Задужења: Новац посуђује 73% грађана

Сваки изненадни трошак већи од 50 КМ за већину грађана БиХ представља додатни удар на кућни буџет.

Босна и Херцеговина 12.10.2016 | 08:15
Задужења: Новац посуђује 73% грађана
Узме ли се у обзир да просечна плата од око 800 КМ није довољна за основне трошкове, па и да двоје у породици раде, и чињеницу да већина радника у привреди зарађује 500 КМ, породице у БиХ једва састављају крај са крајем. При томе се већина грађана већ задужила како би финансирали планиране годишње трошкове. У таквој ситуацији сваки ванредни трошак, неминовно води новом задужењу.

Истраживање компаније “Виса” показује да чак 73,1 одсто становништва у БиХ редовно посуђује новац. У удружењима потрошача кажу да су грађани у минусу како би преживели мјесец, јер је за мјесечне трошкове живота потребно више од две просјечне плате.

"Други круг задуживања је за планиране трошкове, као што су зимница, огријев, опремање дјеце у школу, регистрација аутомобила, па и годишњи одмор, док трећи круг задуживања представљају непредвиђени трошкови", каже Муриса Марић, извршна директорка удружења “Дон” из Приједора.

У непланиране трошкове се убрајају изненадне посјете љекару, хитне поправке у домаћинству, али позиви на свадбе или друга славља.

"Контролни прегледи као што су ултразвук или магнетна резонанца коштају. Ако сте позвани на неко славље морате да рачунате на најмање 50 КМ које ћете даровати или да купите пристојан поклон, а да не говоримо о томе да се треба обући за ту прилику", наводи Марићева.



Од банака смо до сада посудили 7,8 милијарди КМ. Сваки грађанин у просјеку дугује више од 2.000 КМ и муку мучи са отплатом кредита, па је дизање нових кредита све мање опција.

Грађанима преостају микрокредитне организације, гдје за позајмицу од 1.500 КМ, на годину дана, каматна стопа износи до скоро 25 одсто.

"Многи позајмљују новац од зеленаша или од родбине. Имамо породице које су завађене због невраћених дугова", каже Марићева.

Грађани кажу да бар једном годишње имају ванредни трошак, од којег их заболи глава.

"Наша мјесечна примања износе мање од 1.000 КМ, а већ смо у дебелом минусу. Комшијина ћерка се удаје и позвани смо на свадбу. Мужу и мени треба најмање 100 КМ за 'слатку'. Позајмићемо новац, али морамо да одемо. Ред је", каже једна Бањалучанка.

Неопходна дисциплина

Економиста Милош Грујић каже да истраживања показују да много прекомерних дугова не би постојало да људи нису имали могућности „уласка у минус“.

"Грађани треба да покушају да буду дисциплиновани и да поштују једноставан и јасан план изласка из кризе. Потребно је одредити датум покривања минуса и у складу са тим планирати потрошњу", каже Грујић.

(Блиц.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пикси

12.10.2016 06:53

Менталитет сиротиње су нам уградили у мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.10.2016 07:46

Ако је тацан овај чланак,а откуда оволика возила на цести..Кафићи никад пунији..Не иду возила на вјетар или воду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нерелан тескт

12.10.2016 08:46

Откуд толико новца у оптицају на дан избора. Мислим да смо пуни као брод...

ОДГОВОРИТЕ