Парче меса кошта 3.000 €, ево и зашто

Да ли бисте пре бербу из 2000. или 2003. године? Стандарно је питање ако одлучујете о вину у фином ресторану.

Свијет 11.10.2016 | 18:55
Парче меса кошта 3.000 €, ево и зашто
Али необично је да вас то питају када наручујете говедину.

Е то можете чути код франсуког месара Александра Полмарда, који нуди месо које није само јединствено већ и вероватно најскупље у свету.

Млади фармер, одгајивач и месар ради породични посао који траје већ шест генерација, а основали су га још давне 1846. године.

Бизнис се разликује од деведесетих када су Полмардов деда и отац истраживали и на крају увели третман меса који се назива “хибернација”.

Реч је о процесу при коме се хладан ваздух, брзином од 120 км/х пушта преко меса при температури од -43 степена. Ово омугаћава да се месо чува дуго, а да не изгуби на квалитету, каже Полмард.

3.200 долара за шницлу?

Месо из 2000. (од ребра) може да достигне цену до 3.000 евра. Месо се добија од познате расе стоке, а Помард каже да их гаји у Лорену, у североисточној Француској.

“Мојој породици не би пало напамет да гаји животиње у штали где говеда немају простора да лутају”, каже он.

“Овде су на отовореном, имају шуму. Уколико пада киша или снег, имају склоништа која смо направили. Рекао бих – смештај са пет звездица”.

Полмард каже да “разговара” са својим животињама свакодневно. Стара се да им буде удобно и да су изложени што мањем стресу.

"Уколико су краве нервозне, повећава се ниво гликогена и млечне киселине, што се одражава на укус".

Полмард због тога улаже милион евра у кланицу на његовој фарми у којима убија само четири краве недељено и то у јединственом амбијенту тако да је стрес сведен на апсолутни минимум.

Каже да су резултати видљиви.

“Сва љубав и пажња коју поклањамо нашим животињама враћа нам се кроз шницлу када је пробате”, каже он.

Упркос овако високој цени, купци чекају месецима да резервишу неко од најређих парчади.

Као и код вина, различите “бербе” говедине односно клања, имају различите укусе и карактеристике. Тако привлаче и различиту клијентелу.

Када је реч о ресторанима, Полмард поверава своју ултраекслузивну и скупу говедину одбараној неколицини кувара из целог света.

Пре куповине, честа је и посета лично како би сви били сугурни да разумеју нијансе и финесе за месо.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ад

11.10.2016 17:12

Нажалост, нема спаса човјечанству док је оваквих идеја и цијена. Овај свијет одлази у ад. Погледајте колико само неки фудбалер, тенисер, играч голфа или неко други зарађује? Никуда овај свијет неце стици, нигдје даље од ада.

ОДГОВОРИТЕ