У сред Њујорка Садамов затвор

У подруму дипломатске мисије Ирака на близини Централ парка налази се затвор који је у Садама Хусеина био опремљен за мучење, пише Њујорк пост.

Свијет 15.10.2016 | 15:00
У сред Њујорка Садамов затвор
Дипломатска мисија Ирака у Њујорку, у елитном Апер Ист Сајд насељу у близини Централ парка, одмах преко пута куће бившег градоначелника Мајкла Блумберга, крије мрачну тајну - његов подрум је у време режима Садама Хусеина адаптиран у затвор опремљен за мучење затвореника" пише њујоршки лист.

"Соба за притвор постоји од 1979. године. Налази се у подруму петоспратне зграде на адреси 79. улица број 14", сведоче два неименована ирачка званичника за Њујорк пост.

"Садамове присталице, познати као Мукабарат агенти, често су у подруму затварали локалне Ирачане и до 15 дана, уцењивали њихове породице које живе у САД и од њих захтевали да се врате у домовину, да се предају и да сарађују са властима", тврде ирачки званичници.

Они описују подрум као "мрачне просторије чија врата нико није могао да пробије ни споља ни изнутра".

"Подруму није била потребна звучна изолација. Немогуће да се одоздо чује било ко да вришти. Ћелије су сличне собама за притвор које имају ирачке амбасаде широм света, укључујући Источну Европу и Арапске земље, где су откривени докази о мучењима", преноси лист изјаве два званичника.

Један од двојице званичника каже да су Мукабарат агенти користили Гестаповске методе мучења коришћењем бакарних жица, гумених цеви и дасака.

Он каже да су затвореници пребијани до смрти, а потом су њихова тела често послата у поштанским пакетима у Багдад.

Званичници верују да су докази о малтретирањима уништени када су припадници федералних власти упали у мисију након пада режима Садама Хусеина 2003. године за време америчке инвазије на Ирак.

"Упали су званичници америчке власти, узели хард дискове, компјутере, отворили сефове...Званично, они су водили Ирак, јер ми тада нисмо имали своју владу. Мисију су нам вратили за мање од годину дана, а припадници Мукабарата су заувек протерани", преноси лист.

Припадници Мукабарата су били људи које је према поверењу бирао Садам Хусеин. Сваки од њих је био добро наоружан и располагали су са по три просторије у земљама у које су послати.

Једна просторија је служила као њихова канцеларија, друга је била намењена шифровању и слању информација, у Багдад а трећа је имала функцију затвора и била је иза тешких металних врата и челичних шипки, пише Њујорк пост.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

з

15.10.2016 14:50

И ни близу Гвантанамо- а !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

15.10.2016 23:23

Госн Садаме.......а гдје се ти сад налазис? Нецујес се вец дуго времена.

ОДГОВОРИТЕ