Стручњаци из БиХ лакше могу до посла у ЕУ?

Незапослени стручњаци из БиХ могли би у будућности имати већу шансу да се запосле у Европској унији јер је у припреми нова уредба која треба да олакша интеграцију стручне радне снаге из такозваних трећих држава, међу којима је и наша.

Босна и Херцеговина 12.10.2016 | 09:07
Стручњаци из БиХ лакше могу до посла у ЕУ?
Медији у Аустрији пишу како се у оквиру Акционог плана ЕУ од јуна налази приједлог успостављања смјерница за "плаву карту", а с којом би се повећала имиграција висококвалификоване радне снаге из иностранства.

Власници "плаве карте" моћи ће лакше, брже и флексибилније да уђу на тржиште рада, а олакшаће се и спајање породица. Исто тако требало би да се поједностави промјена радног мјеста унутар ЕУ.

Цијела прича је, међутим, како тврди бечки "Прессе", пала у други план због избјегличке кризе, која је тренутно тема број један у Европи.

Уредба би, како се наводи, имала далекосежне посљедице, јер би тиме била уведена правила широм ЕУ за настањење стручне радне снаге, а морале би и да се мијењају поједине законске мјере. Када је Аустрија у питању, "црвено-бијело-црвена карта", уведена 2011, била би превазиђена.

У Аустрији је имиграција на основу те карте веома мала, а према статистици Министарства унутрашњих послова прошле године ју је добило 1.640 грађана из земаља ван ЕУ.

Већина је дошла управо из БиХ (350), а затим из Србије (171). Сенад Татаревић, директор Агенције "Алумна", која се бави посредовањем у запошљавању у иностранству, каже како је БиХ већ добила одређене повластице по питању запошњавања у Њемачкој.

"Наши високообразовани стручњаци и сада могу отићи у Њемачку. Тамо имају могућност да у року од три мјесеца пронађу послодавца", каже он.

Са друге стране, како је рекао, аустријске процедуре су другачије, сложеније, а све је подијељено на федералне јединице. Иначе, "плава карта" ЕУ је први пут представљена у октобру 2007. године и даје право висококвалификованим радницима ван блока да живе и раде у 24 од 27 земаља чланица ЕУ, осим Данске, Ирске и Велике Британије.

(Независне/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лав

12.10.2016 07:31

То је за тамни вилајет. Нама у Републици је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

12.10.2016 08:23

Ово је супер вијест. Да се што прије ријешимо ово још неколико стручњака а онда да земљу препустимо овим нашим "стручњацима" које смо сами изабрали да нас упропасте до краја!

ОДГОВОРИТЕ