Попис: Признали да је Српска била у праву

Радмила Чичковић, директор Републичког завода за статистику, казала је да је Агенција за статистику БиХ признала да је Република Српска била у праву у вези са препописаним резидентима у попису становништва и домаћинстава који је БиХ урадила 2013. године.

Република Српска 13.10.2016 | 10:31
Попис: Признали да је Српска била у праву
"РС је били у праву, мада је, препописаних резидената и близу 300.000", тврди Чичковићева.

Подсјећамо, РС се успротивила објави резултата пописа и не признаје их управо што је, како су навели, статус сталног становника добило 196.000 људи који живе у иностранству.

Јуче је Међународна посматрачка операција (ИМО) саопштила да је попис проведен у цијелости у складу с међународним стандардима и сматра се успјешним.

ИМО оцјењује да је проценат претјерано пописаних од 4,6 одсто прилично уобичајен, док у Републичком заводу за статистику РС истичу да је у Европи стандард до један одсто.

Дан раније су у Агенцији за статистику БиХ на презентацији контролног пописа рекли да је 5,59 одсто стопа особа које није требало да буду пописане, те да је мање од 200.000 људи који су пописани, а није требало да буду, а више од 40.000 људи који је требало буду укључени у попис.

"Они су рекли да је то 5,59 одсто, сада чујемо 4,6 одсто, сутра може бити и трећи проценат. Али нигдје у свијету није забиљежена та стопа", истакла је Чичковићева.

Додала је да није дошла на састанак с Питером Еверерсом, директором при Еуростату и предсједавајућим Управљачке групе ИМО-а, који је заказан са свим статистичким институцијама у БиХ, јер нису добили обећани нацрт коначног извјештаја ИМО-а, ни дневни ред састанка.

Истакла је да је састанак заказан јуче у 13 сати, два сата након што је Еверерс јавности објавио коначну оцјену пописа, дакле обавијестио је јавност прије него директоре статистичких агенција.

"Иако је притисак и дискусије које је изазвао тај притисак о пописним подацима, вјерској припадности и слично, утицао на управљање поступком, резултати пописа се сматрају валидним и могу се користити за планирање економског и друштвеног развоја", саопштио је у Еверерс, истичући да је попис статистички поступак и подаци који се добију пописом изискују висок ново тачности.

Да се 4,6 одсто нето претјеране обухваћености креће у оквирима резултата виђеним и у другим земљама, поновио је и на питања новинара истакавши да ћемо у Хрватској, Србији и другим земљама у комшилуку наћи сличне цифре.

"Нето прекомјерног пописивања у РС и ФБиХ је исти, у оба дијела је дошло до претјераног пописивања и рекли бисмо да је то прилично уобичајено", рекао је.

Чичковићева је прокоментарисала да је поређење са Србијом и Хрватском мијешање крушака и јабука.

Еверерс је јуче навео да би БиХ могла поново размислити о кориштењу питања која су осјетљиве природе и можда их реформулисати за будуће пописе.

На питање хоће ли резултати пописа РС бити валидни, одговорио је да очекују да ће РС поново анализирати исход пописа користећи нешто различите програме за разврставање.

Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ, истакао је да ће попис имати важну улогу у наредним корацима придруживања ЕУ, у попуњавању упитника.

Кеико Осаки-Томита, директор у Одјељењу УН-а за статистику, казала је да попис неће бити истински завршен ако информације не буду кориштене сврсисходно. 

Извор: Независне новине

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мики

13.10.2016 08:51

Бавите се непотребним стварима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

13.10.2016 09:04

Шта значи 200 хиљада више пописаних, у односу на оволики број становника. То је занемарљиво. Замисли колика би била дозвољена статистичка грешка у Кини, и колико дуго би код њих трајао попис? Код нас је попис извршен по оној ''ко кога више заје....''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.10.2016 09:09

Забранити Србима да се изјасњавају као Срби је вец било, за вријеме Хитлерове окупације ових простора тј кивинслиско-устаске НДХ. Историја се само понавља,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

13.10.2016 09:09

Ништа они нису признали , ако си добро прочитала , рекао је да су резултати пописа становништва валидни. немој маглу да нам продајеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

13.10.2016 09:09

Овакав какав је попис је признат од стране оних који то прате и контролишу. сад опет рс у није валидан, а човјек је лијепо рекао да има тих прекобројно пописаних и у рс у и фбих али да то БИТНО не утиче и они га признају и то само на нивоу ДРЖАВЕ БИХ. проблем је поклопити се по ушима и признати да је хајка била само неуспјели покушај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАТРИОТА

13.10.2016 09:13

Опет ми у праву цијели свијет против нас. Сад ће Додик и екипа направити неки себи знан програм убацити податке и добити резултате које они хоће. Исто као и за референдум тресла се гора родио се миш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОДЈАНИН

13.10.2016 09:16

У РС и ФБиХ је исти, у оба дијела је дошло до претјераног пописивања и рекли бисмо да је то прилично уобичајено", и шта рећи на ово......... ма није могуће да у рс у има претјерањог пописивања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.10.2016 09:17

Испаде ваш посао најважинији, олади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

13.10.2016 09:17

Ове Додикове марионете су се потпуно посветиле важним, али не и пресудним питањима. Те да ли је ово или оно у складу са овим или оним правилима и начинима, а потпуно се занемарују виталне ствари! Да се сад понови попис било би још 20 000 Срба мање у РС јер толико их је отишло или умрло од 2013. Економија је потпуно пропала, пар тајкуна држи сав капитал, не отвара се никаква нова перспектива...Дакле, НЕ ТРЕБА МИ НЕЗАВИСНА РС У КОЈОЈ ВЛАДА ДОДИК И ЊЕГОВА КАМАРИЛА! Не треба ми бакиначка, примитивна, квази-аристократија да јој направимо приватну државу! Стоп обманама и референдумима без смисла за народ, а са пуно смисла за Додика и његову фамилију која је почела да отима још послова кроз насљедников бизнис! Не дају ником другом ништа, да ли знају или не, па то нема везе, они бране РС бранећи свој џеп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лудило

13.10.2016 09:25

Ово је у стилу: "Коме ти вјерујеш, мени или својим очима?" Од сада ће ЕУ попис стандардизирати по препорукама Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛО СМИЈЕХА

13.10.2016 09:33

Ако не прихвате додикове стандарде пуј пике не важи ха ха ха ма ништа ново додик има валидну дијагнозу схизофрена параноја. ваљда му дали коју малу зелену таблетицу па се ето предомислио и иде на џуму у суд државе бих ха ха ха

Name

Стоко!!!

13.10.2016 09:27

Пописујте гладну дјецу! Пописујте школе без тоалета и гријања! Пописујте колико некадашњих домаћина данас живи од садаке из народне кухиње! У Добоју вам Бакиров Мерхамет храни пензионере, а ти се нашла паметовати о попису, кујо корумпирана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАМАРА

13.10.2016 09:31

свака ти част на коментару. а пошто није прошло оно њено нека да оставку

Name

бл

13.10.2016 09:33

Док је Додик са својом Зелкицом и Радмилицом јео из руке Бакиру Изетбеговици било им је добро а то сто им је Бакир сукно а њима било фино.Ма јбт издајници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИЈЕДА ДО БИЈЕДЕ

13.10.2016 10:52

КОЈА ЋЕ САД ТЕМА БИТИ ЗА ЗАВАДУ НАРОДА.НЕСТРПЉИВ САМ ДА САЗНАМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДОЛФ ХИТЛЕР

13.10.2016 13:42

Требо сам вас све искорјенити доћи ће вам други АЗРАИЛ

ОДГОВОРИТЕ