Боб Дилан неће да преузме Нобела

Али се славни кантаутор НЕ одазива - је ли уопште заслужио награду, и да ли ће је, као и многе пре ње, "искулирати"?

Свијет 19.10.2016 | 08:18
Боб Дилан неће да преузме Нобела
Вест да је Боб Дилан добитник Нобелове награде за књижевност изазвала је бурне одјеке у јавности. Док једни сматрају да је рокенрол песник са пуним правом "прешишао" велике писце, други сматрају да ипак није ОК што је један кантаутор награђен овим важним признањем.

Иако је објављено да је он добитник пре скоро недељу дана, Дилан се још увек није огласио, камоли захвалио за Нобела за књижевност. Игнорише целу причу до те мере да организатори церемоније награда не могу са њим да ступе у контакт!

Шведска академија, која ће у децембру организовати церемонију доделе, није успела да ступи са њим у контакт.

"Тренутно, дигли смо руке. Звала сам, слала е-маилове његовим најближим сарадницима, и од њих добила срдачне одговоре, али од њега - ништа. За сада, то је све што могу да урадим", рекла је секретарица Академије Сара Данијус.

Дилан има дугу и компликовану историју када су у питању награде. Још 1963, када је примао "Том Пејн" награду за допринос људским правима, направио је скандал када је рекао да подржава Лија Харвија Освалда, који је устрелио председника Кенедија. Касније се, међутим, извинио.

Додела Оскара 2000. за песму "Тхингс хаве цхангед" из филма "Wондер боyс" прошла је без њега, пошто је одбио да се појави на додели. Захвалио се путем видео линка из Аустралије.

Седам година касније, Шпанија је хтела да му додели орден Принца од Астуријаса, али је он ипак одлучио да остане у Омахи и одсвира концерт, а 2010. није дошао у Белу кућу по свој Национални орден уметности.

Извор: Мондо.рс
Фото: Еагле Еyес/Спласх Неwс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Подрињац

19.10.2016 06:34

Није ни заслузио награду и треба је укинути јер је увјек добије неко ко нема никакве заслуге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

19.10.2016 07:58

Дајте је Обами , кад је добио ону за мир коју није заслузио може и ову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.10.2016 18:48

Боб Дилан припада некадашњим, правим Американцима. Логично да је одбио ту награду, и Нобел се окреће у гробу докле је то дошло.

ОДГОВОРИТЕ