Да ли је политика у Српској јача од права?

Не постоји независно правосуђе у БиХ што доказују бројне афере које су испливале у јавност, истакнуто је у емисији “Изазови” БН телевизије и поручено да је стање тим горе што му се не одупире стручна јавност.

Република Српска 21.10.2016 | 22:50
Да ли је политика у Српској јача од права?
"Тешко је говорити о утицају конкретног политичара на конкретног судију или тужиоца, али тихи индиректан утицај постоји, посебно у случајевима када у самом старту примјетите да 'смрди' нешто, каже добојски адвокат Синиша Ђорђевић и додаје да се тада запитате одакле вјетар дува. Политици, каже он, не одговара уређен систем, јер у таквом систему нема могућности мешетарења.

“Неки људи који обављају судијске и тужилачке функције, из разлога који су само њима познати, можда чак само да се додворе власти из неких разлога да ријеше неке своје ствари, јер ако ћемо искрено говорити ни у Високом судском и тужилачком савјету се не постаје члан тог тијела на начин да сте аполитични, а политични јесте у формалном смислу”, каже Ђорђевић.

Давно је та пракса кренула, каже бивши судија и тужилац Вехид Шехић, подсјетивши на случај члана Предсједништва БиХ Анту Јелавића.

“Сви су говорили како је побјегао Анте Јелавић, а нико се није питао ко је то из Суда БиХ њему јавио да не долази у Сарајево. Тада нико није упалио тај црвени аларм, значи информације цуре”, каже Шехић.

“Суди се Шаровићу - пропала оптужница, суди се Иванићу - пропала оптужница, суди се Јелавићу, човјек осуђен - побјегао, суди се Човићу - послије толико година ослобођен, суди се Радончићу, суди се Будимиру, суди се Лијановићима, суди се многобројним министрима на нивоу кантона и ентитета, а нема ниједне осуђујуће пресуде”, каже адвокат из Бијељине Миодраг Стојановић.

На питање због чега каже: “Под један пропала је оптужница. Чија оптужница? Тужилачка. Је ли он зна да ради? Не зна. Ако је пропала оптужница или зна, али је неко вршио утицај на кога”?

“Када се говори о аферама у банкама Бобар и Павловић, шта се дешава са колегом Салиховићем који је држао предмете у ладици преурањено је говорити о нечему да је неко крив док се не донесе правосужна пресуда. Из овога што се може прочитати предосјећа се да није радио у складу са законом. Међутим, зашто он није радио, треба тражити узроке, ко је извршио притисак на њега”, пита адвокат из Бијељине Борка Новаковић.

Реформа правосуђа је замишљена с циљем да се спроведе политичка идеја уједињења правосудних система Републике Српске и Федерације БиХ, каже доц. Др на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, Димитрије Ћеранић.

Како је БиХ компликована и тешко одржива држава, тако је и овакво правосуђе тешко одрживо, истакнуто је у емисији “Изазови”.



(БН телевизија)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Митар Преобрезени

21.10.2016 19:18

Политика не да има утицај на правосудне институције, него су их они практицно замијенили. Правосудне институције само су пуки изврсиоци зеља политицара. Нпр. судије у Окрузном суду у Бања Луци (не сви) само су продузена рука политицара. Политицари су именвали (довели) свије судије којима се додјељују осјетљиви предмети за које се унапријед зна како се морају ријесити. Углавном се ради о неписменим и неструцним судијама који су најцесце куповали испите, не би могли нигдје да се запосле осим да их неко именује да слузе за испуњавање зеља. Постоји истразивање (за сада анонимно) по коме се тацно зна о којим судијама се ради (именом и презименом) и они це веома брзо бити разапети и морати полозити рацуне за оно сто су радили и раде. Иста је ситуација и на осталим судовима у РС (Врховни суд, Уставн суд, итд.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

21.10.2016 21:58

Ја теби Миле - ти Џери мени

Name

мохиканац

21.10.2016 20:00

РС као и БиХ је трула у сваком смислу па и када је правда у питању.Како је могуце да не постоји нацин у Републици Српској да се правоснасна пресуда испостује и занемарује се све сто је један суд пресудио па се логицно мозе поставити питање засто постоје судови када се њихове пресуде не постују.Залосно је овде све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко политика

21.10.2016 20:01

Ма неее нема утицаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

21.10.2016 20:01

Стид нека буде онога ко организује такве емисије криминал је прогутао цијело друство даби неко после 24 године поцео тему каква политика само криминал ,криминал и све је криминал који се крије иза национализма то су две нај горе болести друства горе од куге телевизију треба укинути и новинарство јер није имало 24 године времена да проговори о великом злу које је напало србски народ нетреба куповати никакве новине нити гледати ту телевизију

ОДГОВОРИТЕ
Name

3п

21.10.2016 20:18

Паре, политика и породица. На томе све почива. Даш паре, имаш пол.везе или ти је неко од неког неко у суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

21.10.2016 21:09

Права нема ни у траговима. Ова септичка је тешка срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.10.2016 21:28

И ови разводњавају причу у односу на стварно стање. Нисмо ни ћорави ни глупи да не видимо колики утицај политика има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

22.10.2016 05:47

ЦЕКАМ СТРПЉИВО ДА ПРЕДСЈЕДНИК ДОДИК БУДЕ ИЗВЕДЕН ПРЕД ЛИЦЕ ПРАВДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

22.10.2016 06:10

Овај Цераниц нека се не размеце народним изрекама, није Црногорац уопсте интересантан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нини

22.10.2016 06:55

Нацекацес се јос дуго, боље ти је да несто урадис, него сто кукумацес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

22.10.2016 10:50

Срамота је шта су судије себи допустиле.

ОДГОВОРИТЕ