Ноћас погледајте у небо и замислите жељу

Звијезде падалице ноћас чекаће ваше жеље. Ако можете да одете у природу, односно, ако у вашем мјесту није облачно и не пада јесења киша, уживаћете у величанственом призору метеорске кише.

Република Српска 21.10.2016 | 21:53
Ноћас погледајте у небо и замислите жељу
Метеорска киша Ориониди траје од 2. октобра до 7. новембра 2016. године, али ће нам током ноћи између 21. и 22. октобра, када ће бити најбоље видљива, приредити један од најљепших призора на небу.

Метоерска киша настаје тако што отпадају делови Халејеве комете која је била видљива давне 1986, а сљедећа прилика за тако нешто биће тек за 60 година.

Киша Орионида дешава се сваке јесени. Ориониди су откривени још 1839. године, а име су добили јер је њихов радијант из сазвијежђа Орион, тако да, гледајући са Земље, дјелује као да они излазе из овог сазвежђа.

Пошто је сада прва четврт Месеца, све на северној и јужној хемисфери одлично се види. Кишу метеора најбоље је посматрати од поноћи до јутра, јер су тада највидљивији.

Метеорска киша Орионида траје од 16. до 27. октобра, а ноћас ће бити на свом врхунцу. Углавном се појављује око 25 метеора на сат, али некад их може бити и педесетак, па и 70.



Како гледати метеорску кишу?

Довољан вам је видиковац и поглед у небо, не треба вам телескоп.

Ван града је све видљивије него у самом граду, јер у природи нема толико "свјетлосног загађења". Пошто почиње викенд, искористите га на овај начин, отпутујте негде у природу и уживајте у овом феномену јесењег неба.

Али, имајте стрпљења, посматрање може да потраје... И, немојте бринути, метеор је свјетлосна појава која настаје јонизацијом атмосфере кроз коју пролази метеороид. Ако уочите неки нарочито сјајан метеор, знајте да сте видјели болид.

Ако ноћас пропустите прилику, и не видите звијезду падалицу (облаци нам можда покваре планове), у ноћи између 17. и 18. новембра имаћете другу шансу. Тада ће бити актуелан метеорски рој Леонида.
 
(Мондо.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дрољо ЗВГД

22.10.2016 07:31

Звјерљам ја свако веце у небо али ниста.

ОДГОВОРИТЕ