Александар Вучић: На српској сам страни, зато желе да ме сруше!

Председник Владе о тензијама у преговорима са Приштином, ћутању Европе, притисцима великих сила, односима са Москвом, председничким изборима, економији...

Србија 15.10.2016 | 23:58
Александар Вучић: На српској сам страни, зато желе да ме сруше!
СРБИЈА се налази у озбиљној и тешкој позицији. Док изнутра уређујемо кућу, неко споља покушава да нас дестабилизује. Некоме очигледно смета што више нисмо џак за ударање и што више нисмо земља која пропада и банкротира. Брине ме што све мање тога зависи од нас.
Са овом забрињавајућом поруком дочекао нас је председник Владе Србије Александар Вучић, у кругу нишке касарне "Мија Станимировић", где са министрима проводи ове радне дане.

Тај војнички амбијент му, каже, одговара. Ту му је, како тврди, мирније и удобније него у хотелу, али га подједнако као у згради у Немањиној 11 притискају озбиљни изазови пред којима је наша земља.

* Да ли смо после бриселског захтева да предамо Албанцима имовину на Косову практично ударили у зид на путу ка ЕУ?

- Не могу да говорим на такав начин. Верујем да је у политици увек могућ компромис и да можемо одговорно да наставимо свој европски пут, али је апсолутно тачно да се налазимо у изузетно тешкој ситуацији. Покушавамо да решавамо ствари изнутра. Покушавамо да чистимо нашу кућу, све су лепше слике, вазе, тепих, али одједанпут због свега што долази са стране као да нам се кров урушава, као да дом прокишњава, а ми ни криви ни дужни.

* Ако велике силе и даље буду одбијале да се преговара о имовини на КиМ и наставеса захтевом да Албанцима све предамо, шта ће бити потез Србије?

- Није ми јасно зашто су покренули "Трепчу" одједном, као да је тајминг одабран. Шта је циљ? Осим ако неко не жели дестабилизацију. Не верујем да су Албанци ово могли да спроведу сами, а да неко на то није благонаклоно погледао.

* На кога мислите конкретно?

- На све. На целу међународну заједницу. Сви ћуте. Брисел је саопштио "примили смо к знању оно што је Вучић рекао". Па добро. Шта сад ја треба да кажем - примили смо и ми к знању.

* Прети ли нам трајно замрзавање преговора са Бриселом, ако Приштини не предамо "Трепчу" и "Телеком"?

- Гледаћемо ако можемо да наставимо разговоре. Нико не може да вам каже да је све закуцано и да не може да се промени. Такве ствари не могу да постоје у политици. Али, око "Трепче" ни на шта не можемо да пристанемо. Споразум о "Телекому" је у реду, а акциони план у домену имовине и броја антена мора да се промени.

* Шта ако неко силом покуша да преузме "Трепчу" и фактички север Косова?

- Даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност. Надам се и верујем да нико неће покушати да примени силу. У случају да то неко покуша, та њихова сила ће бити недовољна. Тачка. Сви који ме познају и који су чули моје речи, добро су схватили ту поруку. Не заборавите и да сам неким другим рекао да неће бити нове "Олује". Нека нико не помисли да ће бити једноставно и лако тући српски народ. То време је прошло. Прихватамо безброј компромиса и никог нећемо да дирамо. Али, уништење и прогон српског народа нећемо дозволити.

* Јесте ли тражили разговоре око "Трепче"?

- Нисмо, јер их нисмо ни имали. А стално смо тражили да се прича о имовини.

* Нико из ЕУ није с вама контактирао поводом актуелног спора?

- Не. Разумем их. Немају шта да ми кажу.

* Како гледате на поруке председника Николића да би Брисел требало јасно да нам каже да ли морамо да се одрекнемо Косова да бисмо ушли у ЕУ?

- То је питање тактике. Председника поштујем, али за нас је важно да будемо на европском путу, да себе мењамо и уводимо принципе. На крају, да ли ћемо бити у ЕУ увек је одлука на нама, и данас и за две и за три године. Имам нешто блажи приступ, али увек поштујем речи господина Николића.

* Колико дуго још можемо да одржавамо најбоље односе са Русијом, а да добијамо подршку Запада и идемо ка ЕУ? Јесмо ли и на тој теми ушли у теснац?

- Нас из Европе не питају кад они са Русијом уговарају "Северни ток 2". Они имају право на њега, а ми немамо право на "Јужни ток". Све време радим за нашу земљу и то је једина светиња и једина љубав. Ми смо независна земља. Дакле, јесмо на европском путу, имамо добре односе са Русијом и нећемо јој уводити санкције. Народ може да изабере неког другог и неку другу страну и то је легитимно. Ја ћу увек да изаберем српску страну. А то никоме не одговара и зато нас нападају са свих страна.

* Спекулише се да је Медведев отказао посету јер наводно нисмо удовољили свим руским захтевима око припреме његовог доласка?

- Не верујем у то. Верујем у речи амбасадора Чепурина који коректно о томе говори. Нисам добио информације о којима причате и нико ми их на такав начин није саопштио. Кад год премијер Руске Федерације буде пожелео да дође, добро је дошао.

* Да ли бисте подржали кандидатуру Николића, ако одлучи да обнови мандат? Стиче се утисак да сте ви лично и ваша странка резервисани поводом подршке...

- Странка ће за мање од шест месеци одлучити ко ће бити кандидат. Подржаћу човека за кога мислим да вреди. Мислим да је Томислав Николић веома добро обављао посао.

* Зашто вас политичка чаршија неуморно кандидује за председника, а ви упорно понављате да нећете у трку?

- Реч је о чистој патологији. То смишљају људи који знају да не могу да ме победе. И онда пројектују шта би они радили да су на мом месту. Полазе од себе, они би то урадили. Ја то нећу да урадим. Вредно обављам посао председника владе и живим за то и радим по цео дан. Ја нисам за председника. Не бих могао тај посао да обављам. Ма, не пада ми на памет.

* Верујете ли да се опозиција може ујединити око једног кандидата, што би вам отежало посао?

- Уопште ме не интересује. Нека раде шта год хоће.

* Да ли ће Запад имати свог адута на председничким изборима?

- Имаће их више, али рећи ће да то нису њихови кандидати. Више од избора запада, истока и осталих верујем у победу нашег народа.

* Знате ли које то силе улажу у ваше противнике?

- Није то ни тајна. Само нека улажу више. Те паре ће се ионако потрошити у "Делта ситију" и "Ушћу".

*Смета ли вам и то што коалициони партнери најављују кандидатуре?

- Замолио сам их све на влади да прекину јавно да се баве председничким изборима и да се више баве својим послом. Кад дође време за то нека се кандидује ко год жели, као што и мени нико не може да одузме право да подржим онога кога будем желео.


* Када ће грађани ваше бројке о БДП осетити у новчаницима?

- Ако не будемо угрожени нестабилношћу споља, неће бити довољан новац који неки улажу да нас дестабилизују изнутра. Имаћемо златно доба за нашу економију. Потребне су нам три-четири године раста од преко три одсто. Тад можемо да се задужимо за милијарду, а да се не види јер остане исти однос јавног дуга према БДП.

* Је ли готово са стезањем каиша?

- После мера штедње, оно на чему ћемо заснивати политику је - економски раст. Први пут смо, рецимо, озбиљно разговарали о изградњи метроа са Французима. О томе може да се преговара зато што имамо евидентан раст. А раст ће омогућити веће плате и пензије. Очекујем да пензионери пред крај године добију једнократну помоћ, а врло брзо и сталну повишицу. Повећаћемо плате и војсци.

* Хоћете ли прекинути кашњење радова на путним коридорима?

- Имаћемо више километара ауто-пута од Хрватске, а имали смо двоструко мање. Поред коридора 10 и 11, градићемо и моравски коридор, где ћемо позвати америчке компаније како бисмо најбрже завршили посао. Градимо и школе, фабрике, болнице, обнављамо цркве. Полако ствари иду набоље. Они који дођу после нас неће моћи ни да окрече оно што ћемо да направимо.


МОЛИО САМ ДА ВРАТЕ ПЕТРИЧИЋА

* ВАШИ политички ривали говоре да сте врховни цензор у држави. Јесте ли имали утицај на смене појединих уредника или отказивање сарадње Петричићу у "Политици"?

- Видим да је веома популарна политичка парола - "Вучић ме је отпустио". Молио сам људе у "Политици" да врате Петричића, они пристали, али је он добио веће паре на другом месту. Није ми сметао. Могао је да ме мрзи до миле воље. Иначе, овде су најзаштићенији они који опсују мајку Вучићу, јер тим борцима за људска права нико ништа не сме. А ако похвалиш владу, одмах си будала и кретен. Не плашим се тог жигосања. Али, нећу да плаћам рекет "Таблоиду" и осталима који пишу да сам педер, да ми је брат власник ресторана "Франш" и "Мадера"...

САВАМАЛА ЈЕ СКУПА КАМПАЊА

* ЗАШТО је изостала политичка одговорност за случај "Савамала"? Да ли вам одуговлачење око имена одговорних само наноси штету?

- У ту тему је уложено 4,5 милиона евра како би се направила кампања. Да се није десила "Савамала" нашли би неку другу тему за рушење владе. Наравно да треба утврдити сваку врсту одговорности, али таквих догађаја има на стотине дневно. Нећу да се повлачим због три бесправно подигнуте бараке које је неко на најглупљи начин срушио.

Извор: новости.рс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Митар

16.10.2016 04:48

Водис Србију погресним путем.Да ли си питао народ хоце ли у ЕУ и НАТО ?Ниси ти од бога послан да о томе одлуцујес.Поклекнули сте тотално .Пузите пред насимнепријатељима и насим убицама.Поклонили сте Косово остаје само да га формално признате и то це те на крају урадити.Не видим никакав напредак само у васој влади видим доста непријатеља православља и Србије.Црква на целу са оваквим великодостојницима и папиним поданицима упропастила је све православне вредности.Најбоље да сте остали радикал и цекали Сесеља из Хага да вам да смернице како треба радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈСО

16.10.2016 04:59

Све је цовјек управу!Аде сад нападните ме?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.10.2016 05:47

Који демагог мајко мила.Човјек само драми и ствара сваки дан привид да неко то припрема њему и Србији неки напад а он то ка неће дозволити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

16.10.2016 06:23

Ти си један обицни патетицни демагог а сто се тице Трепце питај Додика за савет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па чији си премијер??!!!!! Албаније?

16.10.2016 07:33

На чијој страни би требало да будеш!, Наслов је довољан, текст нема потребе цитати и губити вријеме. Лично , у вези два лидера В. и Д. Довољан ми је наслов и знам добро , патетика код првог, обмане и вулгарности код другог ништа ново! Не могу их гледати, а ни слушати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешно!

16.10.2016 07:48

Па зар не држи све конце у својим рукама? То исто може да каже М.Д. Ко жели вас одлазак? Глупи народ сигурно не. Чему патетика и глума. Имате стоку за своје послове. А постали сте чак и добри партнери. Зна се по чему!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦАРЕВИ

16.10.2016 08:01

АЦО -МИЛЕ ЦАРЕВИ СРБИ СУ УЗ ВАС ИЗДРЗИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

16.10.2016 08:01

Све спремно за пропаганду,забринути израз,скромна собица...али не казе највазније,ово са Трепцом је давно потписано.Па и сам казе....засто се ово сада активира...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

16.10.2016 08:54

Све се мјења па тако и у политици,некад је било далеко мање прицања и висе рада и одговорности,а данас је изгледа најбитније како се представљате у јавности,резирају се цитави серијали успјесности који осим представе за јавност и рекламерање одредених политицара немају озбиљније домете.Проблем је сто те информације фактицки силују јавност и дрзе дрзаву и комплетно друство у ванредној ситуацији гдје се и евидентно заостајање у развоју,дрзање зацеља по стандарду у Европи приказује успјехом а премијер суперменом који својом снагом и памецу дрзи Србију дигнуте главе и у центру свјетских збивања.Назалост реалност је потпуно другација Београд је постао поново попристе мафијаских обрацуна наруцених убистава,а дрзава се са тим појавама бори само изјавама за медије а дио радника сигурносних слузби ради у фусу за организоване криминалне групе на пословима тјелохранитеља.Медународна ситуација је катастрофална,улогу система преузимају појединци,дугороцна геополитицка опредељења се одредују у ходу,па се зато смјењују утисци да се политике Србије трасирају у једном тренутку из Брисела,у другом из Москве па из Васингтона а да ни политицке елите у Србије незнају сто су нам дугороцни планови нити како да их спроведу.Није ли крајне вријеме да енергију коју улаземо на одбрану од унутрсњих и вањских непријатеља усмјеримо на изградњу институција система, друства у цјелини,да поцнемо да градимо пријатељства у свијету а не да својим недефинисаним политикама и поступцима збуњујемо и пријатеље и непријатеље у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расцхо

16.10.2016 08:57

Господине председниче, поносан сам на вас, мислим да ова наша политичка елита укључујући и опозицију може много тога да научи од вас. Ми у РС тренутно имамо једну политику која не иде у корист грађана РС-а. Како видимо опозиција најављује жестоку борбу против позиције. Медији су такође постали страначки а не неутрални. Имам осјећај да за јадног грађанина нико нема времена битно је докопати се власти. Фали нам јединство ово тренутно превазилази све оквире демократије. Демократски је да се и међусобно уважавамо али није демократски и да се лажемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

16.10.2016 09:17

Такво друство о коме ти прицас,подијељено и упрљано поциње политиком Милирада Додика...од када се он појавио све је постало лаз,превара,подјела,простаклук и подвала.

Name

родјо

16.10.2016 09:25

Боље би било да се побринете за Војводину ако сте направили дил са Арапима??? Сто се тице Вас и Милета,ко вас је довео и за ког радите, најбоље зна господин Путин. Ако мозете лагати и манипулисати са сопственим народом то код Путина не пролази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави водја

16.10.2016 11:14

Вуциц је јединствен, постен и паметан водја дрзаве. Он је за Нобелову награду за мир.