Ништа од повећања цијена горива у БиХ

Нема додатних акциза на гориво. У Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ данас није било довољно посланика који би подржали приједлог да се гориво оптерети са додатних 15 фенинга по литри.

Босна и Херцеговина 19.10.2016 | 19:54
Ништа од повећања цијена горива у БиХ
Додатне акцизе на гориво, од којих би се финасирала изградња ауто-путева у БиХ, тачније враћали кредити, јесте дио реформске агенде коју су потписале све политичке партије, признају у СДС-у, али они ипак нису подржали додатне акцизе на гориво, јер није испоштован договор да се пољопривредницима одобри плави дизел, односно гориво ослобођено свих акциза.

"Не можемо само узимати од грађана. Морамо наћи начин да онима који ће имати највећи проблем, а то су наши пољопривредници, обезбиједимо плави дизел. Без плавог дизела нема подршке СДС-а за акцизе на гориво", тврди посланик СДС-а у Представничком вијећу Борислав Бојић.

СДС је једина политичка партија из владајуће коалиције на нивоу БиХ која није подржала увођење додатних акциза на гориво. Њихови партнери ХДЗ, СДА и СББ гласали су за акцизе, јер је то услов међународних финасијских институција за одобравање кредита.

"Циљ Закона о акцизама био је искључиово да се осигурају средства за путну инфраструктуру", увјерава замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Борјана Кришто, а истог мишљења је и Шефик Џаферовић који упозорава:
"Без акциза нема даље градње ауто-путева кроз БиХ."

Опозициони посланици из Федерације БиХ тврде да би од додатних акциза на гориво имале користи само грађевинске фирме блиске власти.

"Имате четири фирме које су блиске политичким лидерима ХДЗ-а, СДА и СББ-а и које граде све путеве у Федерацији БиХ. То је главни проблем", тврди посланик Демократске фронте Дамир Бећировић.

"Покушавају да нас убиједе да је повећање цијена горива европски пут и европска будућност БиХ. То није тачно", каже посланик СДП-а Саша Магазиновић.

И опозициони СНСД гласао је против увођења додатних акциза. Они захтјевају да се осим акцизе на гориво истовремено уведу и акцизе на алкохол, пиво и сокове како би се обезбиједило додатно финасирање здравственог система у БиХ. Такав приједлог упутио је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, али је Савјет министара то промијенио и у парламентарну процедуру је упућен само захтјев за акцизе на гориво. За СНСД је то неприхватљиво.

"Очигледно је да је неко у Савјету министара уцијенио парламентарну већину. Морали су донијети такву одлуку, иначе би се парламентарна већина довела у питање", тврди посланик СНСД-а Душанка Мајкић.

Министар финансија и предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Вјекослав Бевана одговара да не жели да коментарише траћеве, али Мајкићева не одустаје и пита га зашто је као предсједавајући Управног одбора гласао за један приједлог, а касније у Савјету министара промијенио мишљење.

"Очигледно да је дошло до уцјена", категорична је Душанка Мајкић.

Да ли је било уцјена у Савјету министара не знамо, али је познато да је СДС инсистирао да се прије увођења додатних акциза за финансирање здравства изврши реформа здравственог система.

"Мора тачно да се дефинише на шта би се трошила та средства, а не да се од новца намјењеног за побољшање здравствене заштите грађана богате поједини министри и директори", поручују из СДС-а.

(БН телевизија)