Грађани из страха не пријављују корупцију

Чланице Антикорупцијске мреже "Акаунт" у пет градова Босне и Херцеговине организовали су “Дан отворених врата”, који има за циљ презентовање рада ове мреже, али и услуга бесплатне правне помоћи у случају пријаве корупције.

Република Српска 14.10.2016 | 19:10
Грађани из страха не пријављују корупцију
Иако је јасно да је корупција један од горућих проблема Босне и Херцеговине, веома мали број грађана одлучује се да је пријави, због чега је Антикорупцијска мрежа "Акаунт" у Требињу организовала “Дан отворених врата”, а који је реализовао требињски Омладински центар, који је и члан те мреже.

“Оно што желим да истакнем поред промоције `Акаунт` мреже и је беслатна правна помоћ и сви који желе да пријаве корупцију помоћ могу добити у `Акаунту` гдје имају три правна тима за Сарајево, Зеницу и Бањалуку. Они ће им пружити сву савјетодавну помоћ, као и помоћ при примени свих аката за пријаву корупције, као и даље процесуирање случаја. Морамо рећи да је то данас можда и највећи проблем, јер се тешко одлучују да пријаве корупцију и када је пријаве онда се боје да ли ће бити заштићени или не. Оно што се тренутно дешава је процедура за усвојање Закона о заштити људи који пријављују корупцију и надамо се да ће он ускоро бити усвојен”, рекао је Саша Пешикан, секретар Омладинског центра из Требиња.

А посредством "Акаунта" до сада је пријављено свега 25 случајева корупције, што је свакако забрињавајуће мали број.

“До сада је пријављено неких 25 случајева корупције који су имали основа да се даље раде, јер људи често пријављују много тога што није корупција у правом смислу. Било је 25 случајева, за три је поднесена кривична пријава и даље се прате дешавања тих случајева. Људи највише пријављују у институцијама и јавним скеторима, И могу рећи да је некако најповољнија ситуација за државне службенике који раде у институцијама БиХ, јер једини Закон који штити оне које пријављују корупцију је Закон о заштити лица у иниституцијама БиХ”, додао је Пешикан.

Осим Требиња, “Дан отворених врата” ове мреже одржан је и у: Сарајеву, Добоју, Горажду и Томиславграду.



БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Анон

14.10.2016 17:34

Што се мене тиче, уопште није у питању страх него вјерујем да ни полиција, ни тужилаштво а ни суд, неће учинити ама баш ништа након пријаве корупције. Ништа се промијенити неће, и нико одговарати неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

14.10.2016 18:48

Пријаве корупције и криминала Џерија Селмана завршиле су у ладицама подобних тужилаца а исти је нажалост награђен функцијом предсједнила УСРС. ЖАЛОСНО ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Name

То је оно

15.10.2016 07:49

Неко ти опали самар, а онда истом том пријављујем. Престаните са тим глупостима. Ваљда ће стока прогледати једном.

Name

ттееттаа

14.10.2016 17:56

Корумпирана је цијела бих.онај сто је отворио фирме који се накрао у рату своје раднике угњетава на разне нацине и израбљује јел то није корупција.У којој европској дрзави радник Ради од 8 до 10 сати дневно а послодавац га пријави на радно вријеме од 4 х.Ко иза тог стоји дрзавни врх ко је овдје остецен јадни радник.Гдје је радна инспекција ста Раде гдје су контроле.Бања Лука највисе корупције има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олга

14.10.2016 18:23

Ста им вриједи сто це је пријавити кад нико за то неодговара а зна се да узимају паре.У Требињској болници ништа не можете завршит без пара,свак то зна и нико не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

14.10.2016 18:56

Коме бре да је пријаве. Колико афера где су милиони проневерени је процесуирано и ко је одговарао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образ

14.10.2016 20:05

Коме да пријаве корумпираним судијама и тузиоцима.....погледајте примјер полицијског слузбеника границне полиције БиХ који је радеци свој посао открио и пријавио корупцију и организовани криминал добио је пријетње цовјек је сатанизован буквално, од стране целних људи границне полиције БиХ,својих претпостављених којима је сметало то сто је раскринкао и пријавио надлезним органима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон Кихот

14.10.2016 21:35

Нема народ висе ни воље ни снаге да се бори са "ветрењацама".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је ту је.

15.10.2016 07:20

Баш јуче ме зауставио полицајац који је тврдио да сам прошао кроз црвено иако имам снимак да сам прошао на зелено пошто имам камеру која снима сваку вожњу. Наравно рекао је да ставим новац у саобраћајну ако не желим да пријављује, што сам и урадио, лакше ми је дати 20 КМ него ићи и доказивати по неколико дана да су његове тврдње лажне. Пали смо на дно дна.

ОДГОВОРИТЕ