Људи, гдје је крај?! Финале Лиге шампиона ван Европе?!

Нова гарнитура људи на челу ФИФА и УЕФА као да има махниту потребу да мења фудбал какав знамо, а у сваком потезу препознају се два заједничка именитеља - новац и испуњење предизборних обећања.

Фудбал 24.10.2016 | 16:45
Људи, гдје је крај?! Финале Лиге шампиона ван Европе?!
Глобализација "разбија" фудбал какав знамо и уз какав смо одрасли.

Европско првенство са 24 тима, а наредно биће играно широм Европе у десетак градова, ширење Мундијала на 40 или чак 48 учесника, Светско првенство у Мексику, САД и Канади у исто време, а у исто време "затварање" Лиге шампиона, све већи број клубова из најјачих лига Европе, итд.

Једноставно, лако је уочити да је новац, уз лобирање и разне повластице на које су светски фудбалски моћници били приморани да пристану у борби за фотеље, основни узрок свих драматичних промена у фудбалу које видимо и које ћемо тек видети.

Ево још једне!

Председник Европске фудбалске уније, Словенац Александар Чеферин рекао је данас да би у будућности финалне утакмице Лиге шампиона могле да се играју ван Европе!?

Чеферин је у интервјуу за Асошиејтед прес рекао је да ће отворити процес кандидатуре за домаћина најважније утакмице у европском клупском фудбалу и да је "отворен" за идеју да се финале Лиге шампиона одигра у Њујорку.

"Мислим да то може да буде идеја у будућности, али морамо да разговарамо о томе. На пример, путовање од Португала до Азербејџана је скороо исто као да путујете у Њујорк. То није проблем за навијаче, али видећемо. То је европско такмичење и мораћемо да размислимо", рекао је Чеферин.

УЕФА је до сада сама одређивала место одигравања финалне утакмице.

"Процес кандидатуре мора да буде веома јасан, пошто није у реду да као политичку услугу добијете домаћинство Лиге шампиона и Лиге Европа. Са јасним процесом кандидатуре заштитићу администрацију и себе, пошто ће свако ко покуша да нас позове, да нас погура и да нам тражи такву услугу, добити јасан одговор: 'Извините, постоје јасна правила, не можемо то да урадимо'", рекао је Чеферин.

Словенац, који је прошлог месеца на челу УЕФА заменио Мишела Платинија, изразио је спремност за иновације, али да не оштети уносна такмичења.

"Лига шампиона је најбољи спортски производ на свету", рекао је четрдесетосмогодишњи Словенац.

Бивши председник Фудбалског савеза Словеније навео је да неће жртвовати успех тог такмичења тако што ће мењати термине утакмица како би се прилагодиле азијском тржишту и увећале гледаност или спонзоре у том региону.

Велики број утакмица у Лиги шампиона углавном почињу у 20.45 по средњоевропском времену.

"Са финансијске тачке гледишта то није идеално. Требало би да мислимо и на друга тржишта, али још нисам сигуран како то да урадимо. Кина је занимљива финансијски, САД још није, али тамо је фудбал у порасту", рекао је он.

Утакмице финала Лиге шампиона играју се суботом, а једна од могућности је да се тај меч помери и одигра током радне недеље, што је иначе и била пракса до пре неколико сезона када је на истом месту, у Ниону, одлучено да је боље да се игра суботом...

Председник УЕФА рекао је да има проблема с календаром, пошто су и домаће лиге веома важне.

"Имате Премијер лигу која је веома јака. Још је рано говорити о променама", додао је Чеферин.

Он се осврнуо и на могућност промене формата Светског првенства, пошто је председник Међународне фудбалске федерације Ђани Инфантино предложио да на Мундијалу учествује 48 уместо 32 екипе.

"Нисмо хтели да гласамо о томе пошто је сувише рано. Једноставно нисмо добили ниједну информацију о томе. Ништа. Само питање да ли ћемо проширити или не. Рекли смо да не можемо да одговоримо", навео је Чеферин.

Чеферин је рекао да би било поштено да Европа добије додатних 16 места, а не да се проширивање искористи за корекцију разлика међу шест конфедерација. Тренутно 13 екипа од 55 чланица УЕФА имају место на Светском првенству, а Чеферин је рекао да "навијачи у Северној Америци и Азији више воле да гледају европске тимове".

"Можда бисмо изгубили ако би се гласало, али ми смо најјача конфедерација и то нико не би требало да заборави. Најјачи смо по квалитету и свим другим аспектима. Имамо најбоље репрезентације", додао је он.

Чеферин је рекао да УЕФА не жели да науди осталим конфедерацијама, али да би додатна места за европске репрезентације увећала квалитет Светског првенства.

"Знам да се сви плаше да играју против Европе у плејофу. Могу да их разумем али ако се плашиш да играш против некога, тај тим је вероватно бољи и заслужује да оде на Светско првенство", рекао је Чеферин.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кал

24.10.2016 15:02

Финале Еуролиге на Марсу није лоше, шта мислите?

ОДГОВОРИТЕ