Обрадовић: Тео је јединствен, а Богдан је схватио...

На старту нове сезоне, највећи европски тренер отворено је говорио о квалитету Милоша Теодосића и о исправности одлуке Богдана Богдановића да не оде у НБА лигу.

Кошарка 13.10.2016 | 13:45
Обрадовић: Тео је јединствен, а Богдан је схватио...
Учесници драматичног финала Евролиге 2016. и ове године биће у центру пажње, јер је и пред почетак сезоне јасно да су ЦСКА и Фенербахче апсолутни фаворити.

Жељко Обрадовић, најтрофејнији тренер Европе, предводиће и ове такмичарске године "напад" турског тима на дуго ишчекивану титулу, којих "Жоц" има чак осам у својој биографији.

Најављујући сезону у опширном интервјуу за портал балканбаскет.цом, Обрадовић је заиста бираним речима бирао о лидеру свог "на папиру" највећег ривала у борби за трон - српском плејмејкеру Милошу Теодосићу.

Истичући Теов значајан за репрезентацију и ЦСКА, Обрадовић је поручио:

"Он је лидер ове репрезентације. Србија има и других играча који су много битни, има чак два или три плејмејкера који раде неверојатан посао. То су Марковић, Јовић и Недовић, затим Богдановић на позицији бека шутера, Калинића који може играти на позицијама три и четири, Симоновића. Има Радуљицу који је изванредан нападач. Мали Јокић који је изванредан таленат. Сигурно је (на Олимпијским играма) фалио Бјелица под 'број један', али је без дискусије лидер те репрезентације и број један Милош Теодосић који има квалитет и који има нешто што немају други играчи у Европи... има ту луцидност, тај потез", почео је Обрадовић.

"КО СА 18 ГОДИНА ИМА ГЛАВУ?"

На занимљив начин, он је посебно нагласио зашто воли такве играче.

"Волим као тренер на клупи да ме играч изненади, Милош може изненадити, има тај таленат. Ја се сваки пут обрадујем. Јуче сам се тако обрадовао када је Датоме дао онај кош на други обруч. Мени то чини толико задовољство да се и сада најежим, да играч изненади и учини нешто ново. Неће то некада испасти најбоље, али играч има право да погреши, има право на ту врсту луцидности. Ја врло често на почетку овим млађима кажем 'Ајмо сада да вежбамо Драженов пас - иза леђа скочи па кроз ноге', а они те гледају, ко је Дражен под број један, како, шта под број два. Ма људи додајте у контра нападу тај пас, уживајте у кошарци. Милош је један од тих каквих нема у Европи"

На питање да ли је све мање таквих играча, "Жоц" каже да су у процесу њиховог стварања и "ослобађања" најважнији тренери, али да је и огроман значај и на младим кошаркашима.

"Играјте, преузмите иницијативу, буди агресиван у нападу. Када имаш 18 година, ти мораш да будеш агресиван и најхрабрији на свету. Ти немаш главу, ко са 18 година има главу? Значи, мораш имати храбрости, понашај се слободно, играј. Годинама ће ти то доћи, ја имам главу, ја сам ти тренер".

Упитан колико је тешко чувати Теодосића, Обрадовић одговара:

"Једна страна приче је да он има тај квалитет, друга страна је да има и мана као сви други играчи на свету. Сви знамо за његове мане и покушавамо их искористити. Што се тиче напада и луцидности, то је непредвидиво, али покушаваш неке ствари да му, колико је то могуће одузмеш. То је наравно врло тешко јер је врхунски играч".

"АКО ИДЕШ У НБА - ПОБИЈ СЕ ТАМО, А НЕ МАШИ"

На питање о останку Богдана Богдановића у Европи и одлуци српског бека да пре селидбе у САД (бар) још једном "нападне" трофеј Евролиге, Обрадовић говори похвално.

"Богдан је играч који воли кошарку, који је посвећен, који тренира. Схватио је да њему одлазак у НБА ове године не би ништа донео. Јер имате пример да је њега одабрао Финикс и када је он одлучио да не иде тамо, они су истог тренутка продали његова права. Ето, толико колико они воде рачуна о њему и колико су га они желели. То су приче, стално ти НБА клубови причају како желе играча, тако да мислим како је Богдан донео исправну одлуку, има времена за НБА и то га чека у животу, али прво треба оставити неки траг овде. Већ је направио доста тога позитивног и с Фенербахчеом и с репрезентацијом Србије, тако се треба наставити развијати, да зна да је сваки дан прилика за напредак. Сваки дан је прилика да са собом рашчисти неке ствари".

Највећи европски тренер истиче да је и са Богданом, као пре тога са Бојаном Богдановићем, имао искрен разговор.

"Тачно, то сваком играчу кажем. Код сваког играча разумем жељу да игра у НБА лиги и увек сам за то да им помогнем да донесу праву одлуку. Када играч оде тамо и када је сигуран да ће играти, ја немам никакав проблем. Иди и играј тамо са срећом ти желим, али ако је случај као што је био с Бојаном и као што је ове године био с Богданом да ће ићи па ће бити онај што маше с пешкиром, ја сам апсолутно против тога. Боље остани овде, ту си један од лидера, играј кошарку па кад дође тренутак, иди тамо, побиј се, покажи да си тај, живот је борба".

Упитан колико је добро што је Сакраменто трејдом добио права на Богдановића, Обрадовић истиче:

"Богдан је играч Фенера ову и следећу годину, тако да то ништа не значи. Дивац је један од најинтелигентнијих људи у кошарци и сигурно зна зашто га је довео. Ја ћу на крају ове сезоне опет сести с Богданом, слушати што он има да каже, рећи му моје мишљење и онда нека одлучи што мисли да је за њега најбоље. Нећу ја одлучити, то је његова одлука с којом ће он живети", истакао је Обрадовић. 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар