Сатон: Сад је право вријеме да гејеви ''изађу из ормара''!

Бивши фудбалер Челсија и Селтика Крис Сатон оценио је да је "сада право време" за фудбалере да признају да су хомосексуалци.

Фудбал 20.10.2016 | 14:30
Сатон: Сад је право вријеме да гејеви ''изађу из ормара''!
Председник Фудбалског савеза Енглеске Крег Кларк рекао је почетком недеље да се плаши да би фудбалери могли да трпе злостављање, али се Сатон не слаже са тим.

"Када први играч призна да је геј, остали ће га пратити. Нема бољег времена за фудбалера да изадје и каже: 'Ја сам геј'. То би била најбоља ствар која би се догодила у дебати о хомофобији. Мислим да бих тада помислио: 'Добро, али да ли ме је брига'. Уверен сам да би 99,9 одсто људи исто мислили, па да ли ми сада постављамо нивое засноване на реаговању оних 0,1 одсто", рекао је Сатон за Дејли Мејл.

Бивши фудбалер Челсија, Селтика, Астон Виле, Блекбурна и Бирмингема рекао је да би врхунски фудбалери требало да буду искрени по питању хомосексуалности.

"Домаћи навијачи би подржали свог играча, а гостујући не би", додао је Сатон, који је одиграо једну утакмицу за репрезентацију Енглеске.

Он је навео да има много увредљивих скандирања, али је упитао да ли је то лошије од оних песама које певају мале групе навијача о трагедијама које су задесиле противничке клубове.

Први фудбалер у Енглеској који је јавно признао да је геј био је бивши нападач Нотингем Фореста Џастин Фашану 1990. године. Он је извршио самоубиство осам година касине, у 37. години, после оптужби о сексуалном злостављању 17-годишњег дечака.

Од тада у енглеском фудбалу није било јавних изјашњавања о хомосексуалности, све до фебруара 2014. године, када је то учинила бивша капитенка женске репрезентације Кејси Стони.

Немац Томас Хицлшпергер је први фудбалер који је играо у Премијер лиги а који је признао да је геј. Он је то учинио у јануару 2014. године, када је завршио каријеру у Евертону.

Сатон је рекао да верује да би сваки играч који се изјасни као хомосексуалац добио "безрезервну подршку" саиграча.

"Мислим да су шале ствари до којих би се најдаље отишло. Све друго било би малтретирање, а саиграчи би се умешали и зауставили то. Тако то иде", рекао је Сатон.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар