезде. По укупном индексу успешности био је пети играч црвено-белих у Евролиги са 159 индексних поена, а више од њега имали су само Мајк Цирбес (385), Квинси Милер(356), Стефан Јовић (262) и Владимир Штимац (230). Сличан однос снага био је и у АБА лиги.

Може се десити да у наредним мечевима, као и претходних сезона, Симоновићев учинак буде драстично слабији, понакад и мизеран, али се чини да је утакмица са Галатасарајем показала да овај тим Црвене звезде увек може да извуче „кеца из рукава“, а то је прошле ноћи био Марко Симоновић.



НАЈБОЉЕ ПАРТИЈЕ СИМОНОВИЋА У ЕВРОЛИГИ:

СЕЗОНА 2013/2014:

Локомотива Кубањ (у Краснодару) - 12 поена, 4/5 за три - индекс 14

СЕЗОНА 2015/2016:

Реал Мадрид (у Мадриду) - 12 пена, 3/4 за три, четири скока - индекс 17
Бајерн Минхен (у Минхену) - 15 поена, 3/3 за два, 3/4 за три - индекс 16
Стразбур (у Стразбуру) - 18 поена, 5/9 за три, четири скока - индекс 16
Фенербахче (у Истанбулу) - 15 поена, 5/8 за три - индекс - осам

ТОП 16:

Уникаха (у Београду) - 12 поена, 4/6 за три - индекс 14
Фенербахче (у Истанбулу) - 10 поена, 2/2 за два, 1/2 за три - индекс 14
Уникаха (у Малаги) - 12 поена, 4/7 за три - индекс седам

ПЛЕЈ-ОФ:

ЦСКА (у Москви) - 14 поена, 3/7 за три - индекс 13

СЕЗОНА 2016/2017:

Галатасарај (у Истанбулу) - 23 поена, 4/6 за два, 4/6 за три, четири скока - индекс 24

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар