Без текста: 'Сањам фрижидер пун намирница'

Писмени задатак једног средњошколца ућуткао је Србију на тренутак.

Република Српска 21.10.2016 | 18:59
Без текста: 'Сањам фрижидер пун намирница'
Ученик средње Угоститељске школе је, одговарајући на тему писменог задатка из спрског “Стојим по страни и посматрам”, исписао нешто што вјероватно многи мисле, али се не усуђују да кажу. Тинејџер је из свог угла описао стање у држави, а његов састав је многима натјерао сузе на очи.

Његов писмени задатак преносимо у цјелости:

“Понекад ми дође да наглас заплачем кад погледам какво је стање у нашој држави. Свакога дана се надам да ће једном бити боље.

Будим се, сањао сам још један у низу неостварених снова. Сањам како је фрижидер пун намирница које нама обезбјеђују живот. Сви смо сложни и на окупу. Мајка и отац ужурбано крећу на посао, водећи рачуна да не закасне ни минут.

Трзам се из тог сна и схватам да касним на доручак, а за доручак буквално ништа. Отац незапослен сједи у фотељи и слуша лажи и бљувотине такозваних политичара који су купили дипломе. Свакога дана причају нове лажи које људима испирају мозак.

Брат, дипломирани физиотерапеут, конобарише у неком старом ресторану. Људи немају ни за хљеб док се они бахате. Мајка је једина која нас одржава у животу, прави је стуб породице. Таква је држава да са дипломом неког факултета можеш само да обришеш прашину. Уопште нема посла, јер су сва радна мјеста попуњена преко везе, довољно је само да однесеш новац и боцу неког скупоцјеног пића и већ си од понедјељка на радном мјесту.

Дјевојчице се угледају на спонзоруше и старлете, а дјечаци на криминалце. Све је више и више некултурних и безобразних људи, наравно и необразованих. Када бих сутра пао на улици, нико не би пришао да ми помогне, само би ме прескочили. Образовне установе личе на естраду, голи стомаци, кратке сукње, пирсинзи, само им још микрофон фали.

У мојој кући не може ни дан да прође без свађе или расправе. Зајмимо се да вратимо зајам и тако у недоглед.

А ја… ја стојим по страни и посматрам.

Схватам да буквално не могу ништа да учиним, немоћан сам и мали. Нико не жели да ме саслуша…

Поред свега и даље остајем позитивац, млади бунтовник који вјерује у боље сутра.”

За свој састав овај средњошколац добио је “одличан (5)”.

(Ало)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Силом зрео

21.10.2016 17:44

Момак описује оно сто види,цује,осеца или сто му се намеце за разлику од својих врсњака на неком другом месту или дрзави. Док једни на силу сазревају, други узивају у свом детињству или момаству. Није постојало никад неко време или друствено,политицко,дрзавно уредјење где су сви зивели исто. На залост. Ста реци? Издрзи момце, мозда ипак додје неко време у коме цес и ти зивети другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос 1966

21.10.2016 18:14

Момцино ти цес бит један добар цовјек и људина ! А ако бог да бице их све висе као ти ! И онда це србија да се препороди ! Зелим ти пуно среце и здравја на том добром путу и немој се предават ⛪️⛪️⛪️

Name

Дијагноза

21.10.2016 17:49

Отац и мајка журе на посао а отац сједи у фотељи и гледа ТВ јер није запослен??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица

21.10.2016 19:21

Ре: Дијагноза; Ти си очигледно толико неписмен да не знаш ни да прочиташ ово што је дечак написао ! Пробај још једном, па још једном...и све док не укапираш...ако икад укапираш!

Name

Ре дијагноза

21.10.2016 19:48

Која ли је твоја дијагноза ко це то установити

Name

XXX

21.10.2016 17:58

Све је тако. Дијете је у праву. Требамо се сви добро замислити и запитати. Куда то идемо? Само драстичне промјене могу дати резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

21.10.2016 18:23

Клинац нас је описао као Др Арчибалд Рајс... Само напреДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

24.10.2016 05:18

Назалост,сурова истина...свакодневница у насој дрзави у којој владају наркобосови и криминалци,док образовани и паметни људи немају посао

ОДГОВОРИТЕ