За само сат времена просјаци зараде 15 КМ

Босанскохерцеговачке улице мјесто су на којем бројна дјеца, старци, жене, инвалиди с испруженом руком моле за марку, за кору хљеба… С друге стране, осим оних којима ручак заиста од добре воље пролазника, немали је број оних који нису у стању социјалне потребе, али су у просјачењу видјели изврстан начин зараде.

Босна и Херцеговина 15.10.2016 | 07:47
За само сат времена просјаци зараде 15 КМ
Бројни извјештаји показују да су, поготово дјеца, жртве родитеља или других особа које их шаљу на улицу и од њих на крају дана присвајају примамљиве суме новца.   

У прилог тој тврдњи иду и недавне полицијске акције у којима је откривено да они који се налазе на врху таквих криминалних организација живе у изобиљу луксузних вила, саграђених на “ситнишу” који за њих испроси права војска просјака.

Пружене руке

Је ли на тај начин заиста лако зарадити новац и колико се Сарајлије осврћу на пружене руке које их дочекују на сваком ћошку, одлучили смо се увјерити лично.

У необичном новинарском подухвату, у којем се потписник ових редова маскирао у просјака, несебичну помоћ пружила је екипа Народног позоришта Сарајево.



Након исцрпног процеса прерушавања у старију особу, лијепљења браде, дуге косе, одабира отрцаног костима… екипа је била спремна за излазак на улицу. 

Прва дестинација просјачења потписника ових редова била је Дрвенија. Првобитну нелагоду у новој кожи и чудне погледе док у руци носите папир с натписом „Помозите“, убрзо смо превазишли.

Није требало дуго да, након што смо за “радно мјесто” одабрали бетон пред једном пекаром, у крилу почну звецкати кованице.

Иако смо одлучили да не будемо наметљиви те да који динар покушамо зарадити само сједећи, без икаквих молби, апела и објашњења, било је довољно сједити 15 минута испред пекаре за зарађених пет марака. 



Пролазници у журби

Фотограф Берјамин Низић с друге стране улице држи подигнут палац сугерирајући да нам експеримент одлично иде те смо срећу одлучили окушати и на другом, фреквентнијем мјесту - мосту Дрвенија. Али, иако на тој локацији пролази знатно више људи, нико није удијелио ни пола марке, највјероватније зато што су у близини семафор и трамвајска станица, па су пролазници у сталној журби. 

Наша посљедња дестинација била је најфреквентнија улица у граду – Ферхадија. Претпоставили смо да је простор испред тржнице одлична локација, али нам је препреку представљало присуство полицајаца, те није требало дуго да полицајац крене према “новом градском просјаку”. 

Иако је наш фотограф предухитрио полицијског службеника и објаснио му о чему се ради, полицајац је у невјерици загледао ко се крије испод отрцаног шешира и огромног, закрпљеног и прљавог капута, али нас ипак није омео у обављању задатка.



Али, зато пси луталице јесу, стално се врзмајући око нас, што и не чуди, с обзиром на то да бескућници неријетко око себе окупљају и псе, с којима дијеле и посљедњу кору хљеба.

Највећи износ

Није прошло дуго да и у Ферхадији Сарајлије покажу хуманост и да се нове кованице почну слијевати у испружену руку. У просјеку, сваке три минуте неко је прилазио и остављао пола марке, марку… Један господин чак је оставио пет марака. Запамтио сам му лице. Врхунац је био када је младић пришао с фришким хљебом. Тек купљеним у оближњој пекари. Фино је мирисао. 

Посматрајући просјаке прије овог експеримента, научили смо да из просјачке кутијице треба склонити веће кованице, а остављати кованице од 10 или 20 фенинга.



И има смисла, јер се у џепу капута за само сат накупило 15 марака. То је пола дневнице радника који мукотрпно ради на грађевини, то су четири наставна часа професора у средњој школи, пола дневнице полицајца кантоналног МУП-а...

И након само сат времена проведеног на хладном сарајевском асфалту, слика о овој друштвеној аномалији, уносном бизнису, криминалу... много је јаснија, несумњиво је да се за „кору хљеба” итекако зарадити може.

О томе колико могу зарадити дјеца, убоги, инвалиди или, пак, њихове газде, остаје претпоставка, а озбиљније анализе о узроцима, посљедицама, преварама... остављамо полицији, центрима за социјални рад, психолозима...

Хљеб који смо добили просећи дали смо просјаку којег смо затекли испред Босанског културног центра. Упркос томе, он је инсистирао да му дамо још пола марке. 

"Шта ће ми хљеб, имам хљеба", говорио је док смо га поздрављали. 



Новац на правом мјесту

Зарађених 15 марака одлучили смо прослиједити онима којима и требају.



У главној пошти у Сарајеву новац смо ставили у кутију „Солидарност на дјелу“. Овог пута сигурни смо да је новац од просјачења завршио у правим рукама, али да ли сваки пут када удијелите неком просјаку то заврши за куповину хране и основних потрепштина за живот, остаје да просудите сами.



Извор: Аваз
Фото: Аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дјука

15.10.2016 06:02

Свака цаст за прицу, то је право новинарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирамида-хришанин

15.10.2016 07:33

Армија просјака прикупља новац док неколицина живи у луксузу и вилама,,па зар милиони вјерника не дају исто новац свештеницима чије владике живе у дворовима и луксузу возећи најновије скупе марке аутомобила,,ја овдје сем наивности како пролазника тако и вјерника не видим разлике.Држава треба да уведе фискалну касу на сваки вјерски производ од сахрана,чудесни водица,вјенчања,крштења,славских прекања итд.На сваки новчани износ који је већи од 100КМ у виду поклона дужни сте да пријавите пореској управи и на њега платите порез па и на црквени прилог од вјерника црква треба да плати порез-е тада неће ни бит просјака јер ће држава имати новаца да их храни а полиција пуно право да просјачење кривично кажњава.Овако сви просе а наивни људи мисле да чине добро дјело-просјаку мисле купили су храну и учинили добро дјело а свештенику кад дају мисле Бог ће видјет да си дао попу паре и ето те у рају,ма директно идеш без преседавања.Тако је у свим религијама зато је уводе у најнижим разредима школе као обавезну да би вас програмирали..дресирали,,уведите је у средње школе као необавезну и видет ће те да на час од 30 ученик дође двоје на час а ако не би се оцјене бодовале ни једно дете у средњој је школи не би похађало.Држава треба да даје новац незапосленима али треба да их обавеже на сваке седмице по групама три пута по два сата у седмици си дужан ићи на предавање и едукацију коју би НВО одржавале у виду трибине бесплатно тако би се знало ко је евидентиран да не ради и на бироу је а ради не пријављен тај не би могао бити присутан а то је лако организовати на више локацију по мјесним заједницама свака има свој дом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

15.10.2016 08:12

Потписујем

Name

реално

15.10.2016 10:20

На залост људи који овакво мисле су мањина .Никад бољи коментар нисам процитао и потпуно тацан да га морам поновити копирајуци нека ми аутор опрости ал ово здраво размисљање је толико ретко да заслузује сваки дан да буде понављано.Армија просјака прикупља новац док неколицина живи у луксузу и вилама,,па зар милиони вјерника не дају исто новац свештеницима чије владике живе у дворовима и луксузу возећи најновије скупе марке аутомобила,,ја овдје сем наивности како пролазника тако и вјерника не видим разлике.Држава треба да уведе фискалну касу на сваки вјерски производ од сахрана,чудесни водица,вјенчања,крштења,славских прекања итд.На сваки новчани износ који је већи од 100КМ у виду поклона дужни сте да пријавите пореској управи и на њега платите порез па и на црквени прилог од вјерника црква треба да плати порез-е тада неће ни бит просјака јер ће држава имати новаца да их храни а полиција пуно право да просјачење кривично кажњава.Овако сви просе а наивни људи мисле да чине добро дјело-просјаку мисле купили су храну и учинили добро дјело а свештенику кад дају мисле Бог ће видјет да си дао попу паре и ето те у рају,ма директно идеш без преседавања.Тако је у свим религијама зато је уводе у најнижим разредима школе као обавезну да би вас програмирали..дресирали,,уведите је у средње школе као необавезну и видет ће те да на час од 30 ученик дође двоје на час а ако не би се оцјене бодовале ни једно дете у средњој је школи не би похађало.Држава треба да даје новац незапосленима али треба да их обавеже на сваке седмице по групама три пута по два сата у седмици си дужан ићи на предавање и едукацију коју би НВО одржавале у виду трибине бесплатно тако би се знало ко је евидентиран да не ради и на бироу је а ради не пријављен тај не би могао бити присутан а то је лако организовати на више локацију по мјесним заједницама свака има свој дом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика

15.10.2016 13:07

Ови вас не тјерају да им дате новац а дрxавна бирократија вам га отима, казем отима јер све сто вам узму исплате себи кроз плате или оперу кроз тајкунске фирме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре-разлика

15.10.2016 18:59

Очито нисте верник нити живите на селу.Да ли је отимање новца цијена од 120КМ сахране по цеквеном ценовнику а свештеник вам каже да то кошта 300КМ.Да ли сте бесплатно освештавање куће покушали платити са 5 КМ свештенику ако покушате напишите шта вам је рекао.Зашто ако удате кћер у другу владичанску концесију под другим владиком морате платити 100КМ да вас из ове одјаве јер се без сагласности свог свештеника не може црквено вјенчат у другој.Зашто ако је вјера слободан избор дјеца имају предмет вјеронауке шта то значи за децу која су потпуно вјерски неопредељена као атеисти јел угрожавање то нечијег избора.Ако све ово не поштујете неће свештеник да вам изврши ритуал погреба родитеља јер вас уцењује.Да ли сте икад свештеника видели да је целивао мртваца нисте па упитајте се зашто га уопште не дотиче,,зашто нема физички контакт ако знамо да му је то посао,,.