Николић: Санкцијама се не постижу ефекти

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да увођење санкција пријатељским земљама не доноси никакав ефекат, већ само погоршава положај најугроженијих слојева становништва, саопштила је шефа државе.

Србија 20.10.2016 | 22:00
Николић: Санкцијама се не постижу ефекти
"Наша намера да будемо пуноправни члан ЕУ је искрена, али нас непрестано суочавају са условима да се та наша жеља оствари. Када бисмо нашим искреним пријатељима увели санкције, то нам не би донело нове пријатеље, већ бисмо, осим пријатељства, изгубили велику подршку у међународним односима", рекао је Николић током састанка са потпредседницом Владе Намибије и министарком спољних послова Нетумбом Нанди Ндаитве.

Он је додао да санкције не доносе никакав ефекат, сем што погоршавају положај најугроженијих слојева становништва, наводи се у саопштењу.

Николић је додао да се Србија бори не само за принципе на којима заснива своју државу, већ и за универзалне принципе на којима почива међународна заједница.

"Ми смо пример примене двоструких стандарда у међународним односима и за нас су спремљени услови који не важе за друге. Ако пет земаља ЕУ нема никакве последице због непризнавања Косова, зашто би Србија трпела последице зато што не може да призна независност?", упитао је Николић.

Како се наводи, председник Србије је изразио захвалност Влади Намибије за непризнавање независности Косова и подршку у очувању српске културне баштине у Унеску.

Говорећи о мигрантској кризи, Николић је изразио очекивање да ће европски званичници наћи решење за тај проблем и оценио да је Србија "пружила мигрантима колико је могла" и показала способност да се на одговоран начин суочи са проблемима.

Николић и Ндаитве су се сагласили да пријатељство Србије и Намибије треба унапредити сарадњом посебно у економији, кроз пренос знања и технологије, пољопривреду, грађевинарство и образовање, додаје се у саопштењу.

Ндаитве је председнику Србије пренела поздраве председника Намибије Хагеа Гејнгоба и истакла да Намибија цени историјско пријатељство са Србијом, посебно чињеницу да се показала као прави пријатељ у борби за независност њене земље, у време СФРЈ.

Она је изразила спремност да настави да подржава решавање проблема Косова мирним путем кроз дијалог и додала да "Намибија, без обзира на притиске, неће направити ниједан корак док се Београд не договори са Приштином".

Ндаитве је оценила да економски односи две земље треба да буду приоритет и истакла да се проблем миграната мора решавати решава тамо где је настао, а не бављењем последицама, наводи се у саопштењу Канцеларије председника Србије.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар