Српски маратонац кроз Бањалуку до Гиниса!

Крагујевчанин Горан Николић стигао у Бањалуку и завршио 47. од 55 маратона које ће истрчати за 55 дана.

Остали спортови 19.10.2016 | 19:15
Српски маратонац кроз Бањалуку до Гиниса!
Слабовиди хуманиста из Крагујевца на путу је да постави нови Гинисов рекорд, а до тог циља требаће да истрчи још маратоне у Сарајеву, Мостару и шест црногорских градова, од којих ће посљедњи бити 27. октобра у Будви.

Николић који види тек пет одсто на једно око, након доласка у Бањалуку, гдје су га дочекали представници локалног Ротари клуба, истакао је да његов подухват има прије свега хуманитарни карактер.

"Моју полазну мотивацију увећавају људи попут ваших суграђана Амора и Ђорђа који су ме дочекали на неком 30. километру и истрчали са мном ову посљедњу етапу. Трчим да провмовишем спортски потецнијал особа са инвалидитетом али уједно да јавности представим Центар за спорт и рехабилитацију ИСКРА у Крагујевцу. Ријеч је о јединственом центру на Балкану, а идеја потиче још из времена када су се моји другови школовали у Школи за слабовиде и слепе у Земуну Ријешио сам да регионалним пројектом допринесем регионалној сарадњи и да пошељем поруку свима да када има воље има и начина за све",поручио је Николић.

Николић се већ две и по деценије бави трчањем на дуге стазе, а истрчао је већ 10 маратона. Упркос том тркачком подухвату, истрчати 55 маратонских дионица за 55 дана је подухват вриједан дивљења, међутим, сам Николић каже да је очекивао да ће бити много теже.

"У претходних мјесец и по имао сам част да трчим и са рекреативцима и са најбољим маратонцима Србије. Ово је велики подухват и за искусније тркаче од мене, али су моји мотиви јачи и од моје физичке спреме и од искуства. Просто и сам сам изненађен колико ово лако иде. Сва синергија која се створила око подухвата, сва та позитивна енергија свих људи који су трчали са мном ме обавезује и даје додатни вјетар у леђа“, рекао је Николић.

На његовом длану види се огреботина коју је зарадио током овог „Маратона за Гиниса“, али нас увјерава да није ништа озбиљно.

"Мало сам се опустио у Крагујевцу гдје сам трчао неколико етапа у више наврата. Испада да сам био сам мало неопрезнији на својој стази у Крагујевцу, али све је у реду“,рекао је уз осмијех крагујевачки маратонац и хуманиста.

Није га омео ни квар комбија због којег је један дан трчао неко вријеме без пратње.

"Једну кратку дионицу према Ваљеву сам трчао сам, просто је стао комби, иако је нови. Али домаћини су нас обезбиједили, ту је била пратња полиције, шлеп служба, тако да је све протекло како треба".

Он се захвалио свима који су га срели на његовом путу, посебно возачима који су имали стрпљења и додао да су реакције пролазника сјајне.

Након што истрчи 55 маратонских трка, његов рекорд требали би да потврде људи из Гинисове књиге рекорда чиме ће надмашити једног јапанског тркача који за разлику од њега није особа са инвалидитетом

"Обавезан сам да носим ГПС сат, сво трчање снимамо и документујемо, а требаће нека два мјесеца да они то прегледају и верификују. Баш због неких непредвиђених околности истрчим мало и више, неких 42,5 километара сваки дан“, рекао је Николић и додао:

"Циљ ми је био да ево први пут особа са инвалидитетом покуша да постави свјетски рекорд. Импресиониран сам тим рекордом, хвала јапанском колеги што је љествицу поставио високо, такав рекорд не треба рушити, ја не рушим већ покушавам да поставим нови, и док то не урадим ово је покушај“.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар