Цијене роминга пале за скоро једну трећину

Кроз подршку Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ) провођењу регионалног споразума о ромингу, иницијативи која је дошла директно од регулатора из региона, цијене услуга роминга су пале за скоро једну трећину, што значи новац у џеповима потрошача, без обзира да ли су они предузећа или грађани.

Регион 17.10.2016 | 11:55
Цијене роминга пале за скоро једну трећину
Иако је пред нашим регионом и даље далек пут док принцип "роминг услуга као код куће“ не постане реалан и иако је током претходних седмица показано да је то питање и даље контровезно и у самој Европској унији, Вијеће за регионалну сарадњу планира да подржи процесе усклађивања политика роминга у нашем региону с европским моделом. 

"Сви конкретни кораци ка том циљу ће бити заједнички договорени с економијама у региону, као и на предстојећем регионалном састанку 18. октобра у Бриселу" наводе из РЦЦ-а.  

Максималне цијене услуга роминга у четири потписнице регионалног Споразума о снижавању цијена роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама (Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Македонија) досад су успјешно смањене током двије фазе.

Прво снижавање цијена ступило је на снагу 30. јуна 2015.,  друго 30. јуна ове године, док је очекивана трећа фаза планирана за 30. јуни 2017.

"Без обзира на одређене правне изазове које је имала једна потписница, смањење цијена током времена је осјетно и очекује се да ће крајем задње фазе цијене услуга у ромингу бити знатно мање. Забиљежена смањења цијена потврдила су могућности регионалног приступа у координисању политика роминга на основу принципа сарадње и реципрочних координисаних активности - наводи виши стучњак РЦЦ-а Маја Хандјиска Трендафилова.

Иако економије у региону тек треба да постигну потпуну усклађеност и покажу кредибилитет реализације у домену телекомуникација као дио процеса приступања Европској унији, рад Вијећа за регионалну сарадњу је у претходном периоду био усмјерен на регионалну роминг агенду.

Кораци који су предузети досад обухватају организацију регионалне платформе за роминг представника ресорних министарстава и регулатора у проширеном формату шест економија региона Западног Балкана, као и разраду студије која се бави правним и регулаторним оквиром и утицајем регионалног споразума на тржиште.

Наредни кораци које ће Вијеће предузети да би се подржао овај регионални споразум, а које требају одобрити и потврдити сви кључни актери, обухватаће: осигурање истраживачке и аналитичке подршке у развоју повољног правног и регулаторног оквира за одрживе политике роминга засноване на тржишту, провођење будуће анализе утицаја у регионалном контексту и разматрање могућности за географско проширење Регионалног споразума о снижавању цијена услуга у ромингу.

У регионалном споразуму о снижавању цијена услуга у ромингу којег су потписале четири економије, а који се тренутно примјењује, нивои цијена из неизмијењене регулативе Европске уније из 2012. године се користе као договорене референтне вриједности, с одгођеном реализацијом током периода од три године.

"С обзиром на значајан напредак у европском контексту од првобитне регулативе о ромингу из 2012. године, очигледно постоји простор за прилагођавање садашњег регионалног споразума како би на бољи начин одражавао регулативу ЕУ као и циљ потпуног укидања малопродајних накнада за роминг" додала је Хандјиска Трендафилова.

Извор: Фена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милос

17.10.2016 10:03

Свака цаст господину Босицу. То је његова идеја и дуго се борио око тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроздан

17.10.2016 10:27

Стока невиђена. Власник телекома српске је србијански телеком, а позив у ромингу кошта преко 3КМ по минуту. Нема горег народа од Срба

Name

Горан

17.10.2016 11:10

Свака му цаст и на оставци..