Анализа: Хоће ли Венгер побиједити себе или ће отићи и Озил?!

Арсеналу није проблем да појача примања Озилу, који "дебело" заостаје за најплаћенијим играчима лиге, али то би био потез какав Венгер до сада у каријери није правио.

Фудбал 21.10.2016 | 22:30
Анализа: Хоће ли Венгер побиједити себе или ће отићи и Озил?!
Арсен Венгер није "шкртица", али није се баш показао ни као човек који у свом тиму жели да има мега плаћене фудбалере.

Углавном су највеће звезде Арсенала, делом и због изградње "Емирејтса", одлазили из клуба када су њихове игре, голови и асистенције доводили до тога да је повишица неопходна за продужетак сарадње.

Било је и случајева, попут оног с Робином ван Персијем, да су Венгер и Арсенал остајали и без обештећења, а није увек политика штедње била разлог одласка првих звезда екипе већ и недостатак највећих трофеја, које Венгер није могао да понуди играчима у претходних десетак година.

Отуда, нису у криву они који сматрају да ће се вишемесечни преговори између Венгера и прве звезде "тобждија", Месута Озила (28) завршити – одласком Немца!

Јер...

Озил је у Арсенал стигао последњег дана летњег прелазног рока 2014. године за 45 милиона евра из Реал Мадрида и не само да је постао најскупље плаћени фудбалер клуба, већ је постао и човек са највећим примањима, а она и даље износе 140.000 фунти недељно, што је до "Бреxита" износило 183.000, а сада 166.000 евра седмично.

Алексис Санчез прима 130, Тио Волкот и Аром Рамзи по 110, а Петр Чех и Оливије Жиру по 100 хиљада фунти недељно, док су остали прилично иза.

Да би задржао Озила у клубу и после 2018, када му истиче актуелни уговор, Венгер свог "плејмејкера" мора да почасти озбиљном повишицом и, незванично, немачки фудбалер турског порекла није расположен да разговара ни о чему што не почиње са 200.000 фунти недељно. Финансијски, Арсеналу такав уговор не би био проблем, могао би клуб да му да и више, међутим они који познају Венгера тврде да својим идејама доследни Француз можда неће желети да направи толики јаз између Озила, као најплаћенијег, и осталих који би били далеко испод.

Могло би да се догоди да Озил недељно заради дупло више од Волкота, Рамзија и остале "деце Арсенала", што би, према Венгеровим резонима, било лоше за свлачионицу, клуб генерално.

С друге стране, како време пролази, Озилов уговор ближи се крају и њему ће, стога, цена бити све нижа и нижа, а уколико уђе у последњу сезону уговора – а то је следећа – биће у прилици да у јануару потпише за нови клуб и остави "Емирејтс" без десетина милиона евра, колико би сада морала да плати заинтересована страна.

Дакле, спретним одуговлачењем, Озил је довео Арсенал у ситуацију да више не може много да бира – или ће се клуб "отворити" за нови уговор и приближити га најплаћенијим играчима Премијер лиге или ће се креативни везиста ускоро обрети на неком другом месту, а према одређеним информацијама Бајерн Минхен и Манчестер јунајтед помно прате развој ситуације.

Озил, руку на срце, и има право да очекује повишицу, ако се погледа шта пружа Арсеналу, колико тога му успева пред голом противника, колико је шанси створио, асистенција забележио и голова постигао, јер упркос томе што је међу најкориснијим играчима лиге, он није ни међу 15 најплаћенијих играча у Енглеској.

Поређења ради, уговори које су добили на врхнцу славе и моћи, Вејна Рунија (260.000 фунти недељно) и Јају Туреа (240.000) и даље држе при врху листе најплаћенијих, на којем од овог лета седи Пол Погба са 290.000 фунти седмично!? Серхио "Кун" Агуеро има 240, Еден Азар и Златан Ибрахимовић по 220, Давид Силва, Давид Де Хеа и Бастијан Швајнштајгер 200, Рахим Стерлинг 180, Сеск Фабрегас 170, колико има и Кевин Де Брујне.

Са платом од 140.000 фунти, Озил је и даље далеко иза "крем дела крем" друшва у лиги, којем квалитетом припада, тако да је пред Венгером тешка одлука. Тијерија Анрија, "оног" Фабрегаса, Ван Персија, Алекса Сонга и још неке велике звезде није могао да задржи због трошкова изградње "Емирејтса". Сада је само питање – жели ли у којој мери да се промени, јер очигледно да политика сталног ангажовања нових, младих, али и релативно јефтиних играча не може да му донесе титулу у конкуренцији клубова који без проблема своје звезде чине непријатно богатим људима.

"Не ради се само о новцу. Арсенал може да осваја титуле, али то морамо да покажемо. У лиги смо са Манчестер ситијем, Манчестер јунајтедом, Ливерпулом, Тотенхемом, Челсијем, сви се боре и не може се ништа гарантовати. Преговарамо дискретно и у догледно време ћемо саопштити одлуку", рекао је Венгер.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар