Зашто се Америка одриче Колумба?

Зашто САД има национални празник посвећен човеку који је према мишљењу многих био неморални освајач?

Занимљивости 11.10.2016 | 11:24
Зашто се Америка одриче Колумба?
То питање све чешће се поставља у Америци која, по свему судећи, жели да се одрекне Кристофера Колумба, човека који ју је “открио”.

Град Феникс и цела држава Вермонт сада мењају национални празник и желе да он буде посвећен народу који је живео у Америци, пре Колумбовог доласка.

Иако је покрет настао пре неколико година, тек сада све више градова и држава, укључујући Сијетл, Минеаполис, Болдер, Денвер, Албукерки, Јужну Дакоту и Аљаску, одабрало је да званично прославља Дан аутохтоних народа у место Дана Колумба. Синсинати и Оклахома одбили су да учествују у иницијативи и они и даље славе дан посвећен Колумбу.

Др Лео Килсбек, предавач америчко-индијанских студија на Универзитету у Аризони, каже да контроверза о прослави Дана Колумба потиче из погрешног схватања америчке историје.

“Једна од највећих заблуда је да је Колумбо био добар. Истина је да је био одговоран за силовања и убиства недужног аутохтоног народа”, тврди он.

Осим тога, Колумбо никад није ни крочио у континентални део Америке – искрцао се на данашњем Хаитију и касније обилазио Карибе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар